World RX of Montalegre: Εκπληκτική νίκη για τον Grönholm

Ο Niclas Grönholm ήταν ο μεγάλος νικητής στον αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Rallycross που έγινε στην Πορτογαλία. Ο οδηγός της Hyundai μετά το δεύτερο φετινό θρίαμβο έθεσε τις βάσεις για μια τετραπλή μονομαχία στην Γερμανία τον επόμενο μήνα.

Ο ιπτάμενος Φινλανδός στον έβδομο γύρο του πρωταθλήματος ήταν τέταρτος στα προκριματικά και κάνοντας μια δαιμονιώδης εκκίνηση στον δεύτερο ημιτελικό μπήκε σε τροχιά νίκης.

Έχοντας προηγηθεί στους πέντε από τους έξι γύρους του ημιτελικού, ο 25χρονος έπρεπε να δώσει ότι καλύτερο διέθετε απέναντι σε ένα πολύ πιεστικό Johan Kristoffersson με τον οποίο τερμάτισαν σχεδόν μαζί.

Στον τελικό ο οδηγός της GRXSET World RX Team μπήκε από τον εναρκτήριο γύρο για τζόκερ και η τακτική αυτή στη συνέχεια απέδωσε τα μέγιστα.

Με τους Timmy Hansen, Kristoffersson και Kevin Hansen να συνεχίζουν χωρίς τζόκερ μπροστά, η τριπλέτα καθυστερούσε ο ένας τον άλλο επιτρέποντας έτσι στον Grönholm να μειώσει την απόσταση. Προς το μέσο του τελικού η μάχη έφτασε στο αποκορύφωμα όταν ο Kristoffersson προσπάθησε να πάρει το προβάδισμα όμως άνοιξε πολύ τη γραμμή του.

Αυτό επέτρεψε στο νεότερο Hansen να περάσει στη δεύτερη θέση, με τον οδηγό του Audi S1 της KYB EKS να μπαίνει στην αμμοπαγίδα και κυριολεκτικά να την οργώνει καθώς ο Kristoffersson άφησε το πόδι καρφωμένο στο γκάζι. 

Με τον Grönholm να τους φτάνει πλέον, όλοι μπήκαν για τζόκερ στον τελευταίο γύρο και έτσι ο Φινλανδός πέρασε στην πρωτοπορία την οποία δεν έχασε ποτέ, κερδίζοντας έτσι αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος για πέμπτη φορά.

«Νοιώθω φανταστικά», ανέφερε ο νικητής. «Δεν το περίμενα αυτό μετά τα άσημα προκριματικά. Πραγματικά απόλαυσα αυτό το Σαββατοκύριακο στο Montalegre, ειδικότερα το χωμάτινο κομμάτι της διαδρομής. Δεν είχα πολλές επιλογές παρα μόνο να μπω για τζόκερ στον πρώτο γύρο του τελικού και πραγματικά έμεινα έκπληκτος που οι Timmy, Johan και Kevin επέλεξαν τον τελευταίο γύρο. Είχα λίγο καλύτερο ρυθμό από ότι στα προκριματικά και όταν οι τρείς άρχισαν να μάχονται μεταξύ τους αυτό μου επέτρεψε να τους πιάσω και απλά προσπάθησαν να μείνω κοντά τους. Πραγματικά δεν ήξερα αν είχα κάνει αρκετά  όμως τελικά φάνηκε ότι τα κατάφερα. Τώρα ανυπομονώ για το Nürburgring και ευελπιστώ να τελειώσω δυνατά τη σεζόν».

Ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Timmy Hansen τελικά ολοκλήρωσε δεύτερος σε ένα Σαββατοκύριακο στο οποίο ήταν κυρίαρχος, έχοντας στο ενεργητικό του τρείς ταχύτερους χρόνους σε προκριματικά και ημιτελικό. Παρά το γεγονός ότι δεν κέρδισε, εντούτοις ο Σουηδός μεγάλωσε το πλεονέκτημα του στους 17 βαθμούς, ενώ υπάρχουν ακόμα 60 διαθέσιμοι στον τελευταίο αγώνα.

Ο ομόσταυλός του στην Hansen World RX Kevin Hansen, τερμάτισε τρίτος μετά που ο Kristoffersson έλαβε ποινή πέντε δευτερολέπτων για την παράβαση που έκανε στον τελικό, εξέλιξη η οποία έριξε τον τρείς φορές παγκόσμιο πρωταθλητή στην έκτη θέση πίσω από τους Krisztián Szabó και Enzo Ide.

Τελικά αποτελέσματα

1. Niclas GRÖNHOLM (FIN) GRX-SET World RX Team 6 laps

2. Timmy HANSEN (SWE) Hansen World RX Team + 0.537s

3. Kevin HANSEN (SWE) Hansen World RX Team + 1.977s

4. Krisztián SZABÓ (HUN) GRX-SET World RX Team + 2.270s

5. Enzo IDE (BEL) KYB EKS JC + 3.762s

6. Johan KRISTOFFERSSON (SWE) KYB EKS JC + 5.754s