TOYOTA GAZOO Racing: Η υπεράσπιση του τίτλου ξεκινά από το Μόντε

Η TOYOTA GAZZO Racing στοχεύει να ξεκινήσει την υπεράσπιση των τίτλων της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι με νίκη στο θρυλικό Μόντε Κάρλο, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 19 μέχρι τις 22 Ιανουαρίου ανοίγει τη σεζόν 2023.

Η TGR-WRT έχει βάλει στο στόχαστρο για τρίτη διαδοχική σεζόν και τους τρείς τίτλους στο WRC, ειδικότερα μετά την επιτυχημένη σεζόν 2023 με το GR Yaris Rally1 HYBRID, αυτοκίνητο με το οποίο σάρωσε το παγκόσμιο πρωτάθλημα οδηγών, συνοδηγών και κατασκευαστών.

Η ομάδα συνεχίζει να εργάζεται σκληρά για να βελτιώσει αυτό το νικητήριο πακέτο και η πιο προφανής αλλαγή για το 2023 είναι ο πίσω προφυλακτήρας που διαθέτει μια αναθεωρημένη είσοδο ψύξης για το υβριδικό σύστημα του αυτοκινήτου. Άλλες εξελίξεις περιλαμβάνουν κινητήρα με νέες προδιαγραφές με υψηλότερη ισχύ.

Αφού έγινε ο νεότερος πρωταθλητής οδηγών στο WRC σε ηλικία 22 ετών, ο Kalle Rovanpera επιστρέφει για να υπερασπιστεί τον τίτλο του μαζί με τον συνοδηγό του Jonne Hulttunen.

Μαζί τους και πάλι θα είναι οι δυο φορές δευτεραθλητές Elfyn Evans/Scott Martin. Ο οκτώ φορές πρωταθλητής Sebastien Ogier θα αγωνιστεί ξανά σε επιλεγμένους αγώνες και αναμφίβολα το Μόντε Κάρλο είναι ένας από αυτούς.

 

Στους δρόμους της πατρίδας τους, στις Γαλλικές Άλπεις,, θα στοχεύσει την ένατη νίκη ρεκόρ στο Μόντε και συνοδηγός του θα είναι ο Vincent Landais, μετά που έγιναν δίδυμο την περασμένη σεζόν.

Ο Takamoto Katsuta θα μοιραστεί το τρίτο αυτοκίνητο της ομάδας με τον Ogier κατά τη διάρκεια της σεζόν, ενώ θα συνεχίσει να αποκτά εμπειρία αρχής γενομένης από το Μόντε Κάρλο όπου θα είναι η τέταρτη συμμετοχή για την ομάδα.

Το Ράλι Μόντε Κάρλο είναι ο παλαιότερος και διασημότερος αγώνας στο ημερολόγιο του WRC και συχνά είναι επίσης ένας από τους πιο απαιτητικούς. Οι μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες περιλαμβάνουν στεγνή άσφαλτο, χιόνι και πάγο στην ίδια ειδική διαδρομή. Έτσι, η επιλογή ελαστικών είναι καθοριστική.

Όπως και πέρυσι, το service park θα βρίσκεται και πάλι στο λιμάνι του Μονακό, με τον αγώνα να ξεκινά από την εμβληματική πλατεία του Καζίνο την Πέμπτη, ενώ θα ακολουθήσουν δυο νυκτερινές ειδικές.

Η πρώτη ανεβαίνει το βουνό και ολοκληρώνεται στην φημισμένη Col de Turini, ενώ η δεύτερη κατεβαίνει από το la Cabenette σε δρόμους που χρησιμοποιήθηκαν για τελευταία φορά στο τέλος της έκδοσης του 2022 και είναι η μεγαλύτερη σε μήκος διαδρομή του αγώνα, καθώς αποτελείται από 24,9 χιλιόμετρα.

