Εντός έδρας ιστορικό αποτέλεσμα για το Toyota Yaris

Η ομάδα της Toyota Gazoo Racing World Rally πανηγυρίζει από χθες μια μεγαλειώδεις νίκη η οποία ήρθε εντός έδρας, στον αγώνα της Φιλανδίας, με νικητή τον Esapekka Lappi. Ο ταλαντούχος οδηγός σημείωσε την παρθενική του νίκη στο WRC ενώ ο Juho Hanninen τερμάτισε τρίτος δίνοντας στην ομάδα τον πρώτο φετινό τερματισμό δυο Toyota στο βάθρο. Πέραν από αυτό τα Yaris κέρδισαν 18 από τις 25 ειδικές του αγώνα, σε 13 από αυτές τερμάτισαν στις δυο πρώτες θέσεις και σε μια σημείωσαν το 1-2-3.

Άτυχος φάνηκε ο Latvala, ο οποίος αποχώρησε ενώ βρισκόταν στην πρωτοπορία το Σάββατο, όμως επέστρεψε την Κυριακή υπο καθεστώς super rally κερδίζοντας μάλιστα τρείς από τις τέσσερις ειδικές της μέρας. Στην τελευταία ειδική η οποία ήταν και η power stage του αγώνα κατάφερε επίσης να μαζέψει έξτρα βαθμούς.

΄Ό Esapekka Lappi κατάφερε να φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα της ομάδας στον εντός έδρας αγώνα και θέλω να εκφράσω την εκτίμηση μου στους χιλιάδες οπαδούς μας που ήρθαν να μας υποστηρίξουν’’, είπε ο πρόεδρος της ομάδας Akio Toyota και συνέχισε, ”ο Juho Hanninen πέτυχε το καλύτερο του αποτέλεσμα μέχρι στιγμής και σας λέω ότι αν δεν ήταν μαζί μας από την αρχή του project δε θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε το αυτοκίνητο. Λυπάμαι πάρα πολύ για τον Jari-Matti Latvala ο οποίος αποχώρησε από τεχνικό πρόβλημα, όμως με την οδήγηση του την Κυριακή έδειξε ότι δεν τα παρατά ποτέ και για αυτό είμαστε πολύ περήφανοι. Για μένα η Φιλανδία είναι ένας ξεχωριστός αγώνας και όταν επισκέφτηκα τη χώρα πριν από τρία χρόνια συνομιλώντας με τον Tommi Makinen αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα πολύ δυνατό αυτοκίνητο. Έτσι ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε καλύτερα αυτοκίνητα με βάση το αγωνιστικό αυτοκίνητο. Εδώ το Yaris έδειξε πολύ δυνατό καθώς ετοιμάστηκε στη Φιλανδία και ακούγοντας τους εθνικούς ύμνους της Φιλανδίας και της Ιαπωνίας στο τέλος του αγώνα ένοιωσα πολύ περήφανος.  Έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε και είμαι σίγουρος ότι ακολουθούν και άλλες μεγαλύτερες προκλήσεις’’.

Ο αγωνιστικός διευθυντής της ομάδας Tommi Makinen είπε σχετικά: ‘’Ήταν σχεδόν όλα τέλεια. Η αποχώρηση του Jari-Matti το Σάββατο μας απογοήτευσε. Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα γιατί έδωσε τον καλύτερο της εαυτό, δίνοντας στους οδηγούς μας ένα ανταγωνιστικό αυτοκίνητο και αυτοί κατάφεραν το καλύτερο αποτέλεσμα. Συγχαρητήρια στους Esapekka και Juho. Εγώ ακόμα θυμάμαι την πρώτη μου νίκη εδώ πριν απο 23 χρόνια και σας λέω ότι είχα ένα δυνατό συναίσθημα ότι μπορούσε να  τα καταφέρει και ο Esapekka’’.

Ο νικητής του αγώνα Esapekka Lappi είπε: ‘’Συνήθως δεν δείχνω τα συναισθήματα μου όμως αυτό είναι εκπληκτικό. Ο αγώνας ήταν φανταστικός και σας λέω ότι δεν φανταζόμουν ότι θα κέρδιζα. Για μένα ήταν μια πολύ μεγάλη έκπληξη. Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα που κατάφερε να φτιάξει ένα ανταγωνιστικό αυτοκίνητο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα’’.

FINAL RESULT, RALLY FINLAND:

1 Esapekka Lappi/Janne Ferm (Toyota Yaris WRC) 2h29m26.9s
2 Elfyn Evans/Daniel Barritt (Ford Fiesta WRC) +36s
3 Juho Hänninen/Kaj Lindström (Toyota Yaris WRC) +36.3s
4 Teemu Suninen/Mikko Markkula (Ford Fiesta WRC) +1m01.5s
5 Craig Breen/Scott Martin (Citroen C3 WRC) +1m22.6s
6 Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) +1m33.1s
7 Ott Tänak/Martin Järveoja (Ford Fiesta WRC) +1m53.6s
8 Kris Meeke/Paul Nagle (Citroen C3 WRC) +3m12.6s
9 Dani Sordo/Marc Martí (Hyundai i20 Coupe WRC) +4m11.5s
10 Mads Østberg/Torstein Eriksen (Ford Fiesta WRC) +4m21.2s
21 Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC) +20m15.8sΟ
(Results as of 19:30 on Sunday local time, for the latest results please visit www.wrc.com)

2017 FIA WORLD RALLY CHAMPIONSHIP FOR DRIVERS AFTER ROUND NINE:

1 Thierry Neuville 160
2 Sebastien Ogier 160
3 Ott Tanak 119
4 Jari-Matti Latvala 114
5 Dani Sordo 84
6 Elfyn Evans 79
7 Craig Breen 53
8 Hayden Paddon 51
9 Juho Hänninen 46
10 Esapekka Lappi 45

2017 FIA WORLD RALLY CHAMPIONSHIP FOR MANUFACTURERS AFTER ROUND NINE:

1 M-Sport World Rally Team 285
2 Hyundai Motorsport 251
3 TOYOTA GAZOO Racing WRT 193
4 Citroen Total Abu Dhabi World Rally Team 135

Ο επόμενος αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος θα διεξαχθεί στην άσφαλτο της Γερμανίας από τις 17 μέχρι τις 20 Αυγούστου.