Συνέντευξη Tim Gaiser – Lockdown

Το τελευταίο καιρό όλοι περνούμε δύσκολες μέρες. Με τα αθλητικά γεγονότα να βρίσκονται σε στάση αναμονής οι αθλητές προσπαθούν με κάθε τρόπο να παραμένουν σε φόρμα ούτως ώστε να είναι έτοιμοι όταν ξεκινήσουν ξανά οι αγώνες. Ένας εξ αυτών είναι και ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής MXGP, Tim Gajser, ο οποίος μίλησε για τον τρόπο που προπονείται εν μέσω lockdown.

Πως είναι η προπόνηση στο σπίτι;

Όλα είναι φυσιολογικά για να είμαι ειλικρινείς. Έχω γυμναστήριο στο σπίτι και προπονούμαι κανονικά χωρίς όμως να οδηγώ μοτοσυκλέτα. Είναι πραγματικά δύσκολο γιατί πρέπει να παραμένουμε στο σπίτι. Έχω να ανεβώ σε μοτοσυκλέτα για περισσότερο από δυο βδομάδες. Ευελπιστώ ότι θα το ξεπεράσουμε γρήγορα αυτό και θα επανέλθουμε στους αγώνες ξανά.

Προπονείσαι καθημερινά στο σπίτι;

Ναι, δυο φορές τη μέρα, μια το πρωί και μια το απόγευμα. Διατηρώ αυτό το πρόγραμμα παρόλο που έπρεπε να το διαφοροποιήσω λίγο. Προσπαθώ να προπονούμε όπως έκανα και πριν το lockdown. Θέλω να είμαι σε καλή κατάσταση καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμα πότε θα ξεκινήσει η αγωνιστική δράση. Ελπίζω αυτό να γίνει σύντομα.

Κανονικά ξέρετε ακριβώς την ημερομηνία που θα αγωνιστείτε, είτε είναι σε μια βδομάδα είτε σε τρείς μήνες και ξέρετε τι πρέπει να κάνετε και πότε να είσαστε έτοιμοι. Είναι δύσκολο να προπονείσαι χωρίς να έχεις ακριβώς ημερομηνία;

Ναι, είναι δύσκολο όχι μόνο για μένα αλλά και για τους υπόλοιπους. Προσπαθώ να είμαι επικεντρωμένος και να προπονούμαι σκληρά ούτως ώστε να είμαι σε καλή κατάσταση.

Πόσο σημαντική είναι η φυσική κατάσταση;

Είναι πολύ σημαντικό να είσαι σωματικά υγιείς. Αν δεν είσαι σε καλή κατάσταση δε μπορείς να κρατήσεις τη μοτοσυκλέτα γιατί είναι μεγάλη με πολλή δύναμη και έτσι πρέπει να έχεις μεγάλες αντοχές ούτως ώστε να μπορείς να αγωνιστείς σε δυο σκέλη των 35 λεπτών. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις πολύ καλή φυσική κατάσταση πριν από την έναρξη της κάθε σεζόν και ακολούθως πρέπει να συνεχίσεις να εργάζεσαι σκληρά για να είναι συνεχώς σε καλή κατάσταση, Οπόταν ναι, είναι πολύ σημαντική η φυσική κατάσταση.

Ποιο είναι το εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα;

Βασικά το εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλή τρέξιμο, ποδήλατο και γυμναστήριο. Τότε, υπο φυσιολογικές συνθήκες, όχι τώρα που αντιμετωπίζουμε τον COVID-19. Προπονούμαι δυο φορές τη βδομάδα με τη μοτοσυκλέτα, συνήθως Τρίτη και Πέμπτη και τις Παρασκευές ταξιδεύουμε για να πάμε στους αγώνες. Φυσικά οδηγώ και τα Σαββατοκύριακα οπόταν έχω συνολικά τέσσερις μέρες πάνω στη μοτοσυκλέτα και τις υπόλοιπες κάνω τρέξιμο, ποδήλατο, κωπηλασία και γυμναστήριο. Ένα σετ το πρωί και ένα το απόγευμα. Με αυτό το πρόγραμμα διατηρούμαι σε φόρμα.

