Ανασκόπηση αγώνων ταχύτητας 2017: Σίφουνας ο Chips Junior

Το πρωτάθλημα αγώνων ταχύτητας ανέκαθεν είχε τη δική του αίγλη και τους δικούς του πρωταγωνιστές. Στη σύγχρονη εποχή που διανύουμε ξεχώρισαν με την απόδοση και τους τίτλους που κατέκτησαν δυνατά ονόματα από το χώρο. Στις δυο χρονομετρημένες διαδρομές που αποτελούν τον κάθε αγώνα, οι διαγωνιζόμενοι δίνουν το 100% των δυνατοτήτων τους ούτως ώστε να καταφέρουν να σημειώσουν τον καλύτερο χρόνο.

Αυτός που τα καταφέρνει καλύτερα την τελευταία διετία είναι ο Chips Junior, ο οποίος και φέτος κινήθηκε σαν σίφουνας, καταφέρνοντας να ”καθαρίσει’’ την υπόθεση τίτλος από τον τέταρτο αγώνα.

Το 2017 αγωνίστηκε με ένα Mitsubishi Lancer EVO9 της Αντώνης&Σταύρος, με το αποτέλεσμα στο τέλος του χρόνου να μην διαφέρει σε τίποτα από την περσινή χρονιά, αφού κατάφερε με σχετική ευκολία να κερδίζει το πρωτάθλημα.

Η αγωνιστική χρονιά ξεκίνησε με το Ο.Φ.Α Autosprint στην περιοχή του Κόρνου και ο Chips Junior κατάφερε να κερδίσει τον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν. Μετά από πολύ καλή απόδοση δεύτερος τερμάτισε ο Pepsis Junior και τρίτος τερμάτισε ο Δημήτρης Πιερή.

Ίδιο ήταν το αποτέλεσμα και στον δεύτερο αγώνα του πρωταθλήματος, ο οποίος ήταν το Λάρνακα rally sprint. Η διαφορά των δυο δευτερολέπτων που χώρισε τον πρώτο Chips Junior από τον δεύτερο Πρόδρομο Προδρόμου έδειχνε αν και νωρίς στη σεζόν ότι το έργο των υπόλοιπων οδηγών θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο απέναντι στον πρωταθλητή. Στην τρίτη θέση του βάθρου ανέβηκε ο πάντα σταθερός Μάριος Παναγιώτου, ο οποίος έδειξε ότι έχει ακόμα την ταχύτητα για να πρωταγωνιστήσει.

Το σενάριο ίδιο και στον τρίτο αγώνα που έγινε στη Λεμεσό, το LAC rally sprint, ο οποίος διεξήχθη στην περιοχή Ύψωνα. Ο Chips Junior σημείωσε την τρίτη συνεχόμενη νίκη και έβαζε πλώρη για το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα. Σε αυτό τον αγώνα δεύτερος τερμάτισε ο πάντα θεαματικός Pepsis αφήνοντας στην τρίτη θέση τον γιο του, Pepsi Junior.

Όλα κρίθηκαν στον τέταρτο αγώνα, το FMSC Rally Sprint, ο οποίος διεξήχθη στην περιοχή κάμπος στο Παραλίμνι. Ο Chips Junior για ακόμα μια φορά ήταν ο ταχύτερος και ο χρόνος που σημείωσε στη δεύτερη χρονομετρημένη διαδρομή του έδωσε τη νίκη.

Η παρουσία του Χρίστου Δημοσθένους στον αγώνα με το καινούργιο του απόκτημα, ένα Mitsubishi EVO10, έμελλε όχι μόνο να ανακατέψει την τράπουλα αλλά και να χαρίσει το πρωτάθλημα στον Chips Junior. Ο Δημοσθένους τερμάτισε δεύτερος και σε συνδυασμό με την τρίτη θέση του Pepsi Junior και τη πέμπτη του Δημήτρη Πιερή, ο τίτλος πήγε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον Chips Junior.

