Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ράλι 2020: Σενάρια τίτλου

Με την ολοκλήρωση του 37ου Tour Of Cyprus, προτελευταίου αγώνα της χρονιάς, πρίν μεταφερθούμε στο Venus Rally το οποίο έχει συντελεστή 1,5 και ολοκληρώνει τη φετινή σεζόν, τρία πληρώματα έμειναν διεκδικούν τον φετινό τίτλο του πρωταθλητή. Έτσι λοιπόν, όπως και την περσινή χρονιά ο τίτλος για το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ράλι θα κριθεί και πάλι στις ειδικές διαδρομές της Πάφου.

Με βάση την προκύρηξη του φετινού πρωταθλήματος στην βαθμολογία του οδηγού μετρούν τα πέντε καλύτερα αποτελέσματα απο τους συνολικά επτά φετινούς αγώνες που είναι στο ημερολόγιο, (πέντε τοπικοί συν το Cyprus Rally το οποίο προσμετρά η κάθε μέρα σαν ξεχωριστός αγώνας). Με αυτά τα δεδομένα πάμε να δούμε τα σενάρια κατάκτησης του φετινού πρωταθλήματος για το κάθε πλήρωμα.

Οι Petrolina ENI Racing Team Παναγιώτης Γιάγκου/Παναγιώτης Κυριάκου (Hyundai i20 R5 πάνε στην Πάφο όντας πρωτοπόροι της βαθμολογίας με 165 βαθμούς και έχουν να αφαιρέσουν τα δύο χειρότερα τους αποτελέσματα που είναι οι 21 βαθμοί τη δεύτερη μέρα του Cyprus Rally και οι 25 από το Palm Trees). Με αυτά τα δεδομένα, πριν την έναρξη του αγώνα στην Πάφο το πλήρωμα έχει 119 βαθμούς και την ειρωνεία ότι πλέον απο μεγάλο φαβορί πάει σαν 2ο φαβορί στην διεκδίκηση. Άρα το καλύτερο σενάριο για να κατακτήσει το πρωτάθλημα είναι να πάρει την πρώτη θέση, με τους Πέτρο Παντελή/Κύπρο Χριστοδούλου να τερματίζουν πίσω τους και τους Σίμο Γαλαταριώτη/Αντώνη Ιωάννου εκτός τετράδας.

Οι Petrolina ENI Racing Team Σίμος Γαλαταριώτης/Αντώνης Ιωάννου (Volkswagen Polo GTI R5), είναι δεύτεροι στη γενική κατάταξη μετά την επικράτηση τους στο Tour Of Cyprus. Έχουν 141 βαθμούς και αφαιρώντας τα δύο χειρότερα τους αποτελέσματα (0 Cyprus Rally μέρα 1η και 0 Tiger Rally), με αυτά τα δεδομένα πριν την έναρξη του τελευταίου αγώνα έχουν ουσιαστικά την ίδια βαθμολογία (141) και είναι το μεγάλο φαβορί στην κούρσα της διεκδίκησης του φετινού πρωταθλήματος. Στο δικό τους σενάριο, πρωταθλητές μπορούν να στεφθούν με νίκη, αλλιώς μπορούν να είναι πρωταθλητές και με οποιοδήποτε αποτέλεσμα πέραν της νίκης αν τερματίσουν μέχρι και τρείς θέσεις πίσω από τους συνδιεκδικητές τους.

Από την πλευρά τους, οι τρίτοι διεκδικητές του τίτλου, οι QΠέτρος Παντελή/Κύπρος Χριστοδούλου (Citroen DS3 R5), έχουν 116 βαθμούς αφαιρώντας τα δυο χειρότερα τους αποτελέσματα που είναι 0 βαθμοί την πρώτη μέρα του Cyprus Rally και 18 από το Palm Trees Rally. Στο δικό τους καλύτερο σενάριο, για να φτάσουν στην κατάκτηση του πρωταθλήματος πρέπει να τερματίσουν μπροστά απο τους Γιάγκου/Κυριάκου αλλά και τουλάχιστο τρείς θέσεις μπροστά απο το πλήρωμα των Γαλαταριώτη/Ιωάννου

RC 2

Στην RC2, οι πρωτοπόροι της κατηγορίας Παντελή/Χριστοδούλου έχουν 110 βαθμούς όμως πλέον τρέχουν με αυτοκίνητο R5 άρα δεν θα μπορέσουν να διεκδικήσουν τους βαθμούς του αγώνα. Ακόμα και έτσι, διατηρούν ελπίδες για κατάκτηση αυτού του τίτλου. Στην κατηγορία αυτή τέσσερα πληρώματα ήταν στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος όμως από αυτούς στην Πάφο θα τρέξουν μόνο οι Χριστοδούλου/Ξενοφώντος.

