Έτοιμη η ομάδα της PEUGEOT Total για την εκκίνηση του Dakar

Η ομάδα της PEUGEOT Total είναι έτοιμη για την εκκίνηση του 40ου Rally Dakar στη Λίμα (Περού) αύριο, με τέσσερα PEUGEOT 3008DKR Maxi Κιτ και αποτελείτε από τα πληρώματα των Peterhansel / Cottret, Sainz / Cruz, Loeb / Elena και Despres / Castera .

Μόλις έφτασε στο Περού, η ομάδα PEUGEOT Total συμμετείχε στο shakedown την Πέμπτη στο Autodromo de La Chuntana, νότια της πρωτεύουσας της Λίμα. Τα τέσσερα αυτοκίνητα PEUGEOT 3008DKR Maxi κάλυψαν όλα μερικές δεκάδες χιλιόμετρα για να επαναφέρουν τους οδηγούς σε ανταγωνιστικό ρυθμό  και να διασφαλίσουν ότι όλα τα αυτοκίνητα λειτουργούσαν σωστά μετά το μακρύ αεροπορικό τους ταξίδι. Όλα κύλησαν χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.

Μετά από ένα επιτυχημένο shakedown τα PEUGEOT 3008DKR Maxi πέρασαν τον τεχνικό έλεγχο την Παρασκευή πριν επιστρέψουν στο Park fermé. Η ομάδα να είναι πλέον πανέτοιμη να αντιμετωπίσει την οδύσσεια των 9,000 χιλιομέτρων διαμέσου του Περού,  Βολιβίας και Αργεντινής.

Πριν φύγουν από τη Λίμα το Σάββατο το πρωί, οι αγωνιζόμενοι θα ανεβούν στην ράμπα εκκίνησης. Στη συνέχεια θα οδηγούν ένα τμήμα 241 χιλιομέτρων που οδηγεί στην μικρότερη ειδική διαδρομή του αγώνα. Αν και έχει μήκος μόνο 31 χιλιόμετρα, αυτή η ειδική διαδρομή δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη. Όχι μόνο οι οδηγοί θα πρέπει να περάσουν από τους πρώτους αμμόλοφους (και τα πρώτα πραγματικά εμπόδια) με ασφάλεια, αλλά και ο νικητής της δράσης του Σαββάτου θα είναι ο πρώτος στο δρόμο την Κυριακή, επειδή τα αυτοκίνητα θα ξεκινήσουν μπροστά από τις μοτοσυκλέτες στο δεύτερο σκέλος. Αυτό δεν είναι εύκολο έργο, και αναμένεται να είναι πολύ δύσκολη η εκτός δρόμου πλοήγηση.

Bruno Famin, διευθυντής της PEUGEOT SPORT

“Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι η ομάδα PEUGEOT Total ξεκινάει ως το φαβορί σε αυτό το Dakar, αν και ο μόνος στόχος μας είναι η νίκη. Οι αλλαγές στους κανονισμούς έχουν μετατοπίσει κάπως τις θέσεις των στόχων. Πρώτα απ΄όλα, υπάρχουν ορισμένοι πολύ διαφορετικοί τεχνικοί κανόνες, αν και προφανώς το ξέραμε πριν ξεκινήσουμε και αποδεχθήκαμε την πρόκληση. Δεύτερον, υπήρξαν κάποιες αλλαγές στην τελευταία στιγμή των αθλητικών κανόνων, οι οποίοι απαγορεύουν στους συνοδηγούς να χρησιμοποιούν χάρτες: παρόλο που οι χάρτες είναι απαραίτητoι για καλή πλοήγηση η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του αγώνα.  Η απαγόρευσή τους εμποδίζει τα πληρώματα όταν χάνονται (κάτι που μπορεί μερικές φορές να συμβεί, καθώς δεν υπάρχει το τέλειο Road Book) να βρεθούν ξανά στο δρόμο που θα τους κρατούσε στον αγώνα για τη τελική νίκη. Αυτό προσθέτει ακόμη ένα αστάθμιστο παράγοντα στο τελικό σχεδιασμό. Και αυτό δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στο πνεύμα που θα έπρεπε να επικρατήσει σε ένα τέτοιο αγώνα. ”

Stéphane Peterhansel (PEUGEOT 3008DKR Maxi ΝΟ 300)