Η Παρασκευή αποτελείται από τρείς επαναλαμβανόμενες ειδικές βορειοδυτικά του Μονακό γύρω από το Puget-Théniers, όπου τα πληρώματα θα μπορούν να αλλάξουν μόνο ελαστικά. Το Σάββατο η μορφή του αγώνα είναι παρόμοια με την Παρασκευή, αλλά είναι μεγαλύτερη, με τη δράση να λαμβάνει χώρα πιο δυτικά και τα πληρώματα να επιστρέφουν στο Μονακό σχεδόν 15 ώρες μετά την αναχώρηση τους. Η Κυριακή συνδυάζει δυο περάσματα από την κλασσική Luceram-Lantosque με δυο ακόμη ειδικές μέχρι το Col de Turini, όπου το ράλι θα ολοκληρωθεί με την power stage.

Σε δηλώσεις του αγωνιστικός διευθυντής Jari-Matti Latvala είπε: «Ως λάτρης του ράλι, η έναρξη της σεζόν είναι πάντα μια πολύ συναρπαστική στιγμή και φέτος δεν είναι διαφορετική.Κάθε ομάδα μπορεί να κερδίσει, οπότε περιμένουμε ότι αυτή η σεζόν θα είναι πιο δύσκολη και πιο απαιτητική. Μας αρέσει αυτή η πρόκληση και μας αρέσει να παλεύουμε για νίκες. Φυσικά έχουμε για άλλη μια φορά στόχο και τους τρείς τίτλους. Ξέρουμε ότι έχουμε δυνατό αυτοκίνητο, αλλά ξέρουμε επίσης ότι πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά καθώς υπάρχουν τομείς στους οποίους πρέπει να βελτιωθούμε σε σύγκριση με πέρυσι Κάθε χρόνο προσπαθούμε να κάνουμε το αυτοκίνητο καλύτερο και υπάρχουν μερικά πράγματα που αλλάξαμε φέτος. Έχουμε τα πάντα έτοιμα. Έχουμε ένα αυτοκίνητο που ήταν ανταγωνιστικό και αξιόπιστο και οι οδηγοί μας είναι όλοι εξοικειωμένοι με αυτό και διψασμένοι για αποτελέσματα. Με το Rallye Monte Carlo ξεκινάμε με τον πιο δύσκολο αγώνα της σεζόν. Οι πρώτες ειδικές το βράδυ της Πέμπτης είναι μια τεράστια πρόκληση για τους οδηγούς και στο τέλος του Σαββατοκύριακου όλοι θέλουν να τελειώσουν με ένα καλό αποτέλεσμα».

Ο Παγκόσμιος πρωταθλητής Kalle Rovanpera ανέφερε: «Αισθάνομαι πολύ καλά πριν από την έναρξη της σεζόν. Ξέουμε ότι δεν θα είναι εύκολο να υπερασπιστούμε το πρωτάθλημα. Έχουμε δει ότι το επίπεδο ανταγωνισμού αυξάνεται συνεχώς, οπότε πρέπει να προσπαθήσουμε να ανεβάσουμε την απόδοση μας και να συνεχίσουμε να πιέζουμε σκληρά. Η ομάδα κάνει και πάλι εξαιρετική δουλειά για να προσπαθήσει να μεγιστοποιήσει την απόδοση και να κάνει το αυτοκίνητο πιο γρήγορο και δυνατό. Το Rallye Monte Carlo είναι μια ιδιαίτερη διοργάνωση και συνήθως κάνει το ξεκίνημα δύσκολο και νευρικό. Έχω περισσότερη αυτοπεποίθηση για τον φετινό αγώνα παρά από πέρυσι όταν όλα ήταν τόσο καινούργια με το ατμοκίνητο. Δεν είναι ποτέ απλό να έχουμε ένα καθαρό αγώνα στο Μόντε, αλλά αυτός είναι ο στόχος μας, ούτως ώστε να ξεκινήσουμε τη σεζόν με τον σωστό τρόπο».