Έλα Κόκο: Αισίως πέντε φορές πρωταθλητής Κύπρου στους αγώνες Drift

Είναι με μεγάλη μας χαρά που φιλοξενούμε σήμερα στην σελίδα μας τον Πρωταθλητή του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Drift 2019, Γιώργο Χριστοφόρου «Έλα Κόκο». Καταδικασμένος να πρωταγωνιστεί, ο Γιώργος Χριστοφόρου δυσκολεύτηκε αρκετά για να κατακτήσει τον τίτλο το 2019 αφού η σεζόν είχε τα πάνω και τα κάτω για τον Λεμεσιανό οδηγό, ο οποίος μετρά πλέον τον πέμπτο τίτλο στην καριέρα του.

Αναμνήσεις, πλάνα για τη νέα σεζόν και τι θα ήθελε να δει σε αγώνες του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Πλαγιολίσθησης μελλοντικά είναι μερικά από τα οποία μας μίλησε.

Γιώργο, ξεκινώντας θα θέλαμε να σε συγχαρούμε για την κατάκτηση του πρωταθλήματος 2019, όπου παράλληλα κατάφερες να πετύχεις το Back to Back.
Αρχικά θα θέλαμε ξεκινώντας να μας πεις ποια είναι τα συναισθήματα σου απο την κατάκτηση του τίτλου του πρωταθλητή;

Κατ’ αρχήν να σας ευχαριστώ για την συνέντευξη. Μια τρελή χρονιά ολοκληρώθηκε και θεωρώ ότι ήταν μεγάλη επιτυχία να εξακολουθώ να είμαι πρωταθλητής. Ήταν όντως δύσκολα οφείλω να ομολογήσω, αλλά πιστεύω ότι είναι εκεί που φανήκαμε ακόμη περισσότερο σαν ομάδα, καθώς δείξαμε στον κόσμο ότι είμαστε σοβαροί και παίρνουμε όλο αυτό το χόμπι σε σοβαρό επίπεδο, ούτως ώστε να κατακτήσουμε και άλλα πρωταθλήματα.

Που πιστεύεις ότι κρίθηκε το πρωτάθλημα;

Το πρωτάθλημα βασικά όπως και κάθε πρωτάθλημα, στην σταθερότητα. Θεωρώ ότι είχαμε την πιο σταθερή πορεία σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, με τα πάνω και τα κάτω μας, αλλά στο τέλος καταφέραμε να κατακτήσουμε και το πρωτάθλημα του 2019.

Υπήρξε κάποια στιγμή που πίστεψες ότι θα έχανες το πρωτάθλημα;

Δεν πιστεψα ποτέ ότι θα έχανα το πρωτάθλημα. Πάντα ο στόχος μου και η ενέργεια μου είναι θετική για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Η μόνη στιγμή που μπορώ να θυμηθώ, η οποία κάπου μας ταρακούνησε, ήταν όταν είχαμε την άτυχη στιγμή να χτυπήσουμε σε ένα twin battle στον φίλο Αντρέα Ελευθερίου (Μαύρο). Νομίζω ήταν στην φάση των 8, όπου ακουμπήσαμε τα αμάξια. Ήταν δικό μου το φταίξιμο και μου στοίχησε καθώς είχα χάσει πολύτιμους βαθμούς απο αυτό τον αγώνα. Αυτό όμως μας έδωσε ώθηση ότι θα έπρεπε στους υπόλοιπους αγώνες να τα πάμε καλά και αυτό κάναμε.

Την περσινή χρονιά είδαμε πολλούς και διαφορετικούς σχεδιασμούς σε αγώνες, ποιος σου άρεσε περισσότερο και γιατί;

Εμένα προσωπικά μου αρέσει η ταχύτητα. Θεωρώ ότι ένας ο οποίος ντριφτάρει με μικρή ταχύτητα και ένας που το κάνει με μεγάλη ταχύτητα είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα. Εμένα η καλύτερη μου πίστα απο την περσινή χρονιά ήταν η νέα σχεδιάση στην μεγάλη ευθεία της Αχνας όπου είχαμε και την πιο ψηλή ταχύτητα απο όλες τις πίστες. Κατάφερα να επικρατήσω σε αυτό τον αγώνα και ομολογώ ότι είναι διαφορετικό να τρέχεις με 50 χιλιόμετρα και διαφορετικό να τρέχεις με 150.

Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός στην πίστα της Άχνας τον οποίο θα ήθελες να δεις την φετινή χρονιά;

Εμένα μου αρέσουν γενικά όλες οι πίστες ακόμα και αυτή στο «Parking», επειδή σε αυτό τον χώρο είναι πολύ κοντινά τα περάσματα μεταξύ των οδηγών και αυτό μου αρέσει. Αλλά προσωπική μου επιλογή θα είναι όπως είπα και πρίν ο σχεδιασμός με την μεγάλη ευθεία για τον λόγο ότι είναι η πιο γρήγορη.

Που θα ήθελες να διεξαχθεί ένας αγώνας την φετινή χρονιά (Εκτός Άχνας);

Εγώ σαν Λεμεσιανός θα ήθελα να γίνουν αγώνες και εκτός Άχνας. Εμένα μου αρέσει πολύ το κλίμα της Λεμεσού, δηλαδή όταν έχουμε αγώνα στο λιμάνι Λεμεσού νιώθεις την ενέργεια και τον παλμό του κόσμου στην κερκίδα. Θα μου άρεσε πάρα πολύ αν είχαμε την ευκαιρία να γίνονταν δύο ή τρεις αγώνες στην Λεμεσό.

Κάθε αρχή της χρονιάς σε βλέπουμε με νέα χρώματα, αυτό θα ισχύσει και φέτος;

Βεβαίως αυτό θα ισχύσει και φέτος. Είναι κάτι το οποίο έχει καθιερωθεί, ότι η ομάδα του “Έλα Κόκο” εμφανίζει τα νέα αγωνιστικά χρώματα στον πρώτο αγώνα. Έτσι και φέτος η Motiv8 ετοιμάζει το νέο σχέδιο όπου απο αυτά που έχω δει νομίζω ότι θα είναι το καλύτερο απο ότι έχουμε κάνει μέχρι τώρα.

Στα σκαριά υπάρχει καινούργιο αγωνιστικό. Πότε θα είναι έτοιμο;

Το αγωνιστικό ετοιμάζεται πυρετωδώς  Με την πρεμιέρα του πρωταθλήματος να έχει πάρει παράταση λόγω Κορωνοϊού μας έχει αφήσει χρόνο για να αφοσιωθούμε στο νέο αμάξι. Ευελπιστώ ότι στον πρώτο φετινό αγώνα θα είναι έτοιμο και ελπίζω να πρωταγωνιστεί.

Απο μηχανικής άποψης, θα δούμε και άλλες τρελλές βελτιώσεις όπως άλλωστε μας έχεις συνηθίσει τα τελευταία χρόνια;

Βεβαίως, μιας και η εταιρεία μας (Εμένα και του πατέρα μου) CC Racing είναι πρωτοπόρος σε ότι αφορά καινοτόμες ιδέες και σχεδιασμό αγωνιστικών. Με αυτό σαν δεδομένο, θα έχει αρκετα νέα χαρακτηριστικά, νέα πράγματα τα οποία θεωρώ ότι δεν υπάρχουν ούτε στο εξωτερικό. Πιστεύω ότι θα είναι κάτι πρωτόγνωρο για τα Κυπριακά δεδομένα.

Ποιοι είναι οι στόχοι σου για την φετινή χρονιά;

Όπως κάθε χρόνο ο στόχος που θέτουμε είναι το πρωτάθλημα. Ευελπιστώ να καταφέρω να κατακτήσω για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το πρωτάθλημα και με καινούργιο αμάξι, κάτι το οποίο γνωρίζω ότι είναι υπερβολικά δύσκολο. Σχεδόν καμία ομάδα στον κόσμο δεν μπορεί να ξεκινήσει με ένα καινούργιο αμάξι, να συναγωνιστεί και να είναι όλα καλά. Θα έρθουν και αναποδιές, θα έχουμε δύσκολο έργο, αλλά άλλωστε αυτό μας αρέσει στο Motorsport!!

Θα είσαι σαν πρωταθλητής Κύπρου και μέλος της εθνικής Κύπρου για τους αγώνες στο εξωτερικό;

Απο ότι γνωρίζω, το σωματείο μας, Power Drift Club, ήδη έχει βάλει τους όρους ως του ποιοί θα είναι αυτοί που θα αποτελέσουν την εθνική Κύπρου για τους αγώνες στο εξωτερικό. Αν δεν απατώμαι πάνε εξωτερικό οι πέντε πρώτοι στην βαθμολογία, άρα δεν νομίζω να παίζει κάποιο ρόλο αν είμαι ήδη πρωταθλητής ή όχι, θα πρέπει και φέτος να αποδείξω ότι αξίζω που είμαι μέλος της Εθνικής ομάδας.

