WRC- EKO Ράλλυ Ακρόπολις- 2η ημέρα- “Κλειδί” η αξιοπιστία- Τα τρία Hyundai στις πρώτες θέσεις

Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις έδειξε για ακόμη μια φορά τα δόντια του σε πολλούς από τους πρωταγωνιστές του WRC. Αγώνας ταχύτητας αλλά κυρίως, αξιοπιστίας, το Ράλλυ των Θεών αποδεικνύει και φέτος ότι ο πιο ανθεκτικός κερδίζει.

Η δεύτερη ημέρα ολοκληρώθηκε με τα τρία Hyundai i20 Rally1 στην κορυφή της κατάταξης και πρώτους τους Thierry Neuville- Martin Wydaeghe που δημιούργησαν μάλιστα αξιοσέβαστη διαφορά από τους αντιπάλους τους.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η σκληρότητα των ελληνικών χωματόδρομων δημιούργησε πολλά προβλήματα στα πληρώματα και κυρίως σε αυτά της M-Sport που είδε να καταστρέφεται ότι έχτισε στο πρώτο σκέλος. Οι πρωτοπόροι της Παρασκευής Sebastien Loeb- Isabelle Galmiche είδαν το Puma τους να ακινητοποιείται πριν την 9η ειδική με πρόβλημα στον ιμάντα του δυναμό. Οι επίσης εντυπωσιακοί την πρώτη ημέρα Pierre- Louis Loubet- Vincent Landais, που κέρδισαν στο Ακρόπολις τις πρώτες τους ειδικές στο WRC, είχαν κλατάρισμα στο πρώτο Περιβόλι ενώ είχαν και τη στιγμή τους στον δεύτερο Πύργο, όταν σε μια αριστερή φουρκέτα έχασαν τα φρένα. Περιορίστηκαν έτσι στην πέμπτη θέση της γενικής διατηρώντας όμως την πρωτιά μεταξύ των πληρωμάτων της Ford  και το κυριότερο, παραμένοντας στον αγώνα.

Δύο ακόμα Puma εκτός από αυτό του Loeb εγκατέλειψαν από μηχανικά προβλήματα. Οι Gus Greensmith – Jonas Andersson δεν βγήκαν από το δεύτερο πέρασμα από τον Πύργο λόγω προβλημάτων τροφοδοσίας, ενώ οι Ιορδάνης Σερδερίδης- Fred Miclotte δεν κατάφεραν ούτε να μπουν στην ίδια ειδική, μένοντας ακινητοποιημένοι από πρόβλημα στα ηλεκτρικά. Τόσο ο Γάλλος 9 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής όσο και ο Έλληνας εκπρόσωπος μας τστη μεγάλη κατηγορία δεν θα εκκινήσουν στο τελευταίο σκελος.

Από προβλήματα τροφοδοσίας εγκατέλειψαν και οι τρίτοι στο πρώτο σκέλος Esapekka Lappi- Janne Ferm με Toyota Yaris Rally1 συμπληρώνοντας τη λίστα των αγωνιστικών της μεγάλης κατηγορίας που δεν ολοκλήρωσαν το σκέλος.

Η ομάδα που αντιμετώπισε τα λιγότερα προβλήματα και σκαρφάλωσε στις τρεις πρώτες θέσεις της γενικής ήταν αυτή της Hyundai. Οι Neuville- Wydaeghe πίεσαν από το ξεκίνημα του σκέλους, κέρδισαν τρεις ειδικές και δημιούργησαν μια σεβαστή διαφορά 28 δευτερολέπτων. Με τους Βέλγους βέβαια φέτος ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος, ενώ να μην ξεχνάμε πως μιλάμε για Ράλλυ Ακρόπολις που τίποτα δεν είναι δεδομένο μέχρι την καρώ σημαία του τερματισμού.

Δύο ειδικές κέρδισαν και οι δεύτεροι Ott Tanak- Martin Jarveoja που αντιμετώπισαν προβλήματα με το διαφορικό του αυτοκινήτου τους, ενώ σε μία επικράτησαν οι τρίτοι Dani Sordo- Candido Carrera που κύριο τους μέλημα θα είναι να διατηρήσουν το 1-2-3 για την Hyundai κρατώντας πίσω τους Elfyn Evans- Scott Martin (Toyota Yaris Rally1).

Οι Βρετανοί είναι το μοναδικό πλήρωμα της Toyota που “διασώθηκε” φτάνοντας στο service park της Λαμίας στην τέταρτη θέση της γενικής, ένα λεπτό μακριά από την κορυφή. Το τρίτο πλήρωμα της ομάδας, οι επικεφαλής της βαθμολογίας του πρωταθλήματος και περσινοί νικητές του Ακρόπολις Kalle Rovanpera- Jonne Halttunen διανύουν ένα εφιαλτικό τριήμερο στην Ελλάδα. Μπορεί να παραμένουν στον αγώνα, όμως βρίσκονται πολύ μακρυά από την βαθμολογούμενη δεκάδα, λόγω εξόδου που είχαν καταστρέφοντας την πίσω αριστερή ανάρτηση. Μέλημα τους πλέον θα είναι οι βαθμοί της power stage, βλέποντας το βαθμολογικό τους προβάδισμα ολοένα να μειώνεται.