Τι γίνεται με την αποθεραπεία;

Η αποθεραπεία είναι σημαντική, ειδικά για εμάς. Τρέχουμε σε 20 αγώνες τη σεζόν και έτσι σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο αγωνιζόμαστε. Είναι πολύ σημαντικό τη Δευτέρα μετά τον Κυριακάτικο αγώνα να κάνουμε μια καλή αποθεραπεία. Πρέπει να είμαι σε φόρμα για το επόμενο Σαββατοκύριακο και έτσι πρέπει να “επαναφορτιστούν οι μπαταρίες” μετά τον αγώνα καθώς υπάρχει αρκετή κούραση. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να ακούς το σώμα σου. Μερικές φορές το σώμα είναι κουρασμένο και πρέπει να ξεκουραστείς λίγο περισσότερο παρά να συνεχίσεις την προπόνηση. Όταν είσαι κουρασμένος δεν προπονείσαι σωστά και αυτό δεν είναι καλό. Αν προπονηθείς υπερβολικά δεν είναι καλό και για αυτό το λόγο πρέπει να διατηρείς μια ισορροπία μεταξύ προπόνησης και ξεκούρασης.

Παρακολουθείς τους καρδιακούς σου παλμούς όταν προπονείσαι;

Βασικά το δοκίμασα φέτος το χειμώνα. Δοκίμασα να οδηγήσω με το μόνιτορ δεμένο πάνω μου και νομίζω ο μέσος όρος ήταν περίπου 178 και ο μέγιστος 190. Φυσικά δεν είναι το ίδιο για όλους, έτσι οι δικοί μου παλμοί θα είναι διαφορετικοί από τους δικούς σου. Αναμφίβολα παρέχει χρήσιμες πληροφορίες όμως δεν μπορείς να το συγκρίνεις μεταξύ δυο ατόμων.

Οδηγάς οπουδήποτε τώρα;

Προς το παρόν όλοι περνούμε δύσκολες στιγμές με το ιό και έτσι δεν είναι εύκολο να ανεβώ στη μοτοσυκλέτα. Προσπάθησα στα αρχικά στάδια να οδηγήσω μια φορά τη βδομάδα, όμως με τα μέτρα που πήραν οι χώρες δεν μας επιτρέπουν να βγούμε έξω, έτσι είναι πολύ δύσκολο. Έτσι προς το παρόν προπονούμαι στο γυμναστήριο και όχι με τη μοτοσυκλέτα. Δεν είναι εύκολο ειδικότερα με τους αναβάτες motocross αλλά και των υπόλοιπων αθλημάτων γιατί είμαστε συνηθισμένοι να προπονούμαστε σκληρά και να οδηγούμε κάθε μέρα τη μοτοσυκλέτα. Δεν είναι εύκολο όμως θα επιβιώσουμε και θα το απολαύσουμε ακόμα περισσότερο όταν όλο αυτό τελειώσει.

Απολαμβάνεις το στυλ οδήγησης σου ή το βλέπεις περισσότερο σαν δουλειά;

Πραγματικά απολαμβάνω το οδήγημα μου και αυτό είναι το πιο σημαντικό, να αγαπάς αυτό που κάνεις. Αν δεν το αγαπάς η επιτυχία δεν πρόκειται ποτέ να έρθει. Βασικά είσαι εκεί για άλλους λόγους. Απολαμβάνω να οδηγώ τη μοτοσυκλέτα μου καθώς το κάνω από τα δυόμισι μου χρόνια μέχρι και σήμερα και ευελπιστώ στο μέλλον να συνεχίσω να το κάνω, να περνώ καλά και να το διασκεδάζω.

Όλοι οι αθλητές είμαστε τυχεροί γιατί αυτό είναι η δουλειά μας και την κάνουμε με πάθος αφού είναι κάτι που μας αρέσει και το απολαμβάνουμε. Επι της ευκαιρίας, κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους φιλάθλους που μας παρακολουθούν κάθε σεζόν και κάθε αγώνα.