Σίμος Γαλαταριώτης: Ο επιμένων νικά

Ένα από τα πιο δυνατά και πιο γνωστά ονόματα στο χώρο του ράλι στην Κύπρο είναι αυτό του Σίμου Γαλαταριώτη, ο οποίος το 2017 με συνοδηγό τον Αντώνη Ιωάννου κατάφεραν να ανέβουν στο ψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου και να γράψουν το όνομα τους στο βιβλίο των πρωταθλητών του παγκυπρίου πρωταθλήματος.

Ο Γαλαταριώτης ανέκαθεν σε όποια κατηγορία και αν αγωνιζόταν ήταν πρωταγωνιστής, έχοντας κερδίσει τίτλους και διακρίσεις. Όταν πρωτοξεκίνησε το 1997, έκανε τα πρώτα του βήματα στους αγώνες με ένα Ford Escort MKIII Cosworth σε αγώνες ταχύτητας, με την πρώτη νίκη να έρχεται τότε στην κλάση S11 στον αγώνα Ιγνατίου Autosprint.

Την επόμενη χρονιά έτρεξε στη μεγάλη κατηγορία με ένα Lancia Delta Integrale και συνοδηγός του ήταν ο Γιώργος Σεργίδης. Η πρώτη νίκη με το Integrale ήρθε το 1999 και πάλι σε αγώνα ταχύτητας, το Tiger Rallysprint, ενώ ακολούθησε ακόμα μια στη σεζόν επίσης σε αγώνα ταχύτητας, το Vahan Terzian Autocross.

Το 2001 μεταπήδησε στη δικήνητη κατηγορία όπου συμμετείχε με Honda Civic, καταφέρνοντας να κερδίσει το πρωτάθλημα στις κατηγορίες 2WD και Α6 τις χρονιές 2002,  2003 και 2004.

Στα μέσα του 2005 έκανε το άλμα για την εποχή, αγοράζοντας το προηγμένο τεχνολογικά Renault Clio S1600. Με το πανίσχυρο δικήνητο στα χέρια του το αποτέλεσμα στη δικήνητη κατηγορία δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό από τις προηγούμενες χρονιές, αφού κατάφερε να κερδίσει το πρωτάθλημα στις κατηγορίες 2WD και Α6 από το 2006 μέχρι και το 2008, ενώ παράλληλα είχε τερματισμούς σε ορισμένους αγώνες στην πρώτη πεντάδα γενικής. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 1998-2008 στο πλάι του κάθισαν οι Γιώργος Σεργίδης, Λοΐζος Λουκά και Άκης Ιωάννου.

Χορτασμένος από διακρίσεις στη μικρή κατηγορία και πλέον αρκετά έμπειρος αποφάσισε το 2009 να κάνει το άλμα και να αγωνιστεί στη μεγάλη κατηγορία, συμμετέχοντας με ένα ολοκαίνουργιο Mitsubishi Lancer EVO10. Ο πρώτος του αγώνας, ο οποίος ήταν περισσότερο για εξοικείωση με το αγωνιστικό, ήταν το Venus Rally και με συνοδηγό τον Γιώργο Σεργίδη τερμάτισαν στην πέμπτη θέση γενικής.

Μετά από το Venus Rally στη θέση του συνοδηγού πέρασε ο Άκης Ιωάννου. Από τον πρώτο κιόλας αγώνα που έτρεξαν μαζί, το East Safari Rally, έδειξαν ότι είχαν την ταχύτητα να πρωταγωνιστήσουν αφού κατάφεραν να προηγηθούν στην πρώτη μέρα. Τη δεύτερη ατύχησαν καθώς είχαν έξοδο, με αποτέλεσμα να τελειώσει άδοξα η προσπάθεια τους. Η πρώτη νίκη για το πλήρωμα ήρθε στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς, το Tour of Cyprus.

