WRC 2022 – Rallye Monte-Carlo – Μέρα 3η: Μεγάλες μάχες και επικεφαλής ο Ogier

Ο Ogier κατευθύνθηκε στην τελευταία ειδική της ημέρας, την SaintJeannetThoerd για το επαναληπτικό πέρασμα έχοντας αποκτήσει στην προηγούμενη ειδική προβάδισμα πέντε δευτερολέπτων από τον συμπατριώτης και μεγάλο του αντίπαλο Sebastien Loeb (Ford Puma).

Στην μήκους 20.79 χιλιομέτρων διαδρομή, στην περιοχή Col de Fontbelle, για πέντε χιλιόμετρα ο δρόμος ήταν καλυμμένος με πάγο. Ο Loeb έδειξε τα χαρτιά του τοποθετώντας στο Ford Puma τη μαλακή γόμα της Pirelli για άσφαλτο με στόχο να επωφεληθεί στα στεγνά τμήματα της διαδρομής ελαχιστοποιώντας έτσι την απώλεια χρόνου.

 

Ο Ogier είχε ήδη αποφασίσει να βάλει δυο μαλακά και δυο ελαστικά για το χιόνι στο Toyota GR Yaris, αλλά βλέποντας την επιλογή του Loeb έκανε αλλαγή στον ίδιο συνδυασμό.

Από ότι φάνηκε αυτή η επιλογή ήταν η ιδανική αφού ήταν ταχύτερος από τον Loeb κατά 16.1 δευτερόλεπτα, ολοκληρώνοντας έτσι τη μέρα με διαφορά 21.1 δευτερολέπτων από τον αντίπαλο του.

 

«Σχεδίαζα να πάω με τα λάστιχα του χιονιού γιατί αυτή ήταν η πιο ασφαλής επιλογή , αλλά είδα τον Seb να βάζει τα slicks οπότε τελευταία στιγμή τα άλλαξα», εξήγησε ο Ogier. «Σε ορισμένα μέρη ήταν δύσκολο να οδηγείς…»

Από την πλευρά του ο Loeb δεν είχε σήμερα τον χθεσινό ρυθμό. «Τώρα το χάσμα είναι μεγάλο», παραδέχτηκε. «Προσπαθήσαμε αλλά ο Ogier το είδε τελευταία στιγμή και άλλαξε ελαστικά. Ήταν πολύ δύσκολο με τα slicks και πολύ εύκολο να κάνεις λάθος, αλλά είμαστε εδώ».

Μετά από μια μέρα γεμάτη δράμα, ο Craig Breen (Ford Puma) κατάφερε από την έκτη θέση να ανεβεί τρίτος εκμεταλλευόμενος τα θέματα των Evans, Neuville και Tanak.

Ο Kalle Rovanperä μετά τις δυσκολίες των δυο πρώτων ημερών, σήμερα βρήκε ένα πιο ισορροπημένο στήσιμο για το GR Yaris και έχοντας φανερά πολύ πιο καλό ρυθμό ανέβηκε από την ένατη στην τέταρτη θέση. Έκλεισε τη μέρα 37.8 δευτερόλεπτα πίσω από τον Breen, έχοντας στο ενεργητικό του και δυο νίκες στις δυο τελευτές ειδικές του σημερινού σκέλους.

Πέμπτος είναι ο Gus Greensmith (Ford Puma) ο οποίος είχε σκασμένο ελαστικό και ένα πρόβλημα με τον κινητήρα που του στοίχησαν σε χρόνο. Επιπρόσθετα δέχθηκε ποινή τριών λεπτών καθώς αντικατέστησε το μπουζί στο αυτοκίνητο. Αυτό τον έριξε στην ένατη θέση όμως ανέβηκε ξανά στη γενική κατάταξη αφού οι αντίπαλοι του είχαν επίσης προβλήματα.

Ο Thierry Neuville είχε σπασμένο αμορτισέρ στο Hyundai i20 N, το οποίο του τρύπησε το καπό. Έχασε αρκετό χρόνο και είναι έκτος με σχεδόν οκτώ λεπτά διαφορά από την κορυφή.
Ο Elfyn Evans ήταν τρίτος γενικής, όμως μια έξοδος από το δρόμο τον ανάγκασε να χάσει 20 λεπτά. Θέματα είχε και ο Ott Tänak καθώς στο πρώτο πέρασμα από την SaintJeannetThoerd κτύπησε το μπροστά μέρος του αυτοκινήτου προκαλώντας ζημιά στο ψυγείο, με τον ομόσταυλό του Oliver Solberg να χάνει 35 λεπτά μετά που κλείδωσε τα φρένα και κτύπησε επίσης το αυτοκίνητο.  Ο Takamoto Katsuta ήταν πέμπτος γενικής όμως έχασε τη θέση μετά από έξοδο που είχε σε χαντάκι, ολοκληρώνοντας τελικά τη μέρα στην 13η θέση.

Την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν τα αυτοκίνητα της κατηγορία WRC2. Ο Andreas Mikkelsen είναι έβδομος, παρά το γεγονός ότι σταμάτησε για να αλλάξει ελαστικό στην τελευταία ειδική της μέρας.
Οι Erik Cais και Grégoire Munster είναι στην όγδοη και ένατη θέση αντίστοιχα, με τον Yohan Rossel να πέφτει στην δέκατη θέση αφού έχασε 90 δευτερόλεπτα έχοντα έξοδο σε χαντάκι.
Το φινάλε την Κυριακής περιλαμβάνει δυο επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές στην περιοχή AlpesMaritimes οι οποίες επίσης είναι χωρίς σέρβις. Η τελευταία πριν τον τερματισμό στην πλατεία του Καζίνο είναι και η power stage με διαθέσιμους μπόνους βαθμούς για τους πέντε ταχύτερους οδηγούς.

Αποτελέσματα 3ης μέρας

1. Ogier Toyota 2hr 19min 43.1sec
2. Loeb Ford-logo +21.1sec
3. Breen Ford-logo +1min 26.0sec
4. Rovanperä Toyota +2min 3.8sec
5. Greensmith Ford-logo +6min 33.8sec
6. Neuville Hyundai-Logo +7min 44.1sec