Αποχώρησε ο Γαλαταριώτης, μόνος πρώτος ο Al-Attiyah στο 50ο Ράλλυ Κύπρος

Με πρόβλημα στο ραδιατέρ στη διάρκεια της ΕΔ7 στο Γέρι το πρωί της Κυριακής (08/10) οι Σίμος Γαλαταριώτης και Αντώνης Ιωάννου με Volkswagen Polo GTI R5, αναγκάστηκαν να αποσυρθούν από το επετειακό 50ο Ράλλυ Κύπρος 2023, τη στιγμή που βρίσκονταν στην πρωτοπορία του αγώνα.

Η άτυχη στιγμή ήρθε στο γνωστό σημείο του άλματος στην ειδική του Γερίου, όταν στην προσγείωση, έπαθε ζημιά το ραδιατέρ του αυτοκινήτου του Γαλαταριώτη. Θυμίζουμε ότι με το τέλος της 1ης ημέρας, οι νικητές του Ράλλυ Κύπρος το 2018 είχαν προβάδισμα 15.2 δευτερολέπτων από τους Nasser Al-Attiyah / Mathieu Baumel, επίσης με Volkswagen Polo GTI R5.

Ο Καταρινός εκμεταλλεύτηκε την εγκατάλειψη του Γαλαταριώτη, για να περάσει μόνος στην πρωτοπορία, με σημαντική διαφορά από τον δεύτερο Abdullah AlRawahi(Ομάν). Η διαφορά είχε φτάσει τα 4 λεπτά, λόγω του σπασμένου ελαστικού που είχε το Σάββατο στην ΕΔ6 ο AlRawahi, με αποτέλεσμα να χάσει χρόνο.

Οι τρεις πρωινές της Κυριακής

Στις τρεις πρωινές ειδικές διαδρομές της 2ης ημέρας, του αγώναπου διοργανώνει από το 1970 ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου, ο AlAttiyah κέρδισε την ΕΔ7, +8.2 δευτερόλεπτα γρηγορότερος από τον AlRawahi. Ο τελευταίος, με συνοδηγότον Ata Al-Hmoud (Ιορδανία), κέρδισαν ακολούθως την ΕΔ8 στα Λεύκαρα (+18.7 γρηγορότερος από τον AlAttiyah) και την ΕΔ9 στον Άγιο Επιφάνιο (+5.1 μπροστά από τον Καταρινό).Αυτές ήταν και οι πρώτες νίκες σε ειδική διαδρομή στην Κύπρο που πέτυχε ο 26χρονος οδηγός, ο οποίος έκανε ντεμπούτο στον εθνικό μας αγώνα το 2021.

 

Με τις δύο νίκες στις ειδικές ΕΔ8 και ΕΔ9, ο AlRawahi μείωσεκατά 23.8 δευτερόλεπτα την απόσταση του από τον πρωτοπόρο AlAttiyah, με τη διαφορά τους να βρίσκεται πλέον στα 3 λεπτάκαι 36 δευτερόλεπτα, με τρεις ειδικές να απομένουν, ένα ιδιαίτερα σημαντικό προβάδισμα για τον επτά φορές νικητή του Ράλλυ Κύπρος.

 

Σε ό,τι αφορά τη μάχη του τίτλου στο Πρωτάθλημα Ράλλυ Μέσης Ανατολής, το σενάριο να τερματίσει πρώτος ο AlAttiyah και δεύτερος ο AlRawahi είναι πλέον πολύ πιθανό.

 

Σ αυτή την περίπτωση ο AlAttiyah θα πάρει 30 βαθμούς και ο AlRawahi θα λάβει 24β., με αποτέλεσμα οι δύο τους να ισοβαθμήσουν στους 108, έχοντας απόλυτη ισοβαθμία, με δύο νίκες, δύο δεύτερες θέσεις και μία εγκατάλειψη φέτος. Σ αυτό το ενδεχόμενο, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) θα κληθεί να αποφασίσει τον πρωταθλητή Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με τους Κανονισμούς της για Περιφερειακά Πρωταθλήματα!