Στις δυο τελευταίες σου παρουσίες στην πίστα των Σερρών παρά το γεγονός ότι είχες εξαιρετικές παρουσίες, εντούτοις η τύχη σου γύρισε την πλάτη. Τι να περιμένουμε φέτος;

Οι Σέρρες μας καταράστηκαν φίλε Μιχάλη. Κάθε χρόνο επειδή αγωνιζόμαστε στο Κυπριακό πρωτάθλημα, το οποίο θεωρώ πολύ ανταγωνιστικό και δύσκολο, ταλαιπωρούμε τα αμάξια μας. Λόγω των μικρων χορηγιών, δεν έχουμε την ευχέρεια να ετοιμάσουμε τα αγωνιστικό ούτως ώστε να είναι 100% έτοιμο για να μπορούμε να πάμε στο διεθνή αγώνα και να έχουμε καλά αποτελέσματα. Ότι κάνουμε το κάνουμε με δικά μας έξοδα, έτσι προσπαθούμε να βρούμε την μέση λύση ούτως ώστε να είμαστε καλοί και στο εξωτερικό μετά απο μια ολόκληρη σεζόν ταλαιπωρίας στην Κύπρο. Φέτος ευελπιστώ ότι θα είμαστε ακόμη πιο έτοιμοι και τελικά να καταφέρουμε να πάρουμε αυτήν την νίκη, που θεωρώ ότι είχαμε τα φόντα τα τελευταία δύο τρία χρόνια να την πετύχουμε στην πίστα των Σερρών.

Γιώργο, σε έχουμε δει να αγωνίζεσαι και σε άλλους αγώνες στο εξωτερικό, μέχρι και την Ιαπωνία. Υπάρχει κάποια πιθανότητα να το ξαναπροσπαθήσεις;

Θα το ήθελα πολύ. Θα ήθελα πάρα πολύ να κάνουμε μια εμφάνιση σε πιο μακρινά μέρη και όχι μόνο πάντα στην Ελλάδα. Είναι κάτι το οποίο όπως φαντάζεσαι είναι αρκετά πολυέξοδο. Εμείς το αμάξι το φτιάχνουμε με όλους τους κανονισμούς που υπάρχουν στον εξωτερικό ούτως ώστε ανα πάσα στιγμή να μπορεί να τρέξει σε όποιδήποτε πρωτάθλημα. Μακάρι να μου δοθεί η ευκαιρία και θα το ήθελα πάρα πολύ.

Απο αυτούς τους αγώνες, ποιο ξεχώρισες και γιατί;

Για εμένα, η μεγαλύτερη εμπειρία και κάτι το οποίο ήταν όνειρο ζωής ήταν όταν αγωνίστηκα στην Ιαπωνία και την φημισμένη πίστα της Ebisu. Όταν πήγα εκεί ενοικίασα αυτοκίνητο για να τρέξω, δεν ήταν το αμάξι μου, το όπλο το οποίο έχω φτιάξει. Άρα με αυτά τα δεδομένα οι καλύτεροι αγώνες που έτρεξα και ξεχώρισα ήταν στην Λετονία και στην Εσθονιά, όπου είχα την ευχαίρεια να πάρω το δικό μου το αμάξι, να αγωνιστώ απέναντι σε πρωτοκλασάτους οδηγούς που ακόμη και σήμερα θεωρούνται κορυφαίοι στον κόσμο και βρεθήκαμε υπερβολικά κοντά στο να τους νικήσουμε.

Στα διπλά περάσματα σε είδαμε να αγωνίζεσαι με οδηγούς παγκοσμίου επιπέδου. Απο αυτά τα Battles, ποιό θυμάσαι χαρακτηριστικά και γιατί;

Τα δύο twin battles που θυμάμαι ήταν όπου είχα την άτυχη στιγμή να χάσω και στα δυο απο τα δύο μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο του Drift, τον Saito και τον James Dean. Από τον Saito το 2019 έχασα στις Σέρρες όπου ακουμπήσαμε τα αμάξια. Απο τη δική μου πλευρά θεωρώ ότι είχα ευθύνη, όμως και ο Saito ελάττωσε την ταχύτητα αρκετά. Όπως και να έχει δεκτήκαμε το αποτέλεσμα, χάσαμε….τέλος καλό, όλα καλά. Αξέχαστη επίσης θα μου μείνει και η διπλή μονομαχία που είχα με τον James Dean στην Εσθονία όπου όταν τελειώσαμε ήρθε και μου έδωσε συγχαρητήρια λέγοντας μου ότι εξεπλάγην με το πόσο γρήγορο ήταν το αμάξι, αφού εγώ έτρεχα με κανονικά ελαστικά ενώ εκείνος έτρεχε με Semi Slicks.

Η φετινή σεζόν είναι σημαδιακή χρονιά για το Κυπριακό Drift, με την διεξαγωγή του τελευταίου αγώνα της χρονιάς, το Drift Kings στην Κύπρο. Πως βλέπεις εσύ αυτή την εξέλιξη;

Είναι κάτι το οποίο όλοι ονειρευόμασταν να γίνει στην Κύπρο, όλοι το θέλαμε. Είναι ένας αγώνας όπου θα έρθουν να τρέξουν μεγάλες ομάδες, μεγάλα ονόματα απο την Ευρώπη. Θεωρώ ότι είναι μεγάλη κίνηση για το σωματείο μας, να πετύχει κάτι τέτοιο. Το γεγονός ότι καταφέραμε να πάρουμε έγκριση και ο τελικός να γίνει στην Κύπρο είναι κάτι αξιοσημείωτο. Ελπίζω ότι θα είμαστε όλοι έτοιμοι και δεν θα αφήσουμε κανένα ξένο να επικρατήσει σε Κυπριακά εδάφη.

Σε κάθε αγώνα βλέπουμε να έχεις πίσω σου μια μεγάλη ομάδα να σε στηρίζει για να μπορείς να πρωταγωνιστείς, μίλησε μας για αυτούς τους αφανείς ήρωες.

Η ομάδα μου, είναι η καλύτερη. Αποτελείται απο 5-6 φίλους, τον αδερφό μου και τον πατέρα μου, οι οποίοι με στηρίζουν 100%. Είναι πάντα δίπλα μου, πάντα πρόθυμοι για το καλύτερο, είναι όπως το είπες οι αφανείς ήρωες, βρίσκονται πάντα πίσω στα παρασκήνια. Δεν βλέπουν αγώνα παρα μόνο ετοιμάζουν το αμάξι για να μπορέσουμε να δώσουμε το καλύτερο Show στον κόσμο αλλά και να πάρουμε την καλύτερη θέση. Νομίζω ότι είναι άδικο που δεν δίνεται μεγάλη προβολή και στα Live που γίνονται, καθώς κατά την άποψη μου πρέπει να βλέπει ο κόσμος και το τι γίνεται στα Pits, ούτως ώστε να μάθει πόσο μεγάλο είναι αυτό το άθλημα και πόσες απαιτήσεις χρειάζονται απο ένα οδηγό και την ομάδα του για να πρωταγωνιστήσει.

Ένα μεγάλο κεφάλαιο σε ένα διαγωνιζόμενο δεν είναι άλλο απο τους υποστηρικτές και χορηγούς, πες μας για αυτούς.

Έχω την τιμή να έχω τα τελευταία δέκα χρόνια που τρέχω τους καλύτερους χορηγούς. Έχω τις καλύτερες εταιρείες να με εμπιστεύονται σε αυτό που κάνω και να τους διαφημίζω. Θέλω να σταθώ σε ένα αποκλειστικά, ο οποίος για μένα πλέων δεν είναι απλά χορηγός, είναι οικογένεια. Με έχει στηρίξει απο τα πρώτα χρόνια που ξεκίνησα και αυτός δεν είναι άλλος απο την Texaco Motor Oil και την κυρία Μαρία Βασιλειάδου. Βρίσκονται στο πλευρό μού, προσπαθούν να με βοηθήσουν οσο περισσότερο μπορούν και ποτέ δεν έχω ακούσει το όχι απο αυτούς. Αντιλαμβάνεσαι ότι και φέτος θα τρέχω με τα χρώματα της Texaco Motor Oil και σας υπόσχομαι ότι θα είναι μια εντυπωσιακή χρονιά όσο αφορά εμένα.

Κλείνοντας θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε για την συνέντευξη, να σε συγχαρούμε για την κατάκτηση του πρωταθλήματος 2019 και να σου ευχηθούμε κάθε επιτυχία στην νέα σεζόν, όποτε αυτή ξεκινήσει.

Μιχάλης Κοντογιώργης