Δεύτερη συνεχόμενη νίκη για τον Fabio Quartararo

Νικητής σε ακόμη ένα αγώνα αναδείχθηκε ο Fabio Quartararo της Yamaha μετά από την επιτυχία του στην Doha, ενώ χρειάστηκε να σκαρφαλώσει από την έκτη θέση της κατάταξης μέχρι και την πρώτη για να φύγει νικητής από την Πορτογαλία. Ξεκινώντας από την pole, ο Quartararo δεν έφυγε καλά και έχασε αμέσως πέντε θέσεις με τον Johann Zarco να πατάει στην πρωτοπορία. Την ίδια στιγμή ο Marquez, που επέστρεψε στον θεσμό επίσημα μετά από την μεγάλη του απουσία λόγω τραυματισμού, πέρασε στην τρίτη θέση. Ο Ισπανός δέχθηκε αμέσως πίεση από τον πρωταθλητή Mir με τους δυο αναβάτες να έχουν και επαφή αργότερα.

Αυτή ήταν και η ευκαιρία του Quartararo να κερδίσει χαμένο έδαφος, περνώντας στην τέταρτη θέση. Μπροστά ο Zarco κρατούσε την πρωτιά με τον Rins να επιτίθεται δυνατά. Οι δυο αναβάτες αντάλλαξαν θέσεις δυο φορές πριν ο Rins περάσει στην πρωτοπορία ενώ αμέσως ο Quartararo άρπαξε και αυτή την ευκαιρία για να προσπεράσει και αυτός τον Johann Zarco. Ο Rins κοίταζε συνεχώς πίσω, βλέποντας την Yamaha να κλείνει την απόσταση από την Suzuki του, με τους δυο να ανταλλάζουν τον ταχύτερο γύρο της πίστας. Με καλό κενό αέρος ο Quartararoπροσπέρασε για την πρωτοπορία, με τους δυο να ανοίγουν απόσταση ασφαλείας από τους Zarco και Mir.
Το απόγευμα για τον Quartararo έγινε ακόμη πιο εύκολο όταν ο Rins γλίστρησε στην πέμπτη στροφή και εγκατέλειψε τον αγώνα, αφήνοντας ένα κενό τεσσάρων δευτερολέπτων από τον δεύτερο. Με αυτό τον τρόπο ο Zarco πέρασε δεύτερος ενώ τρίτος δεν ήταν ο Mir αλλά ο Bagnaia που προσπέρασε τον πρωταθλητή για να πατήσει στην τρίτη θέση. Για κακή του τύχη ο Zarco είχε και αυτός έξοδο στον 20ο γύρο, αφήνοντας τους Mir, Bagnaia και Morbidelli να παλέψουν για τις υπόλοιπες δυο θέσεις του βάθρου. Ο Γάλλος στην πρωτοπορία δεν δέχθηκε καμία απειλή και επανέλαβε το αποτέλεσμα του δεύτερου αγώνα, ενώ ο Bagnaia κράτησε πίσω του τον Mirγια να τερματίσουν δεύτερος και τρίτος αντίστοιχα. Τέταρτος τερμάτισε ο Morbidelli, πέμπτος ο Binder και έκτος ο Aleix Espargaro.
Ο έξι-φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Marc Márquez, στην επιστροφή του στον θεσμό  ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος μετά το τέλος του αγώνα στο γκαράζ της Honda. Ο Ισπανός έκανε λόγο για ένα τεράστιο βήμα για τον ίδιο, στις δηλώσεις του, με τον τερματισμό αυτό στην επιστροφή του στις πίστες. Την δεκάδα συμπλήρωσε ο αδελφός του Marc, Alex, ο Bastianini και ο Nakagami. Ο επόμενος σταθμός του πρωταθλήματος είναι η Ισπανία και η πίστα της Jerez, στις 2 Μαΐου.

Τελική κατάταξη του αγώνα
1 Fabio Quartararo                 Yamaha
2 Francesco Bagnaia             Ducati              4.809
3 Joan Mir                               Suzuki             4.948
4 Franco Morbidelli                 Yamaha          5.127
5 Africa Brad Binder               KTM                6.668
6 Aleix Espargaro                   Aprilia              8.885
7 Marc Marquez                      Honda             13.208
8 Alex Marquez                       Honda             17.992
9 Enea Bastianini                   Ducati              22.369
10 Takaaki Nakagami             Honda             23.676