Η Mazda επισήμως επιβεβαιώνει την επιστροφή του κινητήρα Rotary το 2019

Η μέρα αυτή έρχεται τελικά και η Mazda, μέσω του Αντιπροέδρου πωλήσεων και εξυπηρέτησης πελατών για την Ευρώπη, Martijn ten Brink, επιβεβαίωσε ότι ο θρυλικός περιστροφικός κινητήρας θα επιστρέψει. Μιλώντας στο ZerAuto.nl, ο Brink αποκάλυψε μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο Zoom-Zoom 2030, η Mazda θα κατασκευάσει ένα καθαρά ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το οποίο θα δούμε την επόμενη χρονιά. Καμία άλλη λεπτομέρεια δεν είναι διαθέσιμη αυτήν τη στιγμή, αλλά ο Brink έχει επιβεβαιώσει ότι η EV θα είναι προαιρετικά διαθέσιμη με ένα extender με τη μορφή ενός νέου κινητήρα Wankel. Παρά το γεγονός ότι ’’δεν είναι πραγματικά απαραίτητο, επειδή ο μέσος αγοραστής ταξιδεύει κατά μέσο όρο 60 χιλιόμετρα ημερησίως από το σπίτι στην εργασία και πάλι πίσω’’, ο κύριος στόχος του περιστροφικού κινητήρα θα είναι να “αφαιρέσει τις ανησυχίες των πελατών”.

Η εν λόγο μονάδα θα είναι ένας κινητήρας με ένα δίσκο και δεν θα χρησιμοποιεί υπερσυμπιεστή. Θα ενεργήσει αυστηρά ως γεννήτρια και θα τοποθετηθεί χαμηλά στην κατασκευή για να κρατήσει το κέντρο βάρους χαμηλό. Όντας “τόσο μεγάλος όσο ένα κουτί παπουτσιών”, θα παρέχει λειτουργία χωρίς κραδασμούς και ο οδηγός δεν θα το παρατηρεί καν κατά την εκκίνηση.

Ωστόσο, παρά τη μεγάλη ώθηση προς την ηλεκτροκίνηση, η Mazda εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο κινητήρας εσωτερικής καύσης έχει δυναμική. “Στα μάτια της Mazda, ο κινητήρας καυσίμων απέχει πολύ από το να διαγραφεί”, εξηγεί ο Brink. “Ακόμη και σε 15 με 25 χρόνια, ο κινητήρας καυσίμου θα παραμείνει μια σημαντική μονάδα για τα αυτοκίνητα, όπως τα υβριδικά και τα plug-in υβρίδια το χρησιμοποιούν.”

Η αυτοκινητοβιομηχανία σχεδιάζει να ενισχύσει τη θερμική απόδοση των κινητήρων καύσης της στο περίπου 56%, η οποία θα πρέπει να κάνει τα μελλοντικά μοντέλα Mazda να ισοβαθμήσουν με τις σύγχρονες EVs από την άποψη των εκπομπών. Η τεχνολογία Skyactiv-X, ο πρώτος κινητήρας βενζίνης με ανάφλεξη με συμπίεση που θα διατεθεί στο εμπόριο, θα είναι έτοιμος να μπεί στους εκθεσιακούς χώρους μέσα σε λίγα χρόνια.