World RX 2018 – Γερμανία: Τα σάρωσε όλα η PSRX Volkswagen Sweden

Ο προτελευταίος γύρος του παγκοσμίου πρωταθλήματος RX διεξήχθη στην Γερμανία την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, με τον Johan Kristoffersson να κερδίζει για ακόμα μια φορά και την ομάδα του, την PSRX Volkswagen Sweden να αναδεικνύετε πρωταθλήτρια για φέτος.

Τέσσερις διαφορετικοί οδηγοί σημείωσαν ταχύτερους χρόνους στα προκριματικά στο Estering, όμως ήταν ο δις παγκόσμιος πρωταθλητής RX Johan Kristofferson αυτός που είχε τον καλύτερο χρόνο, τον οποίο σημείωσε στο Q2.

Ο οδηγός της PSRX Volkswagen Sweden κέρδισε τον τελικό με το Volkswagen PoloR, σημειώνοντας τη 10η νίκη στη σεζόν η οποία είναι νέο ρεκόρ. Ο οδηγός της EKS Audi Sport Mattias Ekstrom ήταν ο ταχύτερος στο Q3 και αυτό του έδωσε το δικαίωμα να ξεκινά από την πρώτη σειρά στον τελικό. Κατάφερε να τερματίσει δεύτερος με το AudiS1, μπροστά από 22500 συμπατριώτες του. Την τρίτη θέση στο βάθρο συμπλήρωσε ο ομοσταυλός του Andreas Bakkerud, ο οποίος μπήκε για τζόκερ στον τέταρτο γύρο εξασφαλίζοντας το διπλό βάθρο για την ομάδα του.

«Ήταν ένας ύπουλος τελικός όμως πρωτίστως είμαι χαρούμενος που κερδίσαμε το πρωτάθλημα ομάδων. Φυσικά και είμαι χαρούμενος που κέρδισα ξανά και αυτό αποδεικνύει ότι η δουλειά που κάνουμε αποφέρει καρπούς,» είπε ο Kristoffersson. «Αυτή η πίστα είναι πολύ ανταγωνιστική και πάντα γίνονται σκληρές μάχες. Η πρώτη στροφή είναι πάντα σημαντική, οι εκκινήσεις είναι σημαντικές και είμαι χαρούμενος που καταφέραμε να κερδίσουμε σε αυτή την πίστα.»

Η δεύτερη θέση που κέρδισε ο Ekstrom του δίνει σαφές προβάδισμα στη μάχη που δίνει για η δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα οδηγών. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που καταφέραμε να ανεβάσουμε στο βάθρο και τα δυο Audi,» είπε ο Ekstrom. «Ευελπιστούσαμε για τη νίκη και φτάσαμε πολύ κοντά, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Ο ανταγωνισμός ήταν για ακόμα μια φορά μεγάλος ωστόσο απομένει ένας ακόμα αγώνας. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά και να παλεύουμε. Πιστεύω σε αυτή την ομάδα και θα κάνουμε τα πάντα για να κερδίσουμε στον τελευταίο αγώνα της σεζόν που θα γίνει στην Νότιο Αφρική.»

Για τον Bakkerud το βάθρο που πέτυχε στο Eteringήταν το έκτο στη φετινή σεζόν. «Ήταν ένα τρελό Σαββατοκύριακο, όπως άλλωστε είναι πάντα εδώ στο Estering. Είναι πάντα συναρπαστικό και πάντα υπάρχουν απρόβλεπτες καταστάσεις,» είπε. «Τόσο εγώ όσο και ο Mattias καταφέραμε να προκριθούμε στην πρώτη σειρά του δεύτερου ημιτελικού. Έκανε καταπληκτική εκκίνηση και κατάφερε να με κερδίσει. Ήμουν δεύτερος στην πρώτη εκκίνηση του τελικού και στην επανάληψη έμεινα πίσω από τους Johanκαι Mattias, τερματίζοντας στο τέλος τρίτος. Είναι υπέροχο το συναίσθημα για όλη την ομάδα που και τα δυο αυτοκίνητα κατάφεραν να τερματίσουν στο βάθρο.»

Ο Niclas Gronholm της GRX Taneco προκρίθηκε έκτος στο δεύτερο σκέλος των προκριματικών και τερμάτισε τέταρτος στον τελικό με το Hyundai i20. Ο Peter Solberg ήταν ο ταχύτερος στο Q1 το Σάββατο και κέρδισε το βραβείο Monster Energy Supercharge, αφού είχε την καλύτερη αντίδραση στην εκκίνηση του τελικού με το Volkswagen Polo R. Αποχώρησε μετά από τεχνικό πρόβλημα στον πέμπτο γύρο, μένοντας τελικά στην πέμπτη θέση. Ο τελικός σταμάτησε και επανεκκίνησε, μετά που ο οδηγός της Peugeot Total Kevin Hansen είχε ατύχημα με το Peugeot208. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους όπου στη συνέχεια του δόθηκε εξιτήριο. Στο τελικό κατατάγει τελικά έκτος.

Ο επόμενος και τελευταίος αγώνας για το παγκόσμιο πρωτάθλημα RX θα διεξαχθεί στη Νότιο Αφρική το Σαββατοκύριακο 24-25 Νοεμβρίου.