Η Porsche γιορτάζει τα 50χρονα της θρυλικής 917

Ένας από τους δυνατότερους συνδυασμούς αριθμών που γεννήθηκε στο Zuffenhausen, γιορτάζει 50 χρόνια ζωής: Ο λόγος για τη Porsche 917, το πιο διάσημο αγωνιστικό που χαρακτηρίστηκε σαν ένα από τα πιο επιτυχημένα αγωνιστικά μοντέλα στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Retro Classics 2019

Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης στις 12 Μαρτίου του 1969 και επί της ευκαιρίας των 50 ετών από εκείνη την μέρα το μουσείο της Porsche Museum αποκατέστησε την πρώτη, αυθεντική 917 που παρουσιάστηκε τότε και θα την προσθέσει σαν έκθεμα ακριβώς όπως την γνώρισε ο κόσμος την πρώτη φορά. Φυσικά η 917-001 πέρασε από αρκετές αλλαγές μέσα από τα χρόνια. Από τις 14 Μαΐου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου 2019, οι επισκέπτες του Porsche Museum θα μπορούν να δουν 14 συνολικά 917, συμπεριλαμβανομένης και της αυθεντικής, με τους συνολικούς ίππους να αγγίζουν τους 7.700 για να γιορτάσουν τα 50χρονα ύπαρξης αυτού του ιστορικού.


«Η προσέγγιση μας στον χαρακτήρα κρατήματος ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου έχει αλλάξει τα τελευταία δέκα χρόνια» δήλωσε ο Διευθυντής του Porsche Museum Achim Stejskal.
Η 917 γεύτηκε την επιτυχία στην πρώτη της μόλις χρονιά, στον αγώνα 1000 χιλιομέτρων στο Zeltweg της Αυστρίας το 1969. Το 1970 οι Hans Herrmann και Richard Attwood κατέκτησαν την πολυπόθητη νίκη του θρυλικού Le Mans, κάτι που επαναλήφθηκε την αμέσως επόμενη χρονιά από τους Dr. Helmut Marko και Gijs van Lennep. Μετά από εξέλιξη και πρόσθεση περισσότερης δύναμης (με την μηχανή να αγγίζει τους 1000 ίππους), οι George Follmer και Mark Donohue κυριάρχησαν στο CanAm της Βόρειας Αμερικής το 1972 και 1973.


Παράλληλα, η Porsche, θέλοντας να τιμήσει το παραπάνω γεγονός παρουσιάζει την 917 Concept. Αυτό είναι το αποτέλεσμα «μίας μικρής ομάδας σχεδιαστών και μηχανικών», όπως επικοινωνεί το νέο της πρωτότυπο η Porsche. Πέραν του σχεδιασμού, το Concept παρουσιάζεται με μια διχρωμία του αμαξώματος σε κόκκινο και άσπρο θυμίζοντας σε όλους το αγωνιστικό που χάρισε στην γερμανική φίρμα τις νίκες στον 24ωρο αγώνα του Le Mans.

Το πρωτότυπο 917 παρουσιάστηκε στο περίπτερο της Porsche στο πρόσφατο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης μαζί με το πρώτο μοντέλο του συγκεκριμένου αγωνιστικού, με αριθμό σασί 001. Όπως ανακοινώνει η Porsche, η αναπαλαίωση της 917 ήταν αρκετά επίπονη, διήρκησε πάνω από 12 μήνες, ενώ για να ολοκληρωθεί το όλο επίτευγμα χρησιμοποιήθηκε η τεχνολογία 3D-printing, κυρίως για να δημιουργηθούν τα κομμάτια που συμπλήρωναν το παζλ.