VODAFONE Rally de Portugal 2019 – Μέρα 1η: Η Toyota προελαύνει

Η πρώτη μέρα στο ράλι Πορτογαλίας ολοκληρώθηκε και μετά από συναρπαστικές μάχες τα τρία Toyota Yaris φιγουράρουν στις τρείς πρώτες θέσεις.


Οι ψηλές θερμοκρασίες και η σκόνη ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της μέρας, με τους διοργανωτές να εκκινούν ανα τέσσερα λεπτά τα αυτοκίνητα WRC ούτως ώστε να αποφευχθούν προβλήματα από τη σκόνη.


Ο Ott Tanak είναι ο οδηγός που προηγείται μετά από τις εφτά ειδικές που περιλάμβανε το σημερινό πρόγραμμα. Ο Εσθονός αρχικά ήταν σε μάχη με τον Dani Sordo (Hyundai i20) ο οποίος κατάφερε να προηγηθεί στον αγώνα στις δυο πρώτες ειδικές της μέρας. Η τρίτη ειδική έμελλε να στερήσει τις όποιες ελπίδες διάκρισης στον Sordo καθώς ένα πρόβλημα με το σύστημα τροφοδότησης καυσίμου του Hyundai τον έθεσε αυτόματα νοκ άουτ.
Από κει και πέρα ο Tanak ο οποίος πέρασε στην πρωτοπορία, αύξησε σταδιακά τη διαφορά ολοκληρώνοντας την πρώτη μέρα με πλεονέκτημα 17.3 δευτερολέπτων από τον ομοσταυλό του Jari-Matti latvala.


Ο Φιλανδός οδήγησε ταχύτατα το Yaris μένοντας μακριά από προβλήματα. Αυτή η τακτική απόδωσε και μέχρι στιγμής είναι δεύτερος με 5.5 δευτερόλεπτα διαφορά από την τρίτη θέση.
Την πρώτη τριάδα συμπληρώνει ακόμα ένα Yaris, αυτό του Kris Meeke. Ο Βρετανός παρά το πρόβλημα ενδοεπικοινωνίας που είχε ήταν στη μάχη της τρίτης θέσης με τον Teemu Suninen (Ford Fiesta). Ο Φιλανδός κατάφερε μάλιστα να τον περάσει στην πέμπτη ειδική, όμως στην αμέσως επόμενη αντιμετώπισε πρόβλημα με τα φρένα του αυτοκινήτου με αποτέλεσμα να χάσει χρόνο πέραν του ενός λεπτού όπως επίσης και την τρίτη θέση.


Μπορεί ο Suninen να έχασε χρόνο και να οπισθοχώρησε όμως ο Meeke δεν μπορεί να χαλαρώσει. Τέταρτος είναι ο Thierry Neuville (Hyundai i20) είναι πίσω του με διαφορά 1.4 δευτερολέπτων και ¨κουβαλά¨ μαζί του και τον Sebastien Ogier ο οποίος είναι μόλις 1.6 δευτερόλεπτα πιο πίσω.


Οι δυο τους είχαν τις δικές τους μάχες σήμερα και άλλαξαν θέσεις συνολικά πέντε φορές. Ακόμα τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει και η αυριανή μέρα αναμένετε με μεγάλο ενδιαφέρων, αφού τρείς οδηγοί θα διεκδικήσουν την τελευταία θέση του βάθρου.


Την πρώτη εξάδα συμπληρώνει ο Teemu Suninen, με τον Gus Greensmith στην πρώτη του συμμετοχή με αυτοκίνητο WRC (Ford Fiesta) να είναι έβδομος. Την οκτάδα συμπληρώνει ο Esapekka Lappi (Citroen C3) ο οποίος κινήθηκε στη μετριότητα, ενώ είχε και σκασμένο ελαστικό.


Στην κατηγορία WRC2 PRO τρέχουν τέσσερις οδηγοί. Ο Kale Rovanpera ήταν αυτός που ξεκίνησε καλύτερα τη μέρα καταφέρνοντας μέχρι την τρίτη ειδική να ανοίξει διαφορά σχεδόν 28 δευτερολέπτων από τον ομοσταυλό του Jan Kopecky. Στην τέταρτη ειδική είχε σκασμένο ελαστικό με αποτέλεσμα να χάσει 40 δευτερόλεπτα και να οπισθοχωρήσει δεύτερος πίσω από τον Kpecky. Την τριάδα συμπληρώνει ο Pieniazek με Ford Fiesta R5, ενώ ο τέταρτος συμμετέχον, ο Mads Ostberg αποχώρησε.

Ο αγώνας συνεχίζετε αύριο με τρείς επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές.