Γκραν Πρι Σιγκαπούρης: Νίκη-πρωτάθλημα για Χάμιλτον και αυτοκτονία Ferrari

Η Σιγκαπούρη αποδείχτηκε για ακόμα μία χρονιά ο εφιάλτης της Ferrari αφού πρόκειται για τον αγώνα που ουσιαστικά μόνη της μείωσε στο ελάχιστο τις πιθανότητες κατάκτησης του πρωταθλήματος οδηγών ενώ έμεινε πίσω και στην κούρσα του πρωταθλήματος κατασκευαστών.

Στην εκκίνηση ο Χάμιλτον έφυγε αρκετά καλά κρατώντας την πρώτη θέση. Πίσω του ο Φέτελ είχε ξεκινήσει καλύτερα από τον Φερστάπεν όμως στην πρώτη στροφή προτίμησε να μείνει πίσω του καθώς μία προσπάθεια για προσπέραση ίσως να του κόστιζε. Τελικά ο Γερμανός πέρασε τον Ολλανδό λίγο πριν στα τιμόνια των οδηγών ανάψει η ένδειξη για αυτοκίνητο ασφαλείας το οποίο βγήκε λόγω της επαφής Οκόν με Πέρεθ που είχε ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη του πρώτου.

Όταν το αυτοκίνητο ασφαλείας έφυγε η σειρά δεν άλλαξε όμως στους πρώτους γύρους η διαφορά Χάμιλτον – Φέτελ έμενε περίπου στο δευτερόλεπτο μέχρι που ο Βρετανός άρχισε να πιέζει περισσότερο. Αυτό έκανε τη Ferrari να τραβήξει τον Φέτελ για αλλαγή ελαστικών τοποθετώντας του την ultra soft σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν το undercut χωρίς επιτυχία.

Ο λόγος ήταν ότι ο Φέτελ έμεινε για ένα γύρο πίσω από τον Πέρεθ κάτι που του στοίχισε σε χρόνο. Μάλιστα, αντί να μειωθεί η διαφορά με τον Χάμιλτον, τελικά λόγω του χαμένου χρόνου πίσω από τον Πέρεθ ο Φερστάπεν κατάφερε μετά το δικό του pit stop να βρεθεί μπροστά από τον Γερμανό της Ferrari. Από εκεί και πέρα ο αγώνας του Φέτελ ήταν καταδικασμένος αφού θα έπρεπε να φτάσει μέχρι το τέλος του αγώνα με την ultra soft την ώρα που οι Χάμιλτον και Φερστάπεν φορούσαν την πιο σκληρή (και άρα με λιγότερη φθορά) soft γόμα.

Μετά από αυτό το σημείο τα πράγματα εξελίχτηκαν πολύ ομαλά για τους έξι πρώτους αφού η μόνη υποψία μάχης υπήρξε στους τελευταίους γύρους όταν οι Μπότας, Ραϊκόνεν και Ρικιάρντο βρέθηκαν σε μικρή απόσταση ο ένας από τον άλλον χωρίς, ωστόσο, κάποιος να κάνει προσπάθεια προσπέρασης.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους συνδυασμούς βασικός (αρνητικός) πρωταγωνιστής ήταν ο Σιρότκιν ο οποίος εκμεταλλεύτηκε το αυτοκίνητο ασφαλείας και έβαλε τη soft γόμα σε μια προσπάθεια να φτάσει μέχρι το τέλος. Με το μονοθέσιο της Williams, όμως, να είναι σημαντικά πιο αργό από των άλλων ομάδων ήταν αναπόφευκτο οι πιο πίσω οδηγοί να τον φτάσουν.

Αυτός που δυσκολεύτηκε πιο πολύ να τον περάσει ήταν ο Πέρεθ ο οποίος έμεινε πίσω του για πολλούς γύρους κάτι που του δημιούργησε εκνευρισμό έτσι όταν ο Μεξικανός βρέθηκε δίπλα του έκανε λάθος και είχαν μια μικροεπαφή που είχε ως αποτέλεσμα να φύγουν κάποια αεροδυναμικά βοηθήματα από το μονοθέσιό του με τον οδηγό της Force India να δέχεται ποινή διέλευσης από τα pits για την κίνησή του.

Οι μάχες του Σιρότκιν, όμως, δεν είχαν τελειώσει και λίγο μετά βρέθηκε να παλεύει με τον Γκροσζάν. Εκείνη τη στιγμή είχε βρεθεί στο ίδιο σημείο της πίστας και ο Χάμιλτον για να τους ντουμπλάρει ο οποίος θέλοντας να σιγουρευτεί ότι δε θα πέσει κάποιος επάνω του αναγκάστηκε να φρενάρει πολύ. Αυτό, έριξε τη διαφορά του με τον Φερστάπεν από τα 5 δευτερόλεπτα στα 0.6 όμως ο Βρετανός κατάφερε τελικά να περάσει και να ανοίξει εκ νέου τη διαφορά του.

Από εκείνο το σημείο και μετά έφτασε σε μία άνετη νίκη που σε συνδυασμό με την τρίτη θέση του Φέτελ αύξησε το προβάδισμά του στο πρωτάθλημα στους 40 βαθμούς. Δεύτερος τερμάτισε ο Φερστάπεν και στις θέσεις 4, 5 και 6 βρέθηκαν οι Μπότας, Ραϊκόνεν και Ρικιάρντο. Έτσι, οι έξι πρώτοι τερμάτισαν ακριβώς όπως ξεκίνησαν.

Περίπου 1 λεπτό πιο πίσω βρέθηκε ο Φερνάντο Αλόνσο σε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για τη Mclaren ενώ ήταν και ο τελευταίος που δε δέχτηκε γύρο. Σάινθ, Λεκλέρκ και Χάλκενμπεργκ βρέθηκαν ένα γύρο πίσω και ολοκλήρωσαν τη βαθμολογούμενη δεκάδα.

Πλέον αν στους επόμενους αγώνες Χάμιλτον και Φέτελ δεν έχουν καμία εγκατάλειψη ο μόνος τρόπος ώστε ο Γερμανός να κατακτήσει το πρωτάθλημα είναι να κάνει μόνο νίκες. Ωστόσο, αυτό φαντάζει πολύ δύσκολο με τα δείγματα που έχει δώσει η Ferrari μέχρι στιγμής αφού μπορεί το μονοθέσιό της να δείχνει οριακά καλύτερο όμως, αφ’ ενός πέφτει σε λάθη και αφ’ ετέρου η Meredes και ο Χάμιλτον αρκετές φορές βρίσκουν τον τρόπο να κάνουν το κάτι παραπάνω.

Πηγή: motori.gr