Ο πρώτος τίτλος του Antonio Cairoli

Πριν από 15 χρόνια ο Antonio Cairoli κέρδισε το πρώτο του παγκόσμιο πρωτάθλημα. Στην πίστα Lierop στην Ολλανδία ο Σικελιανός αναδείχθηκε μαζί με τον Stefan Everts πρωταθλητής και όλα ξεκίνησαν για τον Cairoli όπως προαναφέραμε στην άμμο της Lierop, όπου ένα σερί από νίκες εξασφάλισαν στον Cairoli τον πρώτο του τίτλο και στον Everts τον ένατο.

Παρόλο που ο Cairoli άξιζε τον τίτλο στην κατηγορία ΜΧ2, εντούτοις ο Νοτιοαφρικάνος Tyla Rattray ήταν αυτός που ξεκίνησε και τέλειωσε δυνατά τη σεζόν, το μοναδικό πρόβλημα όμως ήταν ότι μετά την νίκη στον εναρκτήριο αγώνα στο Βέλγιο, o Rattrayέχασε το περισσότερο μέρος της χρονιάς μετά που ένα MRIαποκάλυψε ότι είχε πρόβλημα στο δεξί του γόνατο. Με την επιστροφή του στο τέλος της σεζόν, ο Νοτιοαφρικάνος κατάφερε να κερδίσει τους τελευταίους τρείς αγώνες.

Ο νικητής του τελευταίου αγώνα στο Flanders εγχειρίστηκε στο γόνατο και εκεί που η σεζόν τέλειωνε για τον εργοστασιακό αναβάτη της ΚΤΜ, μια νέα εποχή ξεκινούσε για έναν από τους καλύτερους αναβάτες όλων των εποχών.

Οι Everts και Cairoli κέρδισαν το πρωτάθλημα στις κατηγορίες ΜΧ1 και ΜΧ2 αντίστοιχα, στις 4 Σεπτεμβρίου το 2005 στην πίστα Lieropστην Ολλανδία. Ο Everts πλησίαζε στο τέλος της εκπληκτικής του καριέρας, ενώ ο Cairoli ήταν μόλις στην αρχή. Τώρα, μετά από περισσότερο από μια δεκαετία ο Cairoli είναι στο κυνήγι του δέκατου τίτλου.

Ο Everts είχε κερδίσει το πέμπτο του συνεχόμενο πρωτάθλημα από το 2001 μετά την έβδομη συνεχόμενη νίκη στη σεζόν. Ακολούθως επέκτεινε το ρεκόρ στις 86 νίκες και αποτέλεσμα αυτού ήταν εννέα πρωταθλήματα. Ο 19χρονος τότε Cairoli κέρδισε το πρώτο του πρωτάθλημα τερματίζοντας πέμπτος.

Στο πρώτο σκέλος της κατηγορίας ΜΧ1, ο Βέλγος θρύλος των αγώνων motocross προηγήθηκε από την αρχή και ολοκλήρωσε 13 δευτερόλεπτα μπροστά από το δεύτερο Steve Ramon και τον τρίτο Josh Coppins. Το δεύτερο σκέλος ήταν δυσκολότερο καθώς ο BenTownley πάλεψε σκληρά για την πρωτοπορία, όμως ο Everts για ακόμα μια φορά τον πέρασε ανοίγοντας τη διαφορά και κερδίζοντας ξανά, αφήνοντας δεύτερο τον Townley και τρίτο τον Ramon.

«Ήταν πολύ ωραίο που εξασφάλισα τον τίτλο κερδίζοντας και τα δυο σκέλη και παράλληλα ήταν ωραίο που κατάφερα να μοιραστώ αυτή την επιτυχία μαζί με τόσους φιλάθλους», ανέφερε ο Everts. «Αναμφίβολα ο τίτλος δεν ήρθε εύκολα και σε αυτό τον αγώνα είναι ίσως η πρώτη φορά που είχα καλές εκκινήσεις και στα δυο σκέλη. Έπρεπε να δουλέψω σκληρά για να κερδίσω φέτος και αυτό φέρνει ακόμα μεγαλύτερη ικανοποίηση. Ίσως είναι το γεγονός ότι μεγαλώνω».

Από την πλευρά του, ο Cairoli είχε καταφέρει να ξεπεράσει ένα τραυματισμό που είχε στον αστράγαλο και εξασφάλισε τον τίτλο το 2005 ολοκληρώνοντας στην πέμπτη θέση γενικής στο Lierop. Το πρώτο σκέλος κέρδισε ο Marc de Reuver μπροστά από τους TylerRattray και Bill MacKenzie ενώ ο Cairoli ήταν έβδομος. Στο δεύτερο σκέλος ο Rattray ήταν αυτός που κέρδισε, αφήνοντας δεύτερο τον de Reuver, τρίτο τον David Phillipaerts, τέταρτο τον MacKenzie και όγδοο τον Cairoli.

«Κτύπησα τον αριστερό μου καρπό χθες και ο τραυματισμός που έχω εδώ και καιρό στον αστράγαλο έκαναν τον αγώνα ακόμα πιο δύσκολο σε αυτή την πίστα με άμμο. Πίστεψα πολύ και πάλεψα αρκετά για να τα καταφέρω εδώ», ήταν τα λόγια του Cairoli. «Δυο γύρους πριν το τέλος η ομάδα μου με πληροφόρησε ότι κέρδιζα τον τίτλο και αυτό ήταν το ωραιότερο αίσθημα που είχα ποτέ. Πλέον, ο μοναδικός στόχος που μου απέμεινε είναι να έχω ένα καλό αποτέλεσμα με την ομάδα της Ιταλίας στον αγώνα MX ofNations στην Γαλλία».

Οι αναμνήσεις που άφησε αυτός ο αναβάτης στον κόσμο είναι κάτι περισσότερο από εκπληκτικές. Κοιτάζοντας πίσω στο 2005, μπορεί κανείς να αντιληφθεί το τί έχει πετύχει μέχρι σήμερα ο Ιταλός.

Βαθμολογία ΜΧ2 – 2005

  1. Antonio Cairoli  567
  2. Andrew McFarlane       518
  3. Alessio Chiodi                 504

4 . David Philippaerts          468

  1. Christophe Pourcel          372
  2. Billy Mackenzie               356
  3. Cedric Melotte                352
  4. Carl Nunn                       343
  5. Stephen Sword               310
  6. Rui Goncalves               301

Νικητές σεζόν 2005

Grand Prix of Ireland – Tyla Rattray KTM

Grand Prix of The Netherlands – Tyla Rattray KTM

Grand Prix of England – Tyla Rattray KTM

Grand Prix of Germany – Antonio Cairoli Yamaha

Grand Prix of Czech Republic – Antonio Cairoli Yamaha

Grand Prix of Wallonie – Antonio Cairoli Yamaha

Grand Prix of Rep. of South Africa – David Philippaerts KTM

Grand Prix of Sweden – Antonio Cairoli Yamaha

Grand Prix of France – David Philippaerts KTM

Grand Prix of Italy – Antonio Cairoli Yamaha

Grand Prix of Great Britain – Andrew McFarlane Yamaha

Grand Prix of Japan – Billy Mackenzie Yamaha

Grand Prix of Europe – Andrew McFarlane Yamaha

Grand Prix of Belgium – Andrew McFarlane Yamaha

Grand Prix of Portugal – Antonio Cairoli Yamaha

Grand Prix of Spain – Alessio Chiodi Yamaha

Grand Prix of Flanders – Tyla Rattray KTM