Toyota GR Yaris. Ένα 4WD διαβολάκι με 261 ίππους από την κόλαση του WRC!

Πιστή στο ραντεβού που έδωσε με τους φίλους της, η Toyota αποκάλυψε πριν από λίγη ώρα το ολοκαίνουριο και πάρα πολύ ξεχωριστό GR Yaris. Ένα μοντέλο με εξέχουσα σημασία καθώς, όπως αναφέρει η ίδια η εταιρία είναι “το πρώτο αυθεντικά τετρακίνητο sports car” της και “το πρώτο homologation μοντέλο για το World Rally Championship από το τέλος της παραγωγής της Celica GT-Four το 1999”. Επιπρόσθετα, το GR Yaris είναι το πρώτο σπορ μοντέλο που έχει εξελιχθεί αποκλειστικά από την Toyota, χωρίς την βοήθεια κάποιου άλλου κατασκευαστή και το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα hot-hatch που θα αφήσει ιστορία και ελπίζουμε πως θα επανεκκινήσει την τάση των homologation specials.

Το GR Yaris είναι διαφορετικό ήδη από τα θεμέλια του. Χρησιμοποιεί μία νέα, ειδικά εξελιγμένη γι’ αυτό πλατφόρμα που συνδυάζει το εμπρός μέρος της GA-B, όπως πραγματοποίησε το ντεμπούτο της πριν από λίγο καιρό στο απλό Yaris, και το πίσω κομμάτι της GA-C που χρησιμοποιείται στα Corolla/Prius/C-HR. Αυτό επέτρεψε στους μηχανικούς να τοποθετήσουν το σύστημα τετρακίνησης και να τροποποιήσουν την ανάρτηση. Έτσι, στο εμπρός μέρος βρίσκουμε τα κλασικά γόνατα McPherson όπως και στο βασικό Yaris αλλά πίσω, ο ημιάκαμπτος άξονας έχει αντικατασταθεί από μία διάταξη με διπλά ψαλίδια! Οι διαφορές σε σύγκριση με την standard έκδοση συνεχίζονται και στο αμάξωμα, όπου η Toyota επέλεξε τη λύση ενός τρίθυρου με χαμηλωμένη κατά 91 χιλιοστά οροφή και πόρτες άνευ πλαισίου που ενισχύουν την coupe αίσθηση. Σαν να μην έφτανε αυτό, κάθε κομμάτι του GR Yaris είναι αποκλειστικό γι’ αυτή την έκδοση (ίσως το καπό να είναι το ίδιο αλλά και πάλι, δεν παίρνω όρκο) με επιθετικούς προφυλακτήρες εμπρός και πίσω, φαρδιά φτερά και αεροτομή στο τελείωμα της οροφής.

Όπως όλα είναι νέα όσον αφορά στο πλαίσιο, την ανάρτηση και το αμάξωμα, το ίδιο συμβαίνει και στα μηχανικά του κορυφαίου Yaris. Κάτω από το καπό, βρίσκεται ένας ολοκαίνουριος, τρικύλινδρος, υπερτροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας με χωρητικότητα 1.618 κ.εκ. ο οποίος αποδίδει 261 ίππους και 360 Nm ροπής. Αντίθετα με τις τάσεις της εποχής, αυτός συνδυάζεται αποκλειστικά με ένα επίσης νέο, 6-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο που σχεδιάστηκε ώστε να αντέχει τις καταπονήσεις της αυξημένης ροπής καθώς και ένα προηγμένο σύστημα τετρακίνησης που κατανέμει την ροπή ανάμεσα στους δύο άξονα όχι με κάποιο κεντρικό διαφορικό αλλά με την βοήθεια συμπλεκτών. Έτσι, θεωρητικά τουλάχιστον, η κατανομή μπορεί να κυμανθεί από το 100:0 (πλήρως μπροστιοκίνητο) έως το 0:100 (πλήρως πισωκίνητο). Από εκεί και πέρα, πρακτικά, ο οδηγός επιλέγει μέσω ενός διακόπτη το mode οδήγησης και το κάθε ένα αντιστοιχεί σε κάποια κατανομή. Στο “Normal” mode για παράδειγμα, το 60% της ροπής περνά στον εμπρός άξονα με το υπόλοιπο 40% να πηγαίνει πίσω. Στο “Sport” mode η ισορροπία αλλάζει προς τα πίσω (30:70) ώστε το GR Yaris να είναι πιο διασκεδαστικό στην οδήγηση ενώ στο “Track” mode η βασική ρύθμιση είναι 50:50 για την επίτευξη του χαμηλότερου χρόνου στην πίστα. Η ιαπωνική εταιρία προσφέρει μάλιστα και το “Circuit Pack” που προσθέτει δύο διαφορικά περιορισμένης ολίσθησης τύπου Torsen για τον έλεγχο της κατανομής όχι μόνο εμπρός-πίσω, αλλά και δεξιά-αριστερά!

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα αυτοκίνητο με την ισχύ ενός αυτοκινήτου του C-segment με το μέγεθος και το βάρος (που δεν υπαρβαίνει τα 1.280 κιλά) ενός B-segment. Η αναλογία κιλών ανά ίππο αγγίζει τα 4,9 hp/kg και το σπριντ στα 100 km/h από στάση ολοκληρώνεται σε 5,5 δευτερόλεπτα μόλις, με την τελική ταχύτητα να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 230 km/h! Κι επειδή αυτού του είδους η ταχύτητα απαιτεί και ανάλογο σύστημα πέδησης, στον εμπρός άξονα του GR Yaris βρίσκουμε χαρακτούς δίσκους διαμέτρου 356 χιλιοστών με τετραπίστονες δαγκάνες και στον πίσω δίσκους 297 χιλιοστών με διπίστονες δαγκάνες. Πριν κλείσουμε δε, να αναφέρουμε ότι εκτός από τα Torsen διαφορικά, το προαιρετικό Circuit Pack αλλάζει (προς το πιο σκληροπυρηνικό) τις ρυθμίσεις της ανάρτησης και προσθέτει σφυρήλατες ζάντες ελαφρού κράματος 18 ιντσών με ελαστικά Michelin Pilot Sport 4S σε διάσταση 225/40/18. Το μόνο που μένει να μάθουμε είναι η τιμή του μικρού θηρίου.

Πηγή:enkinisi.gr