WRC Arctic Rally Finland Powered by CapitalBox – Μέρα 1η: Ιπτάμενος Tanak

Ξεκίνησε σήμερα το Arctic Rally Finland Powered by CapitalBox, δεύτερος αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι και ο μοναδικός χειμερινός του φετινού προγράμματος. Μια επαναλαμβανόμενη ειδική είχε το σημερινό πρόγραμμα, την
Sarriojärvi, μήκους 31.05km η οποία ήταν και η μεγαλύτερη του αγώνα.

Το πρώτο πέρασμα έγινε το μεσημέρι ενώ το επαναληπτικό διεξήχθη υπο απόλυτο σκοτάδι. Η σειρά εκκίνησης έπαιξε σημαντικό ρόλο και στο δεύτερο πέρασμα στη διαδρομή υπήρχε περισσότερο χώμα παρά χιόνι και πάγος, γεγονός που δυσκόλεψε τους οδηγούς.

Ο Ott Tanak (Hyundai i20) κυριολεκτικά πετούσε στις σημερινές δυο ειδικές διαδρομές και από νωρίς απέκτησε πλεονέκτημα 16 δευτερολέπτων. Ο Εσθονός επιδιώκει ένα καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό της πρεμιέρας και μέχρι στιγμής είναι στο σωστό δρόμο.

Η επιλογή του Adamo να δώσει θέση “βασικού” στον Craig Breen αποδεικνύεται προς το παρόν σωστή καθώς ο Ιρλανδός στην επιστροφή του στην αγωνιστική δράση με το δεύτερο i20 είναι δεύτερος στη γενική κατάταξη.

Καθόλου έκπληξη δεν αποτελεί το γεγονός ότι ο Kalle Rovanpera(Toyota Yaris) είναι τρίτος γενικής. Ο νεαρός Φινλανδός, πλήρως εξοικειωμένος σε αυτές τις συνθήκες, σημείωσε χρόνους στην πρώτη τριάδα και είναι 20.4 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρωτοπόρο.

Στην τέταρτη θέση είναι ο Thierry Neuville (Hyundai i20) ο οποίος δήλωσε ευχαριστημένος με την απόδοση του παρόλο που είχε σκασμένο ελαστικό. Στην πέμπτη θέση βρίσκεται ο Elfyn Evans(Toyota Yaris) ο οποίος ξεκινούσε δεύτερος σήμερα στις ειδικές και είχε μειονέκτημα έναντι των υπολοίπων.

Έκτος είναι ο Teemu Suninen (Ford Fiesta) και έβδομος ο Takamoto Katsuda (Toyota Yaris). Στην πρώτη του παρουσία σε αυτοκίνητο WRC, ο Oliver Solberg μαζεύει εμπειρίες και είναι προς το παρόν όγδοος γενικής.

Ξεκινώντας πρώτος στις ειδικές, ο Sebastien Ogier (Toyota Yaris) είχε τον άχαρο ρόλο να καθαρίζει το δρόμο και αυτό είχε άμεσο αντίκτυπο στους χρόνους του καθώς ολοκλήρωσε την πρώτη μέρα στην ένατη θέση με σχεδόν 50 δευτερόλεπτα διαφορά από τον πρώτο Tanak. Τη δεκάδα συμπληρώνει ο Gus Greensmith (Ford Fiesta).

Στην κατηγορία WRC2, τα δυο Volkswagen Polo των Esapekka Lappi και Nikolay Gryazin είναι στην πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα, με τον Andreas Mikkelsen (Skoda Fabia EVO) να συμπληρώνει τηντριάδα. Οι τρεις προαναφερθέντες χωρίζονται από 10.8 δευτερόλεπτα και η αυριανή μέρα αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Η συνέχεια είναι αύριο Σάββατο όπου είναι και η μεγαλύτερη μέρα του αγώνα. Περιλαμβάνει έξι ειδικές διαδρομές στα παγωμένα δάση της Φινλανδίας και η εξέλιξη της ίσως κρίνει πολλά στον αγώνα.

Αποτελέσματα 1ης μέρας

1. Tänak 31min 50.7sec
2. Breen +16.2sec
3. Rovanperä +20.4sec
4. Neuville +29.8sec
5. Evans +32.0sec
6. Suninen +34.5sec