WRC VODAFINE RALLY DE PORTYGAL – Μέρα 1η: Μπροστά ο Rovanperä

Συναρπαστική ήταν η πρώτη μέρα στο Ράλι Πορτογαλίας όπου αρχικά έγιναν δυνατές μάχες το πρωί, ενώ το απόγευμα ήταν θέμα επιβίωσης, καθώς η ζέστη, η σκόνη και οι σκληροί δρόμοι που ήταν γεμάτοι πέτρες είχαν μεγάλο αντίκτυπο στα αυτοκίνητα.

Και ενώ αρκετοί από τους αντιπάλους του είχαν προβλήματα, ο KalleRovanperäα (GR Yaris) κέρδισε τις τρείς από τις οκτώ ειδικές και μετά από περισσότερααπο 120 αγωνιστικά χιλιόμετρα προηγείται του Dani Sordo(Hyundai i20 N) με διαφορά 10,7 δευτερολέπτων.

Ο Rovanperäα ταλαιπωρήθηκε από υπερβολική υποστροφή στις δυο πρώτες ειδικές διαδρομές, αλλά οι ρυθμίσεις του set-up αργότερα στην μέρα άλλαξαν προς το θετικό το αυτοκίνητο.

Ο Φινλανδός πέρασε τον Sordo, ο οποίος ήταν πρώτος μετά που το Ford Puma του Ott Tänak είχε σκασμένο ελαστκό στο δεύτερο πέρασμα από την Lousã 2 και αύξησε το πλεονέκτημα του περισσότερο όταν ο Ισπανός έχασε μια διασταύρωση στην προτελευταία ειδική της ημέρας.

«Ήταν μια πολύ καλή μέρα», είπε ο Rovanperäα και πρόσθεσε, «Παρόλο που και μετά την αποχώρηση του Evans καθαρίζαμε τον δρόμο, εντούτοις ήμασταν πολύ γρήγοροι ενώ παράλληλα προσέχαμε το αυτοκίνητο και τα ελαστικά».

Ο μόσταβλος του Sordo, Thierry Neuville με το δεύτερο i20 N, είναι τρίτος με διαφορά 15,2 δευτερολέπτων. Ο Βέλγος είναι σε θέση βάθρου αφού ανέβηκε τρίτος μετά το τέλος της υπερειδικής Figueira da Foz περνώντας τον Esapekka Lappi (i20 N) και τον Pierre Louis Loubet της M-Sport Ford.

Τον τρίτο Neuville και τον πέμπτο Lappi χωρίζουν 1,3 δευτερόλεπτα, ενώ η διαφορά του Loubet από τον Lappi είναι μόλις 0,3. Ο τέταρτος Loubet άρχισε εντυπωσιακά τον αγώνα όπου κέρδισε την πρώτη ειδική διαδρομή, όμως παραλίγο όλα να  καταστραφούν όταν το αυτοκίνητο πήρε φωτιά μετά το τέλος της Arganil 1.

Ο Loubet και ο συνοδηγός του Nicolas Gilsoul κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά και να συνεχίσουν, εντοπίζοντας αργότερα τα αίτια που προήλθαν από την εξάτμιση του Puma. Ο Tänak μετά το σκασμένο ελαστικό ανέκαμψε και ολοκλήρωσε την πρώτη μέρα στην έκτη θέση, ενώ στις υπόλοιπες θέσεις της γενικής κατάταξης βρίσκονται αγωνιστικά της κατηγορίας WRC 2.

Ο Oliver Solberg είναι αυτός που προηγείται του Gus Greensmith, με τους Yohan Rossel και Andreas Mikkelsen να συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα. Ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Elfyn Evans αποσύρθηκε μετά από έξοδο στην ειδική Mortágua.

Ο ομόσταβλός του, Takamoto Katsuta, αποχώρησε και αυτός μετά από πρόβλημα στον εναλλάκτη. Αν η Παρασκευή ήταν δύσκολη, το Σάββατο θα είναι εξίσου δύσκολο. Σχεδόν 150 χιλιόμετρα έχουν να καλύψουν οι οδηγοί σε δυο loop τριών επαναλαμβανόμενων ειδικών διαδρομών.

Τα πληρώματα το Σάββατο θα έχουν ανασυγκρότηση μετά το πέρας των τριών πρώτων ειδικών, ενώ η μέρα θα ολοκληρωθεί με την υπερειδική διαδρομή Lousada .