Το 2010 έκαναν μια από τις καλύτερες τους εμφανίσεις και ολοκλήρωσαν στη δεύτερη θέση τη χρονιά έχοντας δυο νίκες, μια δεύτερη, τρείς τρίτες και μια τέταρτη θέση, ενώ παράλληλα κέρδισαν και το πρωτάθλημα στην κατηγορία Ν. Το 2011 ήταν εντελώς διαφορετικό, καθώς κινήθηκαν στη μετριότητα έχοντας μια νίκη, δυο δεύτερες θέσεις και τρείς εγκαταλείψεις.

Ακολούθησε αποχή του πληρώματος από τους αγώνες και επανήλθαν το 2015, κερδίζοντας το Palm trees Rally. Το 2016 στη θέση του συνοδηγού πέρασε ο πρωτάρης από αγώνες ράλι Αντώνης Ιωάννου. Οι δυο τους έδειξαν να δένουν νωρίς και πανηγύρισαν δυο νίκες σε East Safari Rally και Palm trees Rally. Μέχρι το τέλος της σεζόν κέρδισαν και το Tour of Cyprus και πλέον έδειχναν έτοιμοι να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα.

Όπερ και εγένετο. Οι δυο τους ξεκίνησαν πολύ καλά τη σεζόν 2017 και έδειχναν έτοιμοι και αποφασισμένοι για τη μεγάλη διάκριση, καθώς ήταν στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος με ακόμα δυο πληρώματα. Μέχρι τα μέσα της χρονιάς, έτρεχαν με Mitsubishi Lancer EVO10 R4, μετρώντας μια νίκη στο Tour of Cyprus, τρεις δεύτερες θέσεις σε East Safari Rally, Venus Rally και στη δεύτερη μέρα του Cyprus Rally και μια τρίτη θέση την πρώτη μέρα του Cyprus Rally.

Στους τρεις τελευταίους αγώνες τα δεδομένα θα άλλαζαν άρδην υπερ τους, καθώς με το καινούργιο απόκτημα, ένα Skoda Fabia R5 θα γίνονταν οι κυρίαρχοι της Κύπρου στους αγώνες ράλι. Κέρδισαν το Palm trees Rally και το Tiger Rally κατακτώντας στο τέλος της χρονιάς τον πολυπόθητο τίτλο του πρωταθλητή. Εκτός από το πρώτο πρωτάθλημα το πλήρωμα τη χρονιά 2017 πέτυχε και την καλύτερη του διάκριση σε διεθνές επίπεδο, καθώς τερμάτισαν δεύτεροι γενικής στο Cyprus Rally, ενώ παράλληλα ήταν και πρώτο Κυπριακό πλήρωμα.

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων ο Γαλαταριώτης απέδειξε ότι ο επιμένων νικά, καθώς παρά τα όποια εμπόδια βρήκε μπροστά του ειδικά στην κατάταξη γενικής, κατάφερε να τα υπερπηδήσει και να πανηγυρίσει το πρώτο του πρωτάθλημα.

Πλέον ο πήχης έχει ανεβεί για τους Γαλαταριώτη-Ιωάννου και ήδη στα πλάνα του πληρώματος είναι η συμμετοχή σε αγώνα του εξωτερικού, η οποία προγραμματίζετε να είναι στο Rally Acropolis. Στο τοπικό πρωτάθλημα αναμένετε να είναι και πάλι πρωταγωνιστές και στη μάχη του τίτλου για ακόμα μια χρονιά.

Το πρωτάθλημα του 2018 ξεκινά σε λιγότερο από δυο μήνες με το East Safari Rally και η αύξηση των αυτοκινήτων κατηγορίας R5 προσδίδει νέο χρώμα στις εγχώριες διοργανώσεις και προϊδεάζει όλους για πιο συναρπαστικούς αγώνες και περισσότερες μάχες.

Στάθης Ευσταθίου

Φωνογραφίες: Πέτρος Σουτζιής/Στάθης Ευσταθίου