Οι υπόλοιποι δυο αγώνες ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα όσον αφορά το πρωτάθλημα, όμως εκκρεμούσε η δεύτερη θέση στη γενική κατάταξη όπου τη διεκδικούσαν οι Pespis Junior, Δημήτρης Πιερή και Μάριος Παναγιώτου. Τον πέμπτο αγώνα διοργάνωσε και πάλι η Λέσχη Αυτοκινήτου Λεμεσού. Ο χώρος διεξαγωγής ήταν ο ίδιος με τον προηγούμενο αγώνα, όμως η διαδρομή αυτή τη φορά ήταν σε αντίθετη φορά.

Στη Λεμεσό δεν έτρεξε ο πρωταθλητής Chips Junior, έτρεξε όμως ο Πέτρος Πέτρου, ο οποίος μετά από μια μεγαλειώδη εμφάνιση κατάφερε να κερδίσει τον αγώνα. Δεύτερος ολοκλήρωσε ο Δημήτρης Πιερή, ο οποίος με αυτό το αποτέλεσμα θα περνούσε δεύτερος στη βαθμολογία, καθώς ο Pepsis Junior θα τερμάτισε έκτος. Στην τρίτη θέση του βάθρου ανέβηκε ο Μάριος Παναγιώτου έχοντας για ακόμα ένα αγώνα πολύ καλή παρουσία.

Με αυτό το αποτέλεσμα ο Δημήτρης Πιερή ανέβηκε δεύτερος στη βαθμολογία και ήταν πλέον το φαβορί για τη δεύτερη θέση.

Αυτό τον τίτλο κατάφερε να επιβεβαιώσει στον τελευταίο αγώνα που έγινε στην Πάφο και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Μαντριών. Ο Σύνδεσμος Αυτοκινήτου Πάφου επέλεξε να διοργανώσει τον αγώνα σε διαδρομή δίπλα από τη θάλασσα, η οποία αποτελείτο από γρήγορες ευθείες οι οποίες εναλλάσσονταν με τεχνικά κομμάτια.

Ο Δημήτρης Πιερή κατάφερε να φύγει νικητής, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Pespi Junior. Με αυτό το αποτέλεσμα κατάφερε να τερματίσει δεύτερος στη βαθμολογία, έχοντας σαν πέντε καλύτερα αποτελέσματα, μια νίκη, μια δεύτερη, μια τρίτη θέση και δυο τέταρτες θέσεις.

Τρίτος στον τελευταίο αγώνα τερμάτισε ο Pepsis, ο οποίος συνδύασε για ακόμα μια φορά θέαμα και ουσία.

Πέραν από το πρωτάθλημα γενικής ο Chips Junior κατέκτησε και το πρωτάθλημα στην κατηγορία RC2. Δεύτερος ολοκλήρωσε ο Pepsis Junior, τρίτος ο Μάριος Παναγιώτου και τέταρτος ο Αντρέου Αντρέας.

Κατηγορία RC S2

Αρκετοί ήταν οι συμμετέχοντες στην κατηγορία RC S2, όπου σε αυτή ξεχώρισε ο Δημήτρης Πιερή. Ο Πιερή κατάφερε να κερδίσει το OFA Autosprint, το FMSC Autosprint, το Paphos Rallysprint και να τερματίσει δεύτερος σε Larnaca rallysprint, LAC Rallysprint και LAC Autosprint. Τα αποτελέσματα αυτά του έδωσαν το πρωτάθλημα για τη χρονιά 2017.

Στη δεύτερη θέση ολοκλήρωσε τη χρονιά ο Pepsis, ο οποίος κέρδισε το LAC Rallysprint και τερμάτισε στη δεύτερη θέση στον αγώνα Paphos Rallysprint. Είχε επίσης δυο τρίτες θέσεις σε Larnaca rallysprint και LAC Autosprint, όπως επίσης και μια 8η θέση στον αγώνα FMSC Autosprint.

