WRC: Ματαιώθηκε ο αγώνας στη Χιλή για το 2020

Ο αγώνας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι ο οποίος θα λάμβανε χώρα στην Χιλή τον Απρίλιο του 2020, ματαιώθηκε καθώς στη χώρα υπάρχουν πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές.

Οι διοργανωτές του αγώνα που είχε τη βάση του στην πόλη Concepcion, συναντήθηκαν με κυβερνητικούς αξιωματούχους και συμφώνησαν ότι ενόψει της συνεχιζόμενης ταραχής και με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που εξακολουθεί να ισχύει, ο αγώνας για το 2020 πρέπει να ακυρωθεί.

Στην Concepcion όπως και σε άλλα μέρη ης Χιλής, υπάρχουν ταραχές και είναι υπο κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την ανακοίνωση στην αύξηση των τιμών στο σύστημα μεταφορών του μετρό του Σαντιάγο.

Ο Sergio Giacaman, δήμαρχος της περιοχής Biobio, μέσω της οποίας περνά ο αγώνας είπε: «Θεωρούμε σκόπιμο να αναλάβουμε αυτή την ημερομηνία καθώς χρειάζεται το κατάλληλο κλίμα για να διεξαχθεί ο αγώνας. Ωστόσο στην Biobio είμαστε όλοι φίλοι των αγώνων ράλι και θα εργαστούμε πολύ σκληρά για τον αγώνα του 2021».

Οι διοργανωτές παραμένουν αισιόδοξοι για την επιστροφή στο ημερολόγιο το 2021 και ο Felipe Horta μέλος του αγώνα της Χιλής ανέφερε: «Η απόφαση ήταν να περιμένουμε ένα χρόνο για να πάρουμε αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Μιλήσαμε με την FIA και το WRC στην Γερμανία όπου ευτυχώς κατάλαβαν τι συμβαίνει και μας επιτρέπουν να ακυρώσουμε την ημερομηνία για το 2020 και να συνεχίσουμε από το 2021 τη σύμβαση που έχουμε για τρία χρόνια».

Ο promoter του αγώνα αρνήθηκε να σχολιάσει αυτή τη δήλωση, όμως ένας εκπρόσωπος της FIA είπε: «Η FIA ενημερώθηκε από τον promoter του WRC ότι ο διοργανωτής του αγώνα Ράλι Χιλής τους ζήτησε να τον ακυρώσουν για το 2020. Είμαστε σε συζητήσεις με τον promoter και αξιολογούμε την κατάσταση και τις επιπτώσεις της».

Η απώλεια της Χιλής είναι ένα σημαντικό πλήγμα για τη σειρά, καθώς θα διεξάγονταν περισσότεροι από 13 γύροι για πρώτη φορά μετά το 2008. Το Ράλι Ισπανίας, το οποίο τέθηκε εκτός ημερολογίου για το 2020 παρόλο που οι διοργανωτές ήταν αντίθετοι με αυτή την απόφαση, θεωρείται πιθανός αντικαταστάτης. Αυτό που απομένει είναι ο αγώνας με βάση το Salou να καταφέρει να βρει την οικονομική στήριξη μέχρι τα μέσα Απριλίου που είναι η ημερομηνία.

Οι ομάδες έχουν ήδη επισημάνει το υψηλό κόστος και τις τεχνικές δυσκολίες να φέρουν τα αυτοκίνητα και τον εξοπλισμό πίσω από το Μεξικό στην Ευρώπη για έναν πιθανό γύρο αντικατάστασης, καθώς θα πρέπει να τα ξαναστείλουν πίσω στην Αργεντινή λίγες βδομάδες αργότερα.