Συνέντευξη με τον Romain Febvre – Το lockdown και η νέα του ομάδα

Το φετινό παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross (MXGP) ήταν τρομερής σημασίας για τον Romain Febvre. Ο πρωταθλητής του 2015, τότε αναβάτης της Yamaha, έκοψε δεσμούς με την μπλε μάρκα στο τέλος της σεζόν 2019 αλλάζοντας χρώματα, προσέγγιση και στάση.

Στην ανάγκη για αλλαγή ή ακόμα και μιας νέας αρχής, ο Γάλλος υπέγραψε με τη Monster Energy Kawasaki και πλέον οδηγά την εργοστασιακή KX450-SR χρονολογίας 2020. Όλα φαίνονταν καλά μέχρι που ο Febvre τραυματίστηκε στο γόνατο στα πλαίσια της προετοιμασίας γεγονός που τον ανάγκασε να παραμείνει στο περιθώριο στον εναρκτήριο αγώνα της φετινής σεζόν στη Μεγάλη Βρετανία καθώς και στον επόμενο στην Ολλανδία.

Πριν από τον τρίτο γύρο του πρωταθλήματος όλα πήραν στάση αναμονής λόγω της πανδημίας και έτσι ο Febvre παραμένει σπίτι περιμένοντας. Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Eric Johnson, συνεργάτης του MXLARGE, συνομίλισε με τον πρώην πρωταθλητή όπου μίλησαν για το lockdown και για άλλα θέματα.

Πώς είσαι και που σε βρίσκω τώρα;

Είμαι πολύ καλά προς το παρόν, έχω ξεπεράσει τον τραυματισμό στο γόνατο ο οποίος με ταλαιπώρησε στην έναρξη της σεζόν. Ευτυχώς πάει πολύ καλά τώρα. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο Λουξεμβούργο. Αφού πρέπει να παραμείνουμε στο σπίτι αποφάσισα να έρθω εδώ καθώς έχω ένα φίλο όπου το σπίτι του είναι αρκετά μεγάλο με πίστα motocross και διάφορα άλλα, έτσι ήρθα και μένω σπίτι του όπου μπορώ να προπονούμαι. Κανονικά δεν επιτρέπετε να οδηγούμε όμως είναι ιδιωτική πίστα και έτσι μπορούμε. Προσπαθώ να οδηγώ τη μοτοσυκλέτα και έχω μαζί μου και ένα μηχανικό έτσι μπορώ να προπονούμαι εδώ στο Λουξεμβούργο.

Εξακολουθείς να είσαι σε στενή επαφή με την ομάδα της MonsterEnergy Kawasaki;

Είμαι μόνος εδώ με το μηχανικό μου. Ο teammate μου ClementDesalle αυτή τη στιγμή δε ξέρω που ακριβώς βρίσκεται. Άκουσα ότι επέστρεψε πίσω στο Βέλγιο όμως δε ξέρω αν μπορεί να οδηγήσει.

Όπως πολλοί αναβάτες στο κόσμο, ούτε εσύ ξέρεις πότε ακριβώς θα επιστρέψεις στην αγωνιστική δράση. Πως όλο αυτό σε επηρεάζει;

Είναι πραγματικά παράξενο και δύσκολο όπως είπες καθώς δεν έχουμε ακριβή ημερομηνία ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι, έτσι κατά κάποιο τρόπο αυτό είναι καλό για μένα καθώς έχω χρόνο να ξεπεράσω τον τραυματισμό μου στο γόνατο και να προσπαθήσω να επιστρέψω σε κανονικούς ρυθμούς. Όταν ξεκινήσει ξανά το πρωτάθλημα θα είμαι έτοιμος, έτσι αυτή η διακοπή με βολεύει. Από την άλλη είναι δύσκολο καθώς αυτό προς το παρόν είναι αόριστο. Είναι δύσκολο να παραμένεις σε φόρμα, όμως δε θέλουμε να το παρακάνουμε γιατί ακόμα δε ξέρουμε πότε ξεκινούμε. Είναι λίγο δύσκολο όμως αυτό ισχύει για όλους. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όλο αυτό και να βρούμε την καλύτερη λύση για την προπόνηση. Μου αρέσει να προπονούμαι λίγο περισσότερο. Σίγουρα δεν επαναπαύομαι όμως προς το παρόν προπονούμαστε για το τίποτα. Είναι σκληρό όμως πρέπει να συνεχίσουμε έτσι. Ευελπιστώ όχι για πολύ ακόμα.