Την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα κατέλαβε ο Ιάκωβος Πενταράς, έχοντας δυο τρίτες θέσεις σε OFA Autosprint και Paphos Rallysprint, μια τέταρτη θέση στο LAC Rallysprint και μια πέμπτη θέση στο FMSC Autosprint. Τέλος μια νίκη στη χρονιά πέτυχε και ο Πρόδρομος Προδρόμου στον αγώνα Larnaca rallysprint.

Κατηγορίες RC S1/2WD S

Συγκλονιστικές ήταν οι μάχες και στη δικήνητη κατηγορία. Τρείς οδηγοί τα έδωσαν όλα και ο τίτλος κρίθηκε στον τελευταίο αγώνα. Σωκράτης Παπαναστασίου, Μιχάλης Σοφοκλέους και Γιώργος Ασπρής μας χάρισαν ανεπανάληπτες στιγμές, με τον Σωκράτη Παπαναστασίου να επικρατεί στο τέλος με δυο βαθμούς διαφορά από τον Μιχάλης Σοφοκλέους.

 

Ο Μιχάλης Σοφοκλέους ήταν αυτός που ξεκίνησε με το δεξί τη χρονιά κερδίζοντας τον εναρκτήριο αγώνα, το OFA Autosprint. Ο Σωκράτης Παπαναστασίου έμεινε δεύτερος και τρίτος ολοκλήρωσε ο Γιώργος Ασπρής.

Τα δεδομένα στη βαθμολογία άλλαξαν άρδην από το δεύτερο κιόλας αγώνα ο οποίος ήταν το Laranaca Rally Sprint, καθώς μετά από ένσταση που υπέβαλε ο Σωκράτης Παπαναστασίου στον Μιχάλη Σοφοκλέους, ο τελευταίος μηδενίστηκε χάνοντας το αβαντάζ στη βαθμολογία. Η νίκη πήγε στον Γιώργο Ασπρή ο οποίος πέρασε επικεφαλής στη βαθμολογία, δεύτερος τερμάτισε ο Σωκράτης Παπαναστασίου και τρίτος ο Χρυσόστομος Παντελή.

Με ηλεκτρική καρέκλα έμοιαζε η πρώτη θέση στη βαθμολογία, καθώς σε δυο αγώνες άλλαξε δυο φορές κάτοχο. Στον τρίτο αγώνα, το LAC Rally Sprint, ο Σωκράτης Παπαναστασίου έγινε ο τρίτος οδηγός που θα ανέβαινε στην κορυφή.

 

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, ο πρωτοπόρος μέχρι τον αγώνα της Λεμεσού Γιώργος Ασπρή στη δοκιμαστική διαδρομή είχε έξοδο με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός αγώνα.

Αυτή την ευκαιρία δεν άφησε να πάει χαμένη ο Σωκράτης Παπαναστασίου, ο οποίος κέρδισε ανεβαίνοντας όπως προαναφέραμε πρώτος στη γενική κατάταξη. Σφήνα στους διεκδικητές του τίτλου μπήκε ο Τσιελεπής ο οποίος τερμάτισε δεύτερος, αφήνοντας τρίτο τον Μιχάλη Σοφοκλέους.

Στον τέταρτο αγώνα, το FMSC Autosprint ο Γιώργος Ασπρής επέστρεψε δριμύτερος καταφέρνοντας να κερδίσει και να παραμείνει σε τροχιά τίτλου. Δεύτερος τερμάτισε ο Σωκράτης Παπαναστασίου, ο οποίος παρέμεινε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και τρίτος ο Μιχάλης Σοφοκλέους.

Ο πέμπτος αγώνας, το LAC Autosprint που έγινε ξανά στη Λεμεσό, έμελλε να αλλάξει και πάλι τα δεδομένα στη μάχη για το πρωτάθλημα. Ο Γιώργος Ασπρή πέτυχε τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη και σε συνδυασμό με την πέμπτη θέση του Σωκράτη Παπαναστασίου ανέβηκε ξανά στην κορυφή, αποκτώντας παράλληλα προβάδισμα στη μάχη του τίτλου.

