TOYOTA GAZOO Racing: Έτοιμη να υπερασπιστεί το αήττητο εντός έδρας ρεκόρ

Η TOYOTA GAZOO Racing θα αγωνιστεί στην έδρα της, στο Ράλι Φινλανδίας στις 4-7 Αυγούστου και στοχεύει σε ακόμα μια νίκη στον ταχύτερο γύρο της σεζόν. Την ομάδα θα απαρτίζουν ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Kalle Rovanperä, ο Esapekka Lappi και ο Elfyn Evans.

To GR Yaris πάει στους δρόμους της έδρας του γύρω από την Jyväskylä έχοντας μέχρι στιγμής δυνατές επιδόσεις μετά το ντεμπούτο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, μετρώντας μέχρι τώρα πέντε νίκες στους τελευταίους έξι αγώνες. Ωστόσο, πρέπει να διατηρήσει την παράδοση στο Ράλι Φινλανδίας, όπου ο προκάτοχός του το Yaris WRC κέρδισε και τις τέσσερις εκδόσεις που έγιναν μεταξύ 2017 και 2021.

Η επιβλητική εμφάνιση πρόσφατα στην Εσθονία σε παρόμοιους γρήγορους δρόμους δίνει στην ομάδα αυτοπεποίθηση, όμως με ένα μόνο τεστ πριν από τον αγώνα της Φινλανδίας θα είναι κρίσιμο για τις ρυθμίσεις του αυτοκινήτου στις χαρακτηρίστηκες ειδικές διαδρομές της Φινλανδίας.

Οι Φινλανδοί οπαδοί αναμένεται να παραβρεθούν μαζικά υποστηρίζοντας τον γεννημένο στην Jyväskylä Kalle Rovanperä, ιδιαίτερα μετά την εξαιρετική φόρμα που διανύει το 2022. Ο Rovanperä αύξησε το προβάδισμα του στο πρωτάθλημα στους 83 βαθμούς με την πέμπτη του νίκη στην Εσθονία, αλλά δεν θεωρεί τίποτα δεδομένο, επιδιώκοντας να βελτιωθεί περισσότερο.O Lappi είναι επίσης εκ των φαβορί για τη νίκη. Ο Φινλανδός πήρε την παρθενική του νίκη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι με την TGR το 2017.

Ο Evans που πέτυχε μια επική νίκη στο περσινό Ράλι Φινλανδίας και τερμάτισε δεύτερος στον προηγούμενο αγώνα στην Εσθονία φέτος, είναι τρίτος στο πρωτάθλημα, ενώ και ο Takamoto Katsuta θα πρέπει επίσης να νοιώθει σαν στο σπίτι του αγωνιζόμενος με την TGR WRT Next Generation. Ο Ιάπωνας έχει μάθει πλέον τους Φινλανδικούς δρόμους αφού ήταν μέρος του Προγράμματος TGR WRC Challenge.

Διάσημο για τους ομαλούς και γρήγορους δασικούς δρόμους με πολλές στροφές και άλματα, το Ράλι Φινλανδίας επιστρέφει στο παραδοσιακό καλοκαιρινό ραντεβού για πρώτη φορά μετά το 2019. Το Ράλι ξεκινά την Πέμπτη με την ειδική Harju στο κέντρο της Jyväskylä, η οποία φέτος έχει επιμηκυνθεί και διατηρεί τον χαρακτήρα της με μεικτή επιφάνεια. Θα επαναληφθεί και την Παρασκευή όντας αυτή τη φορά με μειωμένη απόσταση, μετά τις τέσσερις πρώτες ειδικές διαδρομές της μέρας. Ακόμα δυο ειδικές επαναλαμβανόμενες συμπληρώνουν το πρόγραμμα της Παρασκευής. Το Σάββατο τα πληρώματα θα κινηθούν νότια για να αγωνιστούν σε τρείς επαναλαμβανόμενες ειδικές γύρω από την Jämsä. Ακόμα δυο  επαναλαμβανόμενες ειδικές την Κυριακή συμπληρώνουν το πρόγραμμα. Αρχικά τα πληρώματα θα αγωνιστούν στην Oittila και μετά στην Ruuhimäk, η οποία κατά το δεύτερο πέρασμα της θα είναι και η power stage το αγώνα.

Ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Kalle Rovanperä ανέφερε, «Το Ράλι Φινλανδίας είναι φυσικά ένας ιδιαίτερος αγώνας για εμάς, αλλά προσπαθώ να τον αντιμετωπίζω και να τον απολαμβάνω όπως κάθε άλλο. Δεν νοιώθω τόση πίεση γιατί μετά τις νίκες μας φέτος δεν νομίζω ότι έχουμε να αποδείξουμε κάτι. Φυσικά θα έχουμε μεγάλη υποστήριξη από τους φιλάθλους και θα ήθελα να προσπαθήσω να κερδίσω αν μπορώ. Πέρυσι δεν ήταν τόσο εύκολο για εμάς, οπότε θα προσπαθήσουμε να κάνουμε καλύτερη δουλειά αυτή τη φορά. Απλώς πρέπει να προετοιμαστούμε λίγο καλύτερα στο τεστ για να βεβαιωθούμε ότι έχουμε καλή ρύθμιση και είμαστε άνετοι. Μετά νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε γρήγοροι και να απολαύσουμε πραγματικά το Σαββατοκύριακο».