World RX Catalunya 2021: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα RX

Η αναμονή σχεδόν τελείωσε. Σε λιγότερο από επτά ημέρες, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rallycross θα ζωντανέψει στη Βαρκελώνη με το άνοιγμα της πολυαναμενόμενης αυλαίας του 2021 με το World RX of Catalunya (23-24 Ιουλίου) – καθώς ξεκινά η μάχη για το ποιος θα  στεφθεί  πρωταθλητής του τελευταίου πρωταθλήματος βενζινοκίνητων οχημάτων.

Μετά από μια μακριά περίοδο αναμονής, τα επίπεδα ενθουσιασμού έχουν ανεβεί κατακόρυφα με τον αγώνα να πλησιάζει, με τις εμφανίσεις να αποκαλύπτονται, τις δοκιμές να ολοκληρώνονται και 17 από τους καλύτερους οδηγούς στον πλανήτη να οδεύουν προς την Ισπανία για να αγωνιστούν στο πάντα θεαματικό World RX.

Όχι μόνο υπάρχουν νέα πρόσωπα σε νέα μέρη, αλλά η ίδια η πίστα πρόκειται να θέσει στους οδηγούς μια νέα πρόκληση, με τη διαβόητη κλειστή πρώτη αριστερή στροφή να αντικαθίσταται από μια ανοικτή η οποία δανείζεται ένα τμήμα της διάσημης πίστας Circuit de Barcelona-Catalunya Formula 1.

Το πρόγραμμα επίσης έχει αλλάξει, με την αγωνιστική δράση να ξεκινά το απόγευμα και να συνεχίζεται μέχρι το βράδυ και τις δύο ημέρες στην ισπανική πόλη.

Ο περσινός παγκόσμιος πρωταθλητής Johan Kristofferssonξεκινάει την υπεράσπιση του τίτλου του, με τον Σουηδό – τρεις φορές πρωταθλητής – να αλλάζει αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της νεκρής περιόδου. Ετοιμάζεται να αγωνιστεί για το τέταρτο πρωτάθλημα οδηγών του πίσω από το τιμόνι ενός Audi S1 και θα πλαισιωθεί από τον Mattias Ekström για την KVB EKS JCJoel Christoffersson, η οποία κέρδισε το πρωτάθλημα ομάδων το 2020 στην πρώτη τους προσπάθεια.

Ο Kristoffersson θα έχει μαζί του τον νεοφώτιστο Enzo Ide, ενώ τα αδέλφια Timmy και Kevin Hansen έχουν τα μάτια τους στο πρωτάθλημα για την οικογενειακή ομάδα Hansen World RXTeam.

Ο πρεσβύτερος των δύο Σουηδών πήρε την νίκη με δραματικό τρόπο στην Cape Town πριν από δύο χρόνια και – όπως και ο Kristoffersson – ήταν νικητής στη Βαρκελώνη τον Οκτώβριο, οπότε είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει απειλή από την αρχή. Ο μικρότερος αδελφός Kevin, εν τω μεταξύ έχει ανεβεί στο βάθρο σε επτά περιπτώσεις κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων πρωταθλημάτων και έχει τεράστιες προοπτικές επιτυχίας με το Peugeot 208 της ομάδας.

Ο Niclas Grönholm μπορεί να μην είναι παγκόσμιος πρωταθλητής – ακόμα – αλλά ο Φινλανδός έφτασε πολύ κοντά το 2019, όταν μια ατυχία του κόστισε την επιτυχία, και στο Hyundai i20 της GRX-SET World RX Team, έχει ένα ισχυρό πακέτο στη διάθεσή του. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τον ομόσταυλο του Krisztián Szabó, καθώς ο Ούγγρος επιστρέφει για δεύτερη πλήρη σεζόν στο υψηλότερο επίπεδο.

Αφού εντυπωσίασε σε μια σειρά από one-off εμφανίσεις – ακόμη και οδηγώντας τον τελικό στο ντεμπούτο του στη Νορβηγία πριν από δύο χρόνια – ο πρώην οδηγός ράλι Kevin Abbringσταματά επιτέλους το μεγάλο διάλειμμα του από το Rallycrossκαι αυτή τη σεζόν θα αγωνιστεί με το Unkorrupted RenaultMégane, ενώ ο δύο φορές πρωταθλητής DTM Timo Scheiderπέτυχε στο παρθενικό του αγώνα στο παγκόσμιο RX βάθρο στη Βαρκελώνη το 2017 και είναι έτοιμος να επαναλάβει αυτή την επιτυχία με το ALL-INKL.COM  Münnich Motorsport SEAT Ibiza.

Αν ψάχνετε, ωστόσο, καλά θα κάνετε να εξετάσετε τον Juha Rytkönen, ο οποίος στο παγκόσμιο  RX στο Kouvola το περασμένο καλοκαίρι, μονομάχησε με τον Kristoffersson πριν κατακτήσει μια εξαιρετική δεύτερη θέση. Ο ιπτάμενος Φινλανδός επέστρεψε για άλλη μια παρουσία το 2021, επανεντάσσοντας τη μάχη σε ένα Betomik Racing Ford Fiesta και αποφασισμένος να δείξει ότι το ντεμπούτο του δεν ήταν κάτι τυχαίο.

Στο υποστηρικτικό πρωτάθλημα FIA RX2e, οι οπαδοί θα πάρουν μια γεύση από τη νέα εποχή του αθλήματος ως ένα ενδιαφέρον μείγμα νέων και έμπειρων οδηγών στην προσπάθεια να εξασφαλίσουν τον πρώτο τίτλο πρωταθλήματος FIA electricrallycross, πριν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ακολουθήσει το παράδειγμά τους με την έλευση του RX1e από το 2022.

Ενσωματώνοντας έναν κινητήρα σε κάθε άξονα που μαζί αποδίδει ισχύ 250kW (335bhp) και ροπή έως 510Nm, ο «πύραυλος τσέπης» RX2e – που αναπτύχθηκε από κοινού από τον Ισπανό ειδικό στην ηλεκτροκίνηση QEV Technologies και τον σουηδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Olsbergs MSE – είναι βέβαιο ότι θα κάνει μερικούς εξαιρετικούς αγώνες, καθώς θέτει σταθερά την ικανότητα του οδηγού στην πρώτη γραμμή.

Το πάντα δημοφιλές πρωτάθλημα Euro RX3 (πρώην Super1600) του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Rallycross θα ξεκινήσει επίσης τη χρονιά στην Ισπανία. Όντας ένα εύφορο έδαφος αναπαραγωγής για πολλούς ήρωες της πίστας– συμπεριλαμβανομένων των Szabó, Andreas Bakkerud και Timur Timerzyanov – θα είναι συναρπαστικό να δούμε ποιος θα ανεβεί στην κορυφή φέτος και θα διεκδικήσει το μέλλον του rallycross superstardom.

Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 15:45 CET την Παρασκευή (23 Ιουλίου), με όλη τη δράση σε όλους τους τομείς να μεταδίδεται ζωντανά σε  ποιότητα HD μέσω της πρωτοποριακής νέας πλατφόρμας μετάδοσης RX+. Αυτή η premium παραγωγή θα παρέχει στους συνδρομητές απαράμιλλη και άνευ προηγουμένου πρόσβαση οποτεδήποτε, οπουδήποτε και σε οποιαδήποτε συσκευή, προσφέροντας μια επιλογή γωνιών θέασης, σε βάθος ανάλυση εμπειρογνωμόνων, ειδικά χαρακτηριστικά και αποκλειστικές συνεντεύξεις.