MotoGP: Αναμένει μείωση μισθών από τους αναβάτες λόγω COVID-19

Ο CEO της Dorna Sport Carmelo Ezpelata αναμένει ότι οι αναβάτες του MotoGP θα μειώσουν τους μισθούς του ελέω της πανδημίας που μαστίζει την υφήλιο, συμπεριλαμβανομένου και αυτών που ανανέωσαν τα συμβόλαια τους για το 2021.

Η πανδημία του COVID-19 επηρέασε τους πρώτους εννέα αγώνες της φετινής σεζόν οι οποίοι είτε ακυρώθηκαν είτε αναβλήθηκαν. Οι ομάδες έχουν σαφώς επηρεαστεί οικονομικά αφού χάνουν πολλά από τα έσοδα τους.

Ο promoter της Dorna έχει συγκεντρώσει ένα πακέτο βοηθείας ύψους €9.075 εκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει τις ομάδες μέσα στους επόμενους μήνες, αλλά ο Ezpaleta λέει ότι οι αναβάτες θα πρέπει επίσης να παίξουν το ρόλο τους στο να επιτρέψουν στο πρωτάθλημα να ξεπεράσει την κρίση.

Αυτή τη στιγμή μόνο πέντε από τους 22 αναβάτες του MotoGPέχουν συμβόλαια πέρα από το 2020, με τον Alex Rins (Suzuki) να μπαίνει σε αυτή τη λίστα μαζί με τους Marc Marquez (Honda), Maverick Vinales (Yamaha), Fabio Quardararo (Yamaha) και Tito Rabat(Avintia Ducati).

«Νομίζω ότι όλοι θα διαπραγματευτούν στην πορεία, όχι μόνο οι αναβάτες που δεν ανανέωσαν», ανέφερε ο Ezpaleta. «Οι αναβάτες μπορεί να έχουν συμβόλαια, όμως μη ξεχνάμε ότι οι συμφωνίες γίνονται υπο φυσιολογικές συνθήκες. Σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας είναι διαφορετικό και νομίζω ότι αυτό δε θα είναι πρόβλημα. Όλοι καταλαβαίνουν τι κερδίζεις όταν κάνεις τη δουλειά σου, αλλά είναι διαφορετικό όταν βρίσκεστε στο σπίτι περνώντας μια κατάσταση που κανείς δε θέλει να έχει».

Ο Ezpeleta επίσης αποκάλυψε ότι η Dorna μείωσε τους μισθούς του προσωπικού της.

«Συμφωνήσαμε όλοι όπως μειώσουμε τους μισθούς μας έως ότου το πρωτάθλημα επιστρέψει στους κανονικούς ρυθμούς, όπως είχε προγραμματιστεί».

Παρόλο που ο αγώνας στην Ολλανδία είναι προγραμματισμένος για τον εναρκτήριο της σεζόν, εντούτοις ο Ezpeleta είπε: «εργαζόμαστε ούτως ώστε να έχουμε αγώνες από τον Αύγουστο, υποδηλώνοντας με αυτό ότι ο πιθανότερος αγώνας για την έναρξη της σεζόν θα είναι στη Τσεχία και πιο συγκεκριμένα στο Brno».

Όταν και εφόσον ξεκινήσουν οι αγώνες, υπήρξε εισήγηση οι ομάδες να ρωτηθούν ούτως ώστε να φέρουν το λιγότερο δυνατό προσωπικό στις πίστες. Επίσης ο Ezpeleta απέκλεισε κατηγορηματικά τη διεξαγωγή αγώνων μόνο για το MotoGP και την εγκατάλειψη των κατηγοριών Moto2 και Moto3 οι οποίες αγωνίστηκαν στο Κατάρ τον περασμένο μήνα.

«Σκεφτήκαμε να μειώσουμε τον αριθμό ατόμων που μπορούν να μπουν στα paddock και σε αυτούς τους υπολογισμούς συμπεριλάβαμε και τις τρείς κατηγορίες», ανέφερε. «Αυτό το ζήτημα συζητήθηκε με τους κατασκευαστές και αποκλείστηκε. Αν το κύριο εισόδημα είναι η τηλεόραση και τα χρήματα της διαφήμισης, πρέπει να δώσουμε στο κοινό ένα ορισμένο αριθμό αγώνων οι οποίοι θα περιλαμβάνουν και τις κατηγορίες Moto2 και Moto3. Όταν όλο αυτό τελειώσει θα μπορέσουμε να δώσουμε στον κόσμο ένα προϊόν που θα έχει συγκεκριμένη διάρκεια».