 

Στην έκτη θέση της γενικής κατάταξης συνεχίζουν οι  Craig Breen- Paul Nagle (Ford Puma Rally1) που κατάφεραν να ξεπεράσουν τους Takamoto Katsuta- Aaron Johnston (Toyota Yaris Rally1) ακολουθούν.

Στην κατηγορία WRC2 πρώτοι παραμένουν οι Emil Lindholm- Reeta Hamalainen (Skoda Fabia Rally2 Evo) που προηγούνται παράλληλα και στο WRC2 Juniors. Οι Φινλανδοί άντεξαν στην πίεση των Teemu Suninen- Mikko Markkula (Hyundai i20 Rally2) μέχρι οι τελευταίοι να εγκαταλείψουν στον δεύτερο Ταρζάν, κι αυτοί από προβλήματα τροφοδοσίας.

Οι επίσης Juniors Nikolay Gryazin- Konstantin Aleksandrov (Skoda Fabia Rally2 Evo) ακολουθούν δεύτεροι 45 δευτερόλεπτα μακριά από την κορυφή. Τρίτοι ανέβηκαν οι διεκδικητές του τίτλου Yohan Rossel- Valentin Sarreaud (Citroen C3 Rally2) παρά το κλατάρισμα τους στον δεύτερο Πύργο, ενώ τέταρτοι σκαρφάλωσαν οι Αλέξανδρος Τσουλόφτας – Ross Whittock (Volkswagen Polo R5). Ο Κύπριος Πρωταθλητής Ελλάδος ανέβασε κατακόρυφα την απόδοση του στο δεύτερο σκέλος και αναρριχήθηκε στην 11η θέση της γενικής κατάταξης παρά τα δυο κλαταρισμένα ελαστικά που είχε!

Στην ελληνική μάχη, ταχύτεροι παραμένουν οι Λάμπρος Αθανασούλας- Νίκος Ζακχαίος (Hyundai i20 Rally2) που μείωσαν εμφανώς το ρυθμό τους λόγω των προβλημάτων φυσικής κατάστασης που ταλαιπωρούν τον οδηγό λόγω της πρόσφατης περιπέτειας υγείας που πέρασε. Δεύτεροι ανέβηκαν οι Βασίλειος καιΙωάννης Βελάνης (Skoda Fabia Rally2 Evo) διατηρώντας σταθερό ρυθμό και αποφεύγοντας τα προβλήματα, εκμεταλλευόμενοι και τις εγκαταλείψεις των υπόλοιπων Ελλήνων. Οι Γιώργος Κεχαγιάς- Δημήτρης Σαΐνης (Skoda Fabia Rally2 Evo) εγκατέλειψαν από πεταλούδα γκαζιού και οι Χρυσόστομος Καρέλλης- Λεωνίδας Μαχαίρας τούμπαραν την Citroen C3 Rally2.

Στη μάχη του πρωταθλήματος WRC3 Juniors οι Robert Virves- Julia Thulin κρατάνε σφιχτά την πρωτιά που θα τους χαρίσει εκτός απροόπτου και τον Παγκόσμιο τίτλο. Οι Jon Armstrong- Brian Hoy ακολουθούν δεύτεροι ελπίζοντας στο θαύμα, μειώνοντας τη διαφορά τους από την κορυφή στα 53 δευτερόλεπτα.

 

Στην κατηγορία WRC3 Open οι δικοί μας Νώντας Καρανικόλας- Γιώργος Κακαβάς ανέβηκαν στη δεύτερη θέση, δίνοντας ωραία μάχη με τα δύο ξένα πληρώματα που συμμετέχουν. Ο Παραγουανός Diego Dominguez με τον Ισπανό συνοδηγό του Rogelio Penate είναι πρώτοι, 22 δευτερόλεπτα μπροστά από τους δικούς μας. Οι μέχρι πρότινος πρωτοπόροι της κατηγορίας, Ιρλανδοί William Creighton- Liam Regan υποχώρησαν στην τρίτη θέση λόγω μηχανικών προβλημάτων και αντεπιτίθενται, φτάνοντας σε απόσταση αναπνοής το Ελληνικό πλήρωμα. Θέσεις στη γενική κατάταξη κερδίζουν οιΠάνος Ισμαήλος- Allan Harryman που συνεχίζουν στον αγώνα μετά τα μηχανικά προβλήματα που αντιμετώπισαν την Παρασκευή.

Πρώτοι δικίνητοι ολοκλήρωσαν το δεύτερο σκέλος οι Πασχάλης Χατζημάρκος- Μάριος Τσαούσογλου με Peugeot 208 Rally4.

Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις ολοκληρώνεται την Κυριακή τμε τις ειδικές του Ελευθεροχωρίου, της Ελάτειας- Ρεγκινίου και την επανάληψη του Ελευθεροχωρίου που αποτελεί και την Power Stage του αγώνα.