Toyota GR YARIS Rally1: Έτοιμο για την υβριδική επανάσταση του WRC

Η TOYOTA GAZOO Racing World Rally θα ξεκινήσει μια τολμηρή νέα εποχή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι της FIA. Το GR YARIS Rally1 θα κάνει το ντεμπούτο του στον εναρκτήριο αγώνα του 2022, το θρυλικό Monte-Carlo που θα διεξαχθεί από τις 20 μέχρι τις 23 Ιανουαρίου.

Το GR YARIS Rally1 είναι ο διάδοχος του Yaris WRC, το οποίο σάρωσε τους τίτλους κερδίζοντας το πρωτάθλημα κατασκευαστών, οδηγών και συνοδηγών τη σεζόν 2021 που ολοκληρώθηκε μόλις πριν από οκτώ βδομάδες στη Monza στην Ιταλία.

Τώρα οι δρόμοι των Γαλλικών Άλπεων  θα φιλοξενήσουν την πρώτη διοργάνωση για τα επαναστατικά αυτοκίνητα Rally1, τα οποία αντικαθιστούν τα World Rally Cars που αποτελούν την ψηλότερη κατηγορία του WRC το τελευταίο τέταρτο του αιώνα.

Τα αυτοκίνητα Rally1 παρουσιάζουν πολλές σημαντικές αλλαγές σε σύγκριση με τους προκατόχους τους, με πρωτοπόρους την άφιξη της υβριδικής τεχνολογίας στο ψηλότερο επίπεδο ράλι για πρώτη φορά.

Η υβριδική μονάδα σε κάθε αυτοκίνητο αποτελείται από μια μπαταρία 3,9 kwh και μια μονάδα γεννήτριας κινητήρα (MGU) που αποδίδει επιπλέον 100 kw (134 PS) υπο επιτάχυνση.

Στο GR YARIS Rally1, αυτό συνδυάζεται με τον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 1,6 λίτρων από το Yaris WRC για να παρέχει στους οδηγούς πάνω από 500 PS. Ο κινητήρας θα λειτουργεί με 100% βιώσιμο καύσιμο, ο πρώτος του είδους του που θα χρησιμοποιηθεί σε παγκόσμιο πρωτάθλημα της FIA.

Το GR YARIS Rally1 είναι κτισμένο γύρω από ένα “διαστημικό” πλαίσιο που προσφέρει αυξημένη προστασία για τους οδηγούς και τους συνοδηγούς. Άλλες αλλαγές που απαιτούνται από τους κανονισμούς περιλαμβάνουν λιγότερη περίπλοκη αεροδυναμική, επιστροφή σε μηχανική αλλαγή ταχυτήτων και αφαίρεση του κεντρικού διαφορικού. Αυτές οι αλλαγές θα αυξήσουν την εστίαση στις δεξιότητες των οδηγών, οι οποίοι θα πρέπει επίσης να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις σχετικά με την αναγέννηση και την ανάπτυξη της υβριδικής τεχνολογίας στις ειδικές διαδρομές, ενώ θα συνεργαστούν με τους μηχανικούς για να βελτιστοποιήσουν την απόδοση και την ικανότητα οδήγησης σε αυτές τις νέες παραμέτρους.

Από τότε που έτρεξε για πρώτη φορά την περασμένη άνοιξη, το GR YARIS Rally1 έχει υποβληθεί σε ένα ενδελεχές πρόγραμμα δοκιμών το οποίο τις τελευταίες βδομάδες έχει επικεντρωθεί στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του Rallye Monte-Carlo.

Ο αγώνας φημίζετε για τις μεταβαλλόμενες συνθήκες, οι οποίες μπορεί να ποικίλλουν από ξηρή άσφαλτο έως χιόνι και πάγο, και σίγουρα αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο ξεκίνημα για τους οδηγούς στα νέα αυτοκίνητα.

 

Όταν το ράλι ξεκινήσει το βράδυ της Πέμπτης, το GR YARIS Rally1 του πρωταθλητή Sebastien Ogier θα είναι το πρώτο από τη νέα γενιά αυτοκινήτων που θα ξεκινήσει μια ανταγωνιστική ειδική διαδρομή.

Ο οκτώ φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, ο οποίος έχει επίσης κερδίσει το Rallye Monte-Carlo οκτώ φορές κατέχοντας και το σχετικό ρεκόρ, αρχίζει ένα από τους επιλεγμένους αγώνες που θα κάνει φέτος με το νέο του συνοδηγό Benjamin Veillas.

Τα πληρώματα που θα αγωνιστούν σε όλους τους αγώνες της σεζόν με την TOYOTA GAZOO Racing είναι οι Elfyn Evans/ScottMartin, οι οποίοι τερμάτισαν δεύτεροι την περσινή περίοδο και οι Kalle Rovanpera/Jonne Haltunen, που ολοκλήρωσαν τέταρτοι την περασμένη σεζόν.

Συνολικά τέσσερα αυτοκίνητα GR YARIS Rally1 θα είναι παρόν σε κάθε γύρο, με τους Takamoto Katsuta/Aaron Johnson να αγωνίζονται σε ολόκληρη τη σεζόν με την TOYOTA GAZOO RacingWorld Rally Team Next Generation.

Τα πληρώματα ξεκίνησαν ένα τριήμερο αναγνωρίσεων των ειδικών διαδρομών, εκ των οποίων το 85% είναι καινούργιο σε σύγκριση με το 2021.

Για την 90η έκδοση του ράλι, το service park μετακομίζει στο Μονακό από το Gap. Μετά από το shakedown το πρωί της Πέμπτης, το ράλι θα ξεκινήσει το βράδυ από την εμβληματική πλατεία του Καζίνο πριν το εναρκτήριο αγωνιστικό πρώτο μέρος όπου περιλαμβάνει δυο νυχτερινές ειδικές διαδρομές με την δεύτερη να είναι η κλασσική Col de Turini, η οποία θα διεξαχθεί υπο σκοτάδι για πρώτη φορά μετά το 2013.

Η Παρασκευή είναι η μεγαλύτερη μέρα του ράλι και αποτελείται από τρείς ειδικές επαναλαμβανόμενες χωρίς μεσημεριανό service, παρά μόνο μια ζώνη τοποθέτησης ελαστικών η οποία θα βρίσκετε στο Puget-Theniers.

Το έργο είναι παρόμοιο και το Σάββατο, το οποίο λαμβάνει χώρα πιο δυτικά. Τρείς ειδικές διαδρομές θα διεξαχθούν το πρωί, δυο εκ των οποίων θα επαναληφθούν το απόγευμα μετά την αλλαγή ελαστικών η οποία θα γίνει στο Digne-les-Bains.

Η Κυριακή, τελευταία μέρα του ράλι, αποτελείται από δυο ειδικές διαδρομές επαναλαμβανόμενες, με την τελευταία να τερματίζει στο Entrevaux και είναι η μόνη πανομοιότυπη με πέρυσι.