Vodafone Rally de Portugal: Επιβλητικός στην Πορτογαλία ο Rovanperä

Ο Kalle Rovanperä ανέβηκε στην κορυφή της κατάταξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι με μια εμφαντική νίκη στο Vodafone Rally de Portugal, με τον δεύτερο συνεχόμενο θρίαμβό του στον αγώνα με βάση το Matosinhos.

Ο Φινλανδός που είχε να κερδίσει από την κατάκτηση του πρωταθλήματος στη Νέα Ζηλανδία την περσινή χρονιά, τώρα μπορεί να υπερηφανεύεται για μια διαφορά της τάξης των 17 βαθμών από τον δεύτερο Ott Tänak μετά απο πέντε αγώνες την φετινή χρονιά.

Ο Rovanperä πήρε τον έλεγχο του αγώνα όταν ο Tänak είχε σκασμένο ελαστικό το απόγευμα της Παρασκευής, δημιουργώντας ένα μικρό προβάδισμα της τάξης των 10,7 δευτερολέπτων με το τέλος του πρώτου σκέλους.

Ασταμάτητος το Σάββατο, ο οδηγός του Toyota GR Yaris εξαπέλυσε μια απίστευτη επίθεση γράφοντας τον ταχύτερο χρόνο σε πέντε ειδικές διαδρομές και διεύρυνε τη διαφορά στο επιβλητικό 57,5 δευτερόλεπτα. Με την ολοκλήρωση των τελευταίων τεσσάρων ειδικών διαδρομών της Κυριακής, η διαφορά έπεσε στα 54,7 δευτερόλεπτα από τον δεύτερο Dani Sordo.

«Έχει περάσει πολύς καιρός, αλλά τελικά επιστρέψαμε», δήλωσε ο Rovanperä. «Πρέπει να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Jonne (Halttunen, συνοδηγό) και στην ομάδα. Πιέζουν όλη την ώρα και προχωρούμε».

Ο Esapekka Lappi έκανε δύο τα i20 N της πρώτης τριάδας, ανεβαίνοντας για δεύτερη φορά στο βάθρο σε ισάριθμους αγώνες. Το αποτέλεσμά του βοήθησε τη Hyundai να μείνει σε απόσταση 32 βαθμών από τον πρωτοπόρο κατασκευαστή Toyota Gazoo Racing.

Ο Thierry Neuville ξεκίνησε την ημέρα τρίτος, αλλά ένας σπασμένος υπερσυμπιεστής άφησε το Hyundai με μειωμένη ισχύ. Ο χρόνος κυλούσε καθώς περνούσε με μηχανικό πρόβλημα στις τελευταίες ειδικές, επιτρέποντας στον Ott Tänak με το Ford Puma της M-Sport, να πάρει την τέταρτη θέση της γενικής, ενώ απογοητευτικά αυτός συμβιβάστηκε με την πέμπτη θέση.

Υπήρξε μια συναρπαστική κατάληξη στη μάχη του WRC2, καθώς ο Gus Greensmith κατέκτησε την πρώτη θέση με μια διαφορά μόλις 1,2 δευτερόλεπτων από τον οδηγό της Skoda Fabia, Oliver Solberg. Ο τελευταίος είχε προηγηθεί κατά 35,4 δευτερόλεπτα  με το τέλος της δεύτερης μέρας πριν τιμωρηθεί με ποινή ενός λεπτού.

Οι Andreas Mikkelsen, Yohan Rossel και Teemu Suninen – που επίσης αγωνίζονται στο WRC2 – συμπλήρωσαν την πρώτη δεκάδα.

Οι διαγωνιζόμενοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πιο ζεστό καιρό αλλά και δύσκολους ειδικές, καθώς το WRC μεταφέρεται στο μεσογειακό νησί της Σαρδηνίας τον επόμενο μήνα. Το Rally Italia Sardegna με βάση την Olbia είναι στις 1 – 4 Ιουνίου.