Tänak εφ΄όλης της ύλης: Ο Εσθονός περιγράφει την πορεία και τις αποφάσεις που πήρε μέχρι στιγμής

Μην παίξετε πόκερ με τον Tänak, απλά μην. Σε συζήτηση που είχε στην Τουρκία τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, έριξε κρύο νερό στις αναφορές που τον ήθελαν να έχει συμφωνήσει με τον Hyundai. Κοιτώντας προς τη μεριά του Andrea Adamo στο service park, ο Εσθονός έψαξε τις σωστές λέξεις, και τις βρήκε.

«Νομίζω ότι δεν είμαστε τόσο καλοί φίλοι τώρα», ανέφερε.

Στην πραγματικότητα η φιλία τους γινόταν δυνατότερη σιγά σιγά. Τόσο πολύ που έξι βδομάδες αργότερα βγήκε στη φόρα η είδηση ότι ο Tänak σφράγιζε αυτή τη φιλία υπογράφοντας δυο χρόνια συμβόλαιο για να αναχωρήσει από την Toyota GAZOO Racing, την ομάδα με την οποία μόλις είχε κερδίσει τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο, για να οδηγήσει το i20 Coupe WRC του Adamo.

Όπως μπορείτε να δείτε από τα μέσα κοινωνική δικτύωσης, ο Tänak έχει ένα αρκετά μεγάλο χάρισμα. Το να μοιράζεται τη διαδικασία σκέψης που τον πήρε από την Puupola στο Alzenau δεν ήταν στις προτεραιότητες του. Αλλά το να γνωρίσεις τον Adamoεκτός κάμερας ήταν σημαντικό.

Ο Tänak είπε: «Είναι πολύ ειλικρινής άτομο. Είναι εύκολο να του μιλήσεις. Πάντα απαντά με ναι ή όχι, έτσι ξέρεις τι είναι πιθανό και τί όχι. Πιστεύω ότι με τον τρόπο που εργάζεται είναι εύκολο να καταλάβεις και σίγουρα ότι βλέπεις μπροστά από την κάμερα σε σχέση με το τί βλέπεις πίσω από τη κάμερα είναι δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Είναι πολύ καλός άνθρωπος, κάνει τη δουλειά του και πιστεύω ότι διαχειρίζεται τους ανθρώπους του πολύ καλά. Δε γνώριζα τον Adamo τόσο καλά, τον έβλεπα στην τηλεόραση και σε μερικές διασκέψεις τύπου. Ποτέ δεν είχαμε πολλές κουβέντες μεταξύ μας. Σε βάθος χρόνου γευματίσαμε μαζί μια δυο φορές και άρχισα να τον γνωρίζω καλύτερα. Άρχισα να καταλαβαίνω τι είναι οι αγωνιστικοί διευθυντές και οι στόχοι για την ομάδα, ας πούμε. Ήθελα να είμαι μέρος αυτού του ταξιδιού».

Είναι σωστό να πούμε ότι αυτή η απόφαση τάραξε συθέμελα το άθλημα. Στην Toyota θα ήταν το νούμερο ένα και θα οδηγούσε ένα πλήρως αναβαθμισμένο αυτοκίνητο με μεγαλύτερο μπάτζετ. Και όμως, τα άφησε όλα αυτά για να μοιραστεί το νούμερο ένα με τον Thierry Neuville.

Ο Tänak είπε σχετικά: «Ένοιωθα πολύ δυνατός στην παλιά μου ομάδα με το προηγούμενο αυτοκίνητο και αναμφίβολα ήταν μεγάλη απόφαση. Ήταν κατανοητό ότι αυτή η απόφαση ήθελε μεγάλα κότσια. Δεν ήταν ποτέ εύκολο να κάνω αυτή την επιