Επαναστατικό πρωτότυπο από την Audi

Στην έκθεση Consumer Electronics Show (CES) το 2020 στο Λας Βέγκας, η Audi παρουσιάζει στο κοινό τη μελλοντική τεχνολογία στα αυτοκίνητα της. Το CES είναι η σημαντικότερη εξειδικευμένη έκθεση στον κόσμο για τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης και πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Λας Βέγκας. Η Audi παρουσιάζει το AI: ME εφοδιασμένο με την εντυπωσιακή τεχνολογία Audi Intelligence Experience και την πρωτοποριακή προβολή 3D heads-up μεικτής πραγματικότητας μαζί με άλλες καινοτομίες κινητικότητας.

Το Audi AI: ME είναι ένα αυτόνομο, πλήρως συνδεδεμένο «σαλόνι» για τις μεγαλουπόλεις του αύριο. Το πρωτότυπο αυτοκίνητο επιτρέπει στους επιβάτες του να χρησιμοποιούν το χρόνο τους μέσα στο όχημα όπως θα ήθελαν, προσφέροντας μια πληθώρα επιλογών επικοινωνίας και διασκέδασης. Με αυτόν τον τρόπο, η μάρκα δείχνει πώς οι πελάτες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το χρόνο τους σε ένα αυτόνομο αυτοκίνητο στο μέλλον και πώς το αυτοκίνητο μπορεί να λειτουργήσει ως προσωπικός συνεργάτης κινητικότητας.

Η λειτουργία του αυτοκινήτου και όλων των συστημάτων επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης επιτυγχάνονται είτε με χρήση φωνής είτε μέσω της παρακολούθησης της κίνησης των ματιών μας. Ο κύριος σκοπός της τρισδιάστατης οθόνης OLED, η οποία βρίσκεται κάτω από τον μπροστινό ανεμοθώρακα, κάνει χρήση ολόκληρου του πλάτους του εσωτερικού, επιτρέπει τον διάλογο με την παρακολούθηση των ματιών. Ορισμένα μενού λειτουργιών μπορούν να επιλεγούν κοιτάζοντάς τα και κατόπιν ενεργοποιώντας περαιτέρω, διαφοροποιημένα επίπεδα λειτουργίας. Δύο μικρές υπέρυθρες κάμερες, μία για τον οδηγό και μία για τον συνοδηγό, παρατηρούν τις κινήσεις των μυών κάτω από τα μάτια για να καθορίσουν την ακριβή οπτική γραμμή. Οι επιβάτες επιβεβαιώνουν τις επιλογές τους μέσω των πεδίων ευαίσθητων στην αφή στη σιδηροτροχιά της πόρτας.

Παράλληλα, και στα πλαίσια της έκθεσης, 21.000 άνθρωποι ερωτήθηκαν για τη στάση τους απέναντι στην αυτόνομη οδήγηση της πρωτοβουλίας «&Audi». Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από εννέα χώρες σε τρεις διαφορετικές ηπείρους: Ευρώπη, Ασία και Αμερική. Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν μια διαφοροποιημένη εικόνα: Οι συμμετέχοντες από όλες τις χώρες ενδιαφέρονται πολύ (82%) και είναι πολύ περίεργοι για την αυτόνομη οδήγηση (62%). Οι συμμετέχοντες βλέπουν τη δυνατότητα της νέας τεχνολογίας προς την κοινωνία – από ευκολότερη πρόσβαση στην κινητικότητα (76%) και μεγαλύτερη άνεση (72%) σε όλο το φάσμα της ασφάλειας (59%). Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες θα ήθελαν να δοκιμάσουν αυτόνομη οδήγηση. Ταυτόχρονα, έχουν επίσης κάποιες ανησυχίες, όπως η απώλεια ελέγχου (70%) και οι ενδεχόμενοι υπολειπόμενοι κίνδυνοι (66%). Το 41 τοις εκατό είναι επιφυλακτικοί προς την νέα τεχνολογία και λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο ανησυχούν. Συνολικά, οι περισσότεροι συμμετέχοντες είχαν λίγη γνώση της αυτόνομης οδήγησης.