WRC ACI Rally Monza 2020: Το έβδομο είναι γεγονός!!

Ολοκληρώθηκε αισίως η ομολογουμένως δύσκολη σεζόν στο WRC, με την πανδημία να ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα εδώ και ένα χρόνο. Στο μεγάλο φινάλε του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι, μέσα από δύσκολε καιρικές συνθήκες κρίθηκαν και οι τίτλοι σε όλες τις κατηγορίες.

 

Οι Sebastien Ogier/Julien Ingrassia (Toyota Yaris), πανηγυρίζουν από σήμερα τον έβδομο παγκόσμιο τίτλο ο οποίος ήρθε μετά από μεγάλη εμφάνιση ειδικότερα τη χθεσινή μέρα. Η σημερινή μέρα αποτελείτο από τρείς ειδικές διαδρομές, όλες στην πίστα της Monza και όπως διαμορφώθηκαν οι διαφορές μεταξύ των πληρωμάτων χθες μόνο με λάθος θα άλλαζε κάτι στη γενική κατάταξη.

Οι Γάλλοι εφτά φορές πλέον παγκόσμιοι πρωταθλητές, κέρδισαν την πρώτη ειδική της Κυριακής και από κει και πέρα κινήθηκαν εκ του ασφαλούς επισφραγίζοντας στο τέλος τον τίτλο. Πέραν από τα εφτά πρωταθλήματα, το δίδυμο της Toyota έγινε το πρώτο μετά το μεγάλο Juha Kankunen που κερδίζει πρωτάθλημα με τρείς διαφορετικές ομάδες.

Μετά το τέλος της τελευταίας ειδικής ο Ogier είπε:

«Είμαι πολύ χαρούμενος. Ήταν ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο και η τελευταία ειδική δεν ήταν πολύ ευχάριστη. Λυπόμαστε για τονElfyn. Είχαμε ωραίες μάχες μεταξύ μας κατά τη διάρκεια της σεζόν και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχιστούν και του χρόνου. Νομίζω κάναμε καλή δουλειά αυτή τη σεζόν. Το αυτοκίνητο ήταν φανταστικό σε όλη τη διάρκεια και είναι πραγματική απόλαυση όταν οδηγώ το Yaris. Ανυπομονώ για το μέλλον.»

Οι οδηγοί της Hyundai, Ott Tanak και Dani Sordo είχαν σαφείς οδηγίες, να φέρουν τα αυτοκίνητα σώα στον τερματισμό και αυτό έπραξαν. Κινήθηκαν χωρίς ρίσκα με τον Tanak να τερματίζει τελικά δεύτερος και τον Sordo τρίτος, αποτέλεσμα που χάρισε στη Hyundai τον τίτλο κατασκευαστών, ο οποίος άλλωστε είναι και ο πρωταρχικός στόχος του αγωνιστικού διευθυντή της ομάδας Andrea Adamo.

Οι Esapekka Lappi και Kale Rovanpera τερμάτισαν στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα, με τον πρώτο να δηλώνει ότι του χρόνουυ δε θα είνια παρόν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Μεγάλη εμφάνιση πραγματοποίησε ο Mads Ostberg (Citroen C3 R5) ο οποίος ανέτρεψε χθες την εις βάρος του κατάσταση κατακτώντας το πρωτάθλημα στην κατηγορία WRC2. Αυτό ήταν το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα για το Νορβηγό ο οποίος έγινε μόλις ο πρώτος που κερδίζει παγκόσμιο τίτλο μετά το 2003 και το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Petter Solberg.

«Είναι απίστευτο. Είμαι πολύ χαρούμενος καθώς ήταν ένα πολύ δύσκολο Σαββατοκύριακο με πολλές εναλλαγές σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Έχουμε κερδίσει το πρωτάθλημα σαν αουτσάιντερ την ίδια στιγμή που εξελίσσαμε το αυτοκίνητο σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Η ομάδα έκανε απίστευτη δουλειά για να καταφέρουμε να είμαστε εδώ που είμαστε», είπε ο Ostberg.

Ο Pontus Tidemand (Skoda Fabia Evo) έμεινε δεύτερος στον αγώνα αλλά και στο πρωτάθλημα ενώ την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε ο Jan Kopecky (Skoda Fabia Evo).

Στην κατηγορία WRC3 ο Andreas Mikkelsen (Skoda Fabia Evo) κέρδισε τον τελευταίο αγώνα και ο Oliver Solberg (Skoda Fabia Evo) ολοκλήρωσε δεύτερος. Στην τρίτη θέση του βάθρου ανέβηκε ο Jari Huttunen (NG i20) και με αυτό το αποτέλεσμα κέρδισε το πρωτάθλημα στην κατηγορία.

Τέλος, στην κατηγορία junior, ο Tom Kristensson (Ford Fiesta) είναι ο νέος πρωταθλητής και συνδύασε αυτό τον τίτλο με νίκη στην κατηγορία.

Κατάταξη

1. Ogier 02:15:51.0
2. Tänak +13.9sec
3. Sordo +15.3sec
4. Lappi +45.7sec
5. Rovanperä +01:11.1
6. Mikkelsen +03:56.2

 

Βαθμολογία οδηγών

1. Sébastien OGIER 122
2. Elfyn EVANS 114
3. Ott TÄNAK 105
4. Thierry NEUVILLE 87
5. Kalle ROVANPERÄ 80

 

Βαθμολογία Πρωταθλήματος κατασκευαστών

1. Hyundai Shell Mobis World Rally Team 241
2. Toyota Gazoo Racing World Rally Team 236
3. M-Sport Ford World Rally Team 129
4. Hyundai 2C Competition 8