Carlo Abarth: «Ο άνθρωπος που απολάμβανε να «ταπεινώνει» τους δυνατούς»

Το όνομα του φιγουράρει ανάμεσα στους μεγάλους δημιουργούς του χώρου του αυτοκινήτου. Ο Carlo Abarth δημιούργησε το μύθο μέσω της αντισυμβατικής ζωής του, κάτι που είχε άμεσο αντίκτυπο στα αυτοκίνητα του. Πάντα στην αναζήτηση της δράσης, της απόλυτης επίδοσης και του πάθους για διάκριση, η ζωή του Carlo Abarth μοιάζει με παραμύθι, για αυτό και η Abarth, ετοίμασε προς τιμή του μια πολύ σύντομη ταινία, που όμως περικλείει όλο το πνεύμα του ιδρυτή της μάρκας του «Σκορπιού».

Ο Carlo Abarth συνήθιζε να λέει ότι «είναι πολύ μεγάλη η ικανοποίηση να ταπεινώνεις τα μεγάλα και ακριβά μοντέλα με ένα πιο μικρό και αδύναμο αυτοκίνητο». Η ζωή του όλη, άλλωστε, στηρίχθηκε πάνω σε αυτό το πάθος, να αγωνίζεται και αντίθετα από κάθε λογική και κάθε πρόβλεψη να κερδίζει φαινομενικά πολύ δυνατότερους αντιπάλους. Οι αγώνες και οι δημιουργίες του μοιάζουν να ανακυκλώνουν συνεχώς την ιστορία της μάχης του Δαυίδ εναντίων του Γολιάθ. Χρησιμοποιώντας την αστείρευτη εφευρετικότητα του, ο Carlo Abarth, είχε την ικανότητα να βρίσκει και το παραμικρό περιθώριο βελτίωσης σε κάθε είδους κατασκευή και να την εκμεταλλεύεται στο έπακρο, αφήνοντας με ανοιχτό το στόμα του ισχυρούς αντιπάλους του. Φιλοσοφία που διακρίνει τις κατασκευές με σήμα το θρυλικό «Σκορπιό» μέχρι και σήμερα.

Με την ίδρυση της Abarth & C. το 1949, ο Abarth κατασκευάζει τα καλύτερα κιτ βελτίωσης και αγωνιστικά που σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Βασιζόμενος στο Fiat 500 δημιουργεί μια σειρά μικρών πυραύλων που πιάνουν στον ύπνο για ακόμα μία φορά τον δυνατότερο ανταγωνισμό, ενώ παράλληλα λόγω του χαμηλού κόστους δίνουν την ευκαιρία σε μεγάλο μέρος του κοινού να δοκιμάσει την τύχη και τις ικανότητες του στο χώρο των αγώνων. Τα μικρά Fiat 500 αποτελούν την καλύτερη βάση για να εξαντλήσει ο Abarth τη δημιουργικότητα του και το 1965, μετά την παρατήρηση του ότι το ανοικτό καπό του κινητήρα στο Fiat Abarth 850TC εκτός από την ψύξη βελτιώνει και την αεροδυναμική απόδοση του μοντέλου, δημιουργεί το πρώτο αεροδυναμικό βοήθημα που αφήνει τους στροβιλισμούς του αέρα και τον ανταγωνισμό πίσω.

Το εντυπωσιακό ρυθμιζόμενο αεροδυναμικό βοήθημα “Spoiler ad Assetto Variabile” που παρουσιάστηκε στο νέο Abarth 695 70° Anniversario, αποτελεί μια φυσική συνέχεια της ιδέας που είχε ο Carlo Abarth τη δεκαετία του 60. Και δεν είναι το μόνο στοιχείο που παραμένει ζωντανό. Οι εκδόσεις του σύγχρονου Abarth 595, συνδυάζουν, όπως και τότε, το στιλ και τις επιδόσεις με ένα μοναδικό τρόπο. Από τα 595 Pista και 595 Turismo, μέχρι τα κορυφαία 595 esseesse και 695 70° Anniversario, το πάθος του Carlo Abarth να αντιμετωπίζει και να επικρατεί έναντι ισχυρότερων αντιπάλων, είναι πιο ζωντανό από ποτέ. Από τότε μέχρι σήμερα η σειρά των μοντέλων της Abarth είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους. Μοντέλα με μοναδικό χαρακτήρα, αξιοζήλευτες επιδόσεις και φυσικά πάθος κατά την οδήγηση τους.