Ξέρω ότι κανένας από εμάς δε γνωρίζει κάτι αυτή τη στιγμή, εσύ πιστεύεις ότι θα έχουμε αγώνες αυτό το καλοκαίρι;

Ειλικρινά δε γνωρίζω πότε θα αγωνιστούμε ξανά. Καθημερινά όλο και κάτι συμβαίνει και το μαθαίνουμε από τις ειδήσεις. Ο Γάλλος πρόεδρος είπε στο έθνος ότι πρέπει να πιεστεί και να μείνει σπίτι για ακόμα ένα μήνα , μέχρι τον Μάιο. Πρέπει να μείνουμε σπίτι. Σίγουρα για να γίνουν αγώνες με φιλάθλους θα χρειαστεί να περάσει λίγος χρόνος μέχρι όλα να κινηθούν στη σωστή κατεύθυνση. Ελπίζω να προλάβουμε να αγωνιστούμε φέτος όμως δε ξέρω πότε. Εγώ νομίζω ότι θα αγωνιστούμε πριν από τον Αύγουστο όμως πότε ακριβώς δε γνωρίζω.

Πως ήταν η ομάδα της Monster Energy Kawasaki για σένα; Πρέπει να είχες μεγάλη πίστη για να κάνεις τέτοια αλλαγή.

Πραγματικά μου αρέσει. Νομίζω πρωτίστως είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι στην ομάδα είναι Γάλλοι. Αυτό το κάνει ευκολότερο για μένα καθώς μιλάμε την ίδια γλώσσα και τα αισθήματα μεταξύ μας είναι θετικά. Μου αρέσει επίσης και η μοτοσυκλέτα. Δε λέω ότι η Yamaha δεν ήταν καλή, όμως νοιώθω πολύ καλά με την Kawasaki. Η Kawasaki και η ομάδα βοήθησαν εμένα και τον Clementόσο μπορούσαν. Δε γνώριζα κανένα από την ομάδα προηγουμένως, έτσι έπρεπε να τους γνωρίσω και να τους μάθω όλους. Από τεχνικής πλευράς, όπως για παράδειγμα οι αναρτήσεις της Showa, δεν είχα δουλέψει με κανένα από τα παιδιά προηγουμένως και έτσι έπρεπε να το συνηθίσω αυτό κατά κάποιο τρόπο. Επίσης με τα ελαστικά της Dunlop, όπου και πάλι δε δούλεψα με κανένα από αυτούς ποτέ προηγουμένως και έπρεπε να μάθω τα ελαστικά. Ευτυχώς όλα κυλούν ομαλά και είμαι πολύ χαρούμενος με την ομάδα και φυσικά με τη μοτοσυκλέτα. Ελπίζω ότι θα κάνουμε σπουδαία πράγματα μαζί.

Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα MXGP υπάρχουν πολλοί γρήγοροι και ταλαντούχοι οδηγοί. Υπάρχει αρκετό βάθος στα ταλέντα, έτσι δεν είναι;

Ναι, όσο πάει γίνεται καλύτερο. Τώρα έχουμε τον Jorge Prado και μερικά άλλα παιδιά που έρχονται από την κατηγορία των 250cc. Αυτό ανεβάζει το επίπεδο ακόμα πιο πολύ καθώς οι νεαροί που έρχονται στη μεγάλη κατηγορία θέλουν να αποδείξουν ποιοι είναι. Το επίπεδο είναι πολύ υψηλό και όλοι παλεύουμε για την καλύτερη θέση, έτσι θα δείξει. Νομίζω ότι όταν ξεκινήσει ξανά η αγωνιστική δράση θα έχουμε ωραίες μάχες στην κατηγορία.

Ίσως ακόμα ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα για σένα;

Σίγουρα, αυτός είναι στο στόχος. Είναι επίσης ωραίο που είμαι στη νέα μου ομάδα. Υπάρχει ξανά το κίνητρο και είναι αυτό που ήθελα και βρήκα ξανά. Ήθελα να έχω κίνητρο με την ομάδα, να πάρω καινούργια μοτοσυκλέτα και να κάνω νέα αρχή. Είναι όλα όσα ήθελα και φαίνεται ότι αυτό δουλεύει, απλά πρέπει να περιμένουμε πότε θα ξεκινήσει ξανά η αγωνιστική δράση.