 

Πρώτος Κύπριος ο Δημοσθένους

Στην 3η θέση της γενικής κατάταξης βρίσκεται ο Χρίστος Δημοσθένους με συνοδηγό τον Κύπρο Χριστοδούλου, με Skoda Fabia, έχοντας «κληρονομήσει» την πρωτιά ανάμεσα στα κυπριακά πληρώματα μετά την αποχώρηση του Γαλαταριώτη. Ο Δημοσθένους λόγω σπασμένου ελαστικού ήταν 10ος στην ΕΔ7και ακολούθως 3ος σε ΕΔ8 και ΕΔ9, με τον ίδιο να βρίσκεται 5λεπτά και 3 δευτερόλεπτα πίσω από τον AlAttiyah.

 

Στην θέση και 2ος ανάμεσα στα κυπριακά πληρώματα, με το πέρας των εννιά πρώτων ειδικών διαδρομών, είναι οι Γιάγκος Γιάγκου / Άριστος Νικολάου, με Hyundai i20 R5, 2 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα πίσω από τον Δημοσθένους. Μόλις 11.4δευτερόλεπτα πίσω από τον Γιάγκου, βρίσκονται στην θέση οι Πέτρος Παντελή με συνοδηγό τον Πάμπο Λαό, με RenaultClio.

 

Θετικά είναι τα αποτελέσματα στη 2η μέρα για τους ΚώσταΖήνωνος / Φάνο Χριστοφή με Citroen DS3 R5. Επιστρέφοντας στη δράση, μετά την αποχώρηση τους στην ΕΔ2, πήραν την 3ηστην ΕΔ7 και την 6η σε ΕΔ8 και ΕΔ9.

 

Η 2η μέρα του 50ου Ράλλυ Κύπρος μετράει ως ξεχωριστός αγώνας για το Παγκύπριο πρωτάθλημα. Το Σάββατο, η πρωτοπορία του Σίμου Γαλαταριώτη, του έδωσε παράλληλα και την 3η του νίκη σε τρεις αγώνες στο τοπικό πρωτάθλημα.

 

Η συνέχεια

Τα αυτοκίνητα επέστρεψαν στο service park στην Αγλαντζιά το μεσημέρι για σέρβις και ακολούθως θα επαναλάβουν τις πρωινές διαδρομές και συγκεκριμένα σε Γέρι (13:42), Λεύκαρα (14:50) και Άγιο Επιφάνιο (16:13). Στις 18:30 στο χώρο του παλιού Δημαρχείου Λευκωσίας, στην πλατεία «Ελευθερίας», θα λάβει χώρα η τελετή τερματισμού και η απονομή των επάθλων στους νικητές των διαφόρων κατηγοριών.

 

Χορηγοί του 50ου Ράλλυ Κύπρος είναι οι εταιρίες Honda Γαλαταριώτης, ANCO Catering Equipment, Cablenet, Stop Fire, Ανδρεόπουλος Επιγραφές Λτδ, νερό Φαρμακάς, Jeep και TGI Friday’s, ενώ τη διοργάνωση υποστηρίζουν οι Δήμοι Λευκωσίας και Αγλαντζιάς.

 

 

 

 

 

Ζωντανά αποτελέσματα στο https://timing.sporttraxx.com/races/cyprus-2023/itinerary/

 

Η συνέχεια του 50ου Ράλλυ Κύπρος 2023:

Μήκος (χλμ) Εκκίνηση 1ου αυτοκινήτου

Κυριακή 8 Οκτωβρίου

ΕΔ10 Γέρι 214,10​​13:42

ΕΔ11 Λεύκαρα 219,78​​14:50

ΕΔ12 Αγιος Επιφάνιος 214,88​​16:13

Τερματισμός Λευκωσία 18:40

 

Οι χάρτες διαδρομής:

Σκέλος 2:

https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1o9DubCUtA8Ru6bhzeZ0Ex4Oj1SU8Rg

Περισσότερες πληροφορίες στο www.cyprusrally.com.cy.