«Οι πρώτες μέρες του αγώνα θα είναι εξαιρετικά απαιτητικές. Οι αμμόλοφοι είναι διαφορετικής επιφάνειας στο Περού, μερικές φορές με αρκετά σταθερή άμμο και άλλες φορές με πολύ χαλαρότερο έδαφος. Είναι συχνά πολύ δύσκολο και απλώς ελπίζω ότι θα μείνουμε μακριά από προβλήματα. Νομίζω ότι είναι δυνατό να ανοίξουμε μια καλή διαφορά στο Περού, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν μετά από αυτό. Κατά τη γνώμη μου, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα από τα καλύτερα Dakar που έγινε ποτέ στη Νότια Αμερική. Σε κάθε περίπτωση, ξεκινήσαμε με μεγάλη εμπιστοσύνη σε ένα αυτοκίνητο που είναι πολύ καλά προετοιμασμένο, με το οποίο έχουμε κάθε δυνατότητα να έχουμε εξαιρετική απόδοση “.

Ο Carlos Sainz (PEUGEOT 3008DKR Maxi ΝΟ 303)

“Ήταν σημαντικό να ελέγξουμε ότι η ρύθμιση των αυτοκινήτων ήταν ακριβώς όπως την θέλουμε. Η ομάδα είναι πολύ πειθαρχημένη και έτσι βρήκα ένα αυτοκίνητο που αισθάνθηκα ακριβώς το ίδιο όπως όταν το έκανα τα τελευταία δοκιμαστικά: αυτό είναι πολύ καθησυχαστικό καθώς προετοιμαζόμαστε για την εκκίνηση. Χάρη στο PEUGEOT 3008DKR Maxi, αισθάνομαι λίγο πιο χαλαρός καθώς ξεκινάμε τον φετινό αγώνα. Τώρα έχουμε ένα πιο εξελιγμένο όχημα από το προηγούμενο, το οποίο ήταν ήδη ένα πολύ καλό αυτοκίνητο. ”

Sébastien Loeb (PEUGEOT 3008DKR Maxi ΝΟ 306)

“Το shakedown μας έδωσε την ευκαιρία να επιστρέψουμε στο αυτοκίνητο και να προσαρμόσουμε δύο ή τρείς μικρολεπομέριες. Δεν υπήρξαν ιδιαίτερες εκπλήξεις. Όλα πήγαν καλά και ανυπομονώ να προχωρήσω τώρα. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς τι να περιμένουμε: θα ξεκινήσουμε τον αγώνα σε ένα είδος εδάφους που δεν είναι ιδανικό για μένα. Τούτου λεχθέντος, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ξέρουμε πώς να το πετύχουμε. Η πλοήγηση θα διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο. Το γεγονός ότι οι χάρτες απαγορεύονται τώρα αποτελεί ανησυχία. Μερικές φορές, είναι χρήσιμοι, ώστε να μπορείς απλώς να επανέλθεις και να ξεκινήσεις πάλι σε σωστή βάση. Θα κάνει τη ζωή μας πιο περίπλοκη. ”

Cyril Despres (PEUGEOT 3008DKR Maxi ΝΟ 308)

“Αισθάνομαι φανταστική την οδήγηση του 3008DKR Maxi. Πριν από το shakedown, δεν το είχα οδηγήσει σε χώμα από τις αρχές Νοεμβρίου. Άρχισα να νιώθω σαν πριν από λίγο καιρό! Αλλά στο shakedown αισθάνθηκα άνετα αμέσως με το αυτοκίνητο έχοντας πλήρη αυτοπεποίθηση. Χαίρομαι που ξεκινάμε από το Περού. Έχω ήδη πάρει μέρος σε δύο Ντακάρ εκεί και κέρδισα σε μοτοσικλέτες πριν από λίγα χρόνια. Γιατί λοιπόν να μην πάω για το hat trick; Το Περού είναι μια φανταστική χώρα. Την πρώτη φορά που αγωνιστήκαμε εδώ, είχα την εντύπωση ότι βρίσκομαι πίσω στους αμμόλοφους της έρημο Σαχάρας! Είναι απλά υπέροχο. Το γεγονός ότι η φετινή διαδρομή είναι πολύ περισσότερο από μια ειδική διαδρομή ράλι από ένα συμβατικό ράλι είναι μια καλή έμπνευση για εμένα και τον David “.