Οι Petrolina ENI Racing Team Χρίστος Δημοσθένους/Κώστας Παύλου (Mitsubishi Lancer EVO9), οι οποίοι είναι δεύτεροι στην κατάταξη με 96 βαθμούς, δε θα αγωνιστούν, όπως επίσης και οι Σάββας Σάββα/Ανδρέας Παπανδρέου (Mitsubishi Lancer EVO9) και Σοφιανός Ρούσος/Ανδρέας Γιαννακού (Mitsubishi LancerEVO10)

Οι Χρίστος Χριστοδούλου/Ευάγγελος Ξενοφώντος (SubaruImpreza), είναι τέταρτοι στην κατάταξη με 85 βαθμούς. Για να κατακτήσουν το πρωτάθλημα πρέπει να κερδίσουν την κατηγορία και εν τη απουσία των προαναφερθέντων έχουν μεγάλες πιθανότητες να το πράξουν. Το πρωτάθλημα το κατακτούν και με την πέμπτη θέση, οπόταν με αυτά τα δεδομένα είναι το μεγάλο φαβορί. Σε διαφορετική περίπτωση το πλήρωμα των Παντελή/Χριστοδούλου θα κατακτήσει το πρωτάθλημα αν και τρέχουν όπως προαναφέραμε με διαφορετικής κατηγορίας αυτοκίνητο.

RC 3

Στην κατηγορία RC3 δε θα τρέξει κάποιο από τα πληρώματα που αγωνίστηκαν σε προηγούμενους αγώνες του πρωταθλήματος και έτσι ο τίτλος πάει στον Νικόλα Χ” Ματθαίου, ο οποίος έχει 80 βαθμούς έναντι 79 του Ζαχαρία Μανώλη.

RC 4

Στην κατηγορία RC 4 υπάρχουν δυο σενάρια για το φετινό πρωταθλητή. Εάν οι πρωτοπόροι του πρωταθλήματος Χρυσόστομος Παντελή/Θωμάς Θεοφάνους (Ford Fiesta) τερματίσουν μέχρι μία θέση πίσω απο τους δεύτερους Γιώργο Τανούση/Χριστόδουλο Χριστοδούλου (Toyota Yaris) αυτόματα κατακτούν τον τίτλο. Τώρα, εάν οι δεύτεροι στη γενική κατάταξη επικρατήσουν με δύο θέσεις διαφορά από τους Παντελή/Θεοφάνους τότε κατακτούν αυτοί το πρωτάθλημα.

Τους ίδιους πρωταγωνιστές έχουμε και στην κατηγορία 2WD με μόνη διαφορά ότι ο Παντελή για να χάσει το πρωτάθλημα πρέπει να τερματίσει εκτός τετράδας ή να μην τερματίσει.

RCS 2

Τέλος στην κατηγορία RC S2 υπάρχουν δύο σενάρια, αφού οι πρωτοπόροι της βαθμολογίας Χρίστος Χριστοδούλου/Ευάγγελος Ξενοφώντος θα αγωνιστούν στην κατηγορία RC 2. Ο δεύτεροι στην κατάταξη Ελισσαίος Γεωργίου/Ιάκωβος Καζάγκας, δε θα αγωνιστούν και έτσι για τον τίτλο σε αυτή την κατηγορία ελπίζουν βάσιμα οι Κλεάνθης Έλληνας/Μιχαλάκης Μιχαήλ (Mitsubishi Lancer EVO7) οι οποίοι μπορούν να στευθούν πρωταθλητές ακόμα και με τερματισμό στην πέμπτη θέση.

Το δεύτερο σενάριο να μην τερματίσουν οι Κλεάνθης Έλληνας/Μιχαλάκης όπου σε αυτή την περίπτωση το πρωτάθλημα πάει στους Χριστοδούλου/Ξενοφώντος, οι οποίοι θα κατακτήσουν δύο πρωταθλήματα σε δύο διαφορετικές κατηγορίες.

Μιχάλης Κοντογιώργης