Δεύτερος τερμάτισε ο Νίκος Σπύρου, κάνοντας ίσως την καλύτερη του εμφάνιση σε αγώνα ταχύτητας, ενώ την τριάδα συμπλήρωσε ο νεαρός Χάρης Ιωάννου στην πρώτη του συμμετοχή σε αγώνα ταχύτητας.

Δραματικός ήταν και ο τελευταίος αγώνας που έγινε στην παραλία του χωριού Μαντριά, στην Πάφο. Στο Paphos Rally Sprint κρίθηκε ο τίτλος για το 2017 μετά από ωραίες μάχες απο τους πρωταγωνιστές της χρονιάς.

Ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Γιώργος Ασπρής αποχώρησε από την πρώτη κιόλας χρονομετρημένη διαδρομή με πρόβλημα στο κιβώτιο ταχυτήτων. Μετά από αυτή την εξέλιξη ακολούθησαν μεγάλες μάχες μεταξύ των Παπαναστασίου και Σοφοκλέους. Ο τελευταίος κατάφερε να φύγει νικητής ενώ δεύτερος τερμάτισε νεαρός Χάρης Ιωάννου, ο οποίος για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα ανέβαινε στο βάθρο, δείχνοντας σε όλους ότι η τρίτη θέση στον προηγούμενο αγώνα στη Λεμεσό δεν ήταν τυχαία.

Ο Σωκράτης Παπαναστασίου κατατάγει τελικά τρίτος, αποτέλεσμα το οποίο του χάριζε το πρωτάθλημα για τη σεζόν 2017. Ο Παπαναστασίου κέρδισε επίσης και το πρωτάθλημα στην κατηγορία 2WD S, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Μιχάλη Σοφοκλέους και τρίτο τον Γιώργο Ασπρή.

RC4/2WD

Στις κατηγορίες RC4 και 2WD ο Leonid Lavrentiev κέρδισε τους αγώνες σε Λάρνακα και Λεμεσό (τον πρώτο), έχοντας επίσης τερματισμούς στην τέταρτη θέση στο Παραλίμνι και στη δεύτερη στον δεύτερο αγώνα που έγινε στη Λεμεσό. Επειδή σύμφωνα με τον κανονισμό οι συμμετέχοντες σε μια κατηγορία πρέπει να είναι το ελάχιστο τρείς, η συγκεκριμένη δεν θα απονεμηθεί καθώς μονο ο Lavrentiev έτρεχε κατα τη διάρκεια της σεζόν.

Μια συμμετοχή σε αυτές τις κατηγορίες είχαν οι Πέτρος Παντελή και Σκεύος Γερολέμου. Ο πρώτος κέρδισε τον αγώνα στο Παραλίμνι και ο δεύτερος κέρδισε τον δεύτερο αγώνα που διοργάνωσε η Λέσχη Αυτοκινήτου Λεμεσού. Στον αγώνα στο Παραλίμνι έτρεξαν επίσης και οι Κύπρος Χριστοδούλου και Dimi Mirizov οι οποίοι τερμάτισαν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

Πλέον μετρούμε μέρες για την έναρξη της νέας αγωνιστικής χρονιάς και η συμμετοχή του τρείς φορές πρωταθλητή στους αγώνες ταχύτητας Chips Junior και το 2018 αποτελεί πρόκληση για τους υπόλοιπους, καθώς έδειξε ότι πολύ δύσκολα μπορεί να νικηθεί. Τον πρώτο αγώνα θα διοργανώσει ο Ο.Φ.Α σε τοποθεσία που θα ανακοινωθεί αργότερα.

Στάθης Ευσταθίου

Φωτογραφίες: Στάθης Ευσταθίου/Μιχάλης Κοντογιώργης/Κούλλης Κυριάκου