World RX Norway – O Groholm πήρε την πρώτη του νίκη

Ο Φινλανδός Niclas Gronholm πήρε την πρώτη του νίκη σε ένα δραματικό τελικό απέναντι στην Team Verksted World RX της Νορβηγίας. Ο πέμπτος γύρος του παγκόσμιου πρωταθλήματος Rallycross της FIA, πραγματοποιήθηκε στην εύστοχα ονομασθείσα πίστα Hell.

Μια καταρρακτώδης βροχόπτωση ακριβώς πριν από την έναρξη των ημιτελικών έκανε τις συνθήκες τις πίστας εξαιρετικά δύσκολες με ποτάμια νερού να σχηματίζονται στην επιφάνεια της και τις ομάδες να αναγκάζονται να αλλάξουν σε ελαστικά βροχής.


Τα επίπεδα πρόσφυσης ήταν ένα παιχνίδι εικασίας, ιδιαίτερα από τη γραμμή εκκίνησης και μέσα από τα ασφάλτινα τμήματα των 1019 μέτρων της παλιάς διαδρομής rallycross.
Παράλληλα ισχυροί άνεμοι έκαναν και αυτοί την παρουσία τους. Μέχρι τη στιγμή του τελικού, η βροχή είχε μειωθεί ελαφρώς, αλλά οι συνθήκες παρέμειναν σκληρές και δύσκολες για τους οδηγούς.


Με την ολοκλήρωση του τελικού, οι τρείς κορυφαίοι οδηγοί ήταν οι… Anton Marklund, Kevin Hansen και Gronholm. Ωστόσο, όμως η τελική σειρά τερματισμού δεν έμεινε η ίδια.
Ο οδηγός της GRX Taneco Niclas Gronholm πήρε την νίκη τελικά αφού στον τεχνικό έλεγχο μετά τον αγώνα, διαπιστώθηκε ότι το Renault Megane RS του Marklund δεν ήταν σύμφωνα με τους τεχνικούς κανονισμούς. Ως αποτέλεσμα είχε τον αποκλεισμό του Σουηδού από τον αγώνα.

Νωρίτερα, ο Gronholm είχε περάσει τον Kevin Hansen αφού ο οδηγός Team Hansen MJP πήρε ποινή ενός δευτερολέπτου για αντιαθλητική συμπεριφορά. Ο Gronholm πήρε και αυτός επίπληξη για παρόμοιο αδίκημα στον τελικό. Ο Gronholm, ο οποίος έχασε τους αγώνες σε Βέλγιο και Βρετανία λόγω ασθένειας, επέστρεψε πολύ δυναμικά κατακτώντας την πρώτη θέση στα προκριματικά στο Q4.


Ο Φινλανδός ήταν σε μειονεκτική θέση ξεκινώντας από την πρώτη θέση της εκκίνησης του τελικού, όπου η επιφάνεια της πίστας είχε μαζεμένο περισσότερο λάστιχο – επομένως λιγότερη πρόσφυση σε υγρές συνθήκες. “Είναι ωραίο που πήραμε την νίκη, αλλά αυτό δεν είναι πραγματικά το πώς περιμέναμε να συμβεί”, είπε. “Είχαμε μια πραγματικά κακή εκκίνηση από την πρώτη θέση στην γραμμή εκκίνησης στον ημιτελικό και τελικό,” παραδέχτηκε. “Προσπάθησα να πιέσω τον Kevin (Hansen) μέχρι τον τελικό. Νομίζω ότι ο πίσω προφυλακτήρας του είναι αρκετά κτυπημένος. “Το αυτοκίνητο είχε καλή αίσθηση, σίγουρα είχαμε το ρυθμό για να κερδίσουμε, αλλά το σπινάρισμα στην εκκίνηση μας κόστισε”.

Υπήρχε ένα αίσθημα déjà vu στον αέρα της Νορβηγίας. Κατά τον εναρκτήριο γύρο στο Αμπού Ντάμπι, ο Kevin πήρε τη νίκη αφού ο Gronholm τιμωρήθηκε από τους αγωνοδίκες αφού είχε πάρει την καρό σημαία μπροστά από τον Σουηδό αντίπαλο του.


Οι θέσεις όμως αντιστράφηκαν. Όσον αφορά τη Νορβηγία, ο Κέβιν είπε ότι η απόφαση ήταν δίκαιη. “Θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερα, έτσι νομίζω ότι (οι αγωνοδίκες) έκαναν δίκαιη δουλειά και πρέπει απλώς να το δεχτώ”, είπε.

Ο Kevin είχε προηγουμένως πιέσει τον αδερφό του Timmy για την τελευταία θέση στο ημιτελικό, καθώς τα Peugeot 208 τους ακούμπησαν μετά τον γύρο πέρασμα από το τζόκερ.
“Αυτός είναι ο πιο τρελός αγώνας rallycross που έχω βιώσει ποτέ,” είπε ο Kevin. “Ο αγώνας σε αυτές τις συνθήκες με μια πίστα πλημμυρισμένη με νερό είναι πραγματικά δύσκολος.
“Έτρεξα δίπλα-δίπλα με τον Timmy στο τέλος του ημιτελικού, αλλά ήταν δίκαιο. Μου έδωσε κάποιες συμβουλές για τον τελικό που με βοήθησαν.

“Συνολικά κάναμε εξαιρετική δουλειά στο βρεγμένο. Κάναμε καλές αλλαγές στο αυτοκίνητο και είχα ένα καταπληκτικό spotter στον τελικό για να με βοηθάει σε όλη τη διαδρομή επειδή ήταν δύσκολο να δεις. Νιώθω σαν να μπορώ να μιλήσω για αυτόν τον τελικό για πάντα, καθώς συνέβησαν πολλά πράγματα. “Πήραμε πολύτιμους βαθμούς για την ομάδα και είμαστε ακόμα ένα-δύο στο πρωτάθλημα και αυτό είναι που θέλαμε ερχόμενοι εδώ”, πρόσθεσε.

Ο Λετονός Janis Baumanis ανέκαμψε από το πρόβλημα στην ανάρτηση που αντιμετώπισε στο Q1 με το Ford Fiesta της Team STARD για να προχωρήσει στον τελικό όπου πήρε τελικά την τρίτη θέση – το πρώτο του βάθρο στο World RX. Τέταρτη θέση, μετά από ένα εκπληκτικό ντεμπούτο στο World RX, για τον Ολλανδό Kevin Abbring στο τιμόνι του ESmotorsport – Labas GAS Skodia Fabia.

 

Ο Liam Doran, έχοντας πάρει το προβάδισμα στον τελικό, φάνηκε να πηγαίνει για την πρώτη του νίκη στο World RX όταν ένα μηχανικό πρόβλημα επιβράδυνε το Monster Energy RX Cartel Audi S1, αφήνοντας τον τελικά στην πέμπτη θέση στον τελικό.

Επόμενος αγώνας, ο έκτος γύρος του πρωταθλήματος, είναι το Swecon World RX της Σουηδίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 6-7 Ιουλίου.