World RX – Σουηδία: Σούπερ έκπληξη με Eriksson

Ο Σουηδός Sebastian Eriksson κέρδισε τον συγκλονιστικό τελικό που έγινε στο Holjes της Σουηδίας, έκτο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος RX.


Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 48000 θεατές κατέκλισαν την πίστα στο Holjes για να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Με τον καιρό να παίζει τα δικά του παιχνίδια, αρχικά καταρρακτώδεις βροχές έκαναν την πίστα αρκετά δύσκολη για όλους κατά τη διάρκεια των προκριματικών γύρων. Αργότερα ο ήλιος έκανε την εμφάνιση του και μέχρι τον τελικό την Κυριακή το απόγευμα η διαδρομή ήταν εντελώς στεγνή.


Ο Eriksson, ο οποίος συνδυάζει καθήκοντα μηχανολόγου και μηχανικού στην ομάδα της Olsberg MSE, έκανε μόλις την τέταρτη του παρουσία στο World RX σαν οδηγός. Προηγουμένως, το 2014 στο Holjes, είχε καταφέρει να προηγηθεί στον τελικό όμως ένα μηχανικό πρόβλημα τον έθεσε νοκ άουτ.


Φέτος όμως εξιλεώθηκε. Ο 26χρονος ξεκίνησε και πάλι τον τελικό από την πρώτη θέση με το Ford Fiesta, έχοντας προηγουμένως κερδίσει το δικό του αγώνα στο Q4, σημειώνοντας παράλληλα τον καλύτερο χρόνο. Η νίκη τον ανέβασε στη δεύτερη θέση εξασφαλίζοντας παράλληλα την pole position για το δεύτερο ημιτελικό τον οποίο επίσης κέρδισε.


Ο Eriksson ο οποίος ζει μια ώρα μακριά από τη Holjes στο δάσος Vamland, έτρεξε προηγουμένως στο Nordic RX ούτως ώστε να προετοιμαστεί για τον αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Το γεγονός ότι κατάφερε να κερδίσει τον αγώνα αφήνοντας πίσω του μεγάλα ονόματα του χώρου, αποδεικνύει ότι πέτυχε ένα πολύ μεγάλο αποτέλεσμα.


«Είναι πολύ ωραίο που κέρδισα εδώ», ανέφερε. «Αυτός είναι ο αγώνας που όλοι οι οδηγοί rallycross θέλουν να κερδίσουν και είναι εκπληκτικό που τα κατάφερα. Πέρασε ενάμιση χρόνος από την τελευταία φορά που βρέθηκα σε supercar. Η ατμόσφαιρα στην πίστα ήταν φανταστική, δε μοιάζει με καμιά άλλη όπου έχω πάει. Το Holjes είναι πολύ ξεχωριστό. Όσον αφορά τη διαδρομή, είναι η καλύτερη στον κόσμο».


Παρά το γεγονός ότι ο Kevin Hansen έκανε την ύστατη προσπάθεια στην τελευταία στροφή για να περάσει, εν τούτοις συμβιβάστηκε με τη δεύτερη θέση στον τελικό. Με αυτό το αποτέλεσμα πήρε προβάδισμα στη γενική κατάταξη, αφήνοντας δεύτερο τον αδερφό του Timmy, ο οποίος έμεινε στην τελευταία θέση στον τελικό καθώς είχε σκασμένο ελαστικό.


Τρίτος τερμάτισε ο Reinis Nitiss ο οποίος επανάκαμψε μετά το ατύχημα που είχε στο Q2. Αυτός ήταν ο πρώτος αγώνα του Λετονού μετά τη συμμετοχή του στον εναρκτήριο αγώνα στο Abu Dhabi.


Τέταρτος ολοκλήρωσε ο ομοσταυλός του στην ομάδα της GRX, Niclas Gronholm, νικητής του προηγούμενου αγώνα στο Hell της Νορβηγίας. Μετά τον αγώνα, οι αγωνοδίκες του έβαλαν ποινή πέντε δευτερολέπτων καθώς υπερέβη τα όρια της πίστας, αποτέλεσμα που τον έριξε πέμπτο. Έτσι τη θέση πήρε ο Kevin Abbring, ο οποίος έτρεχε μόλις για δεύτερη φορά σε αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος.

SC_points_SWE_2019

SC_official_team_SWE_2019

SC_official_SWE_2019

SC_final_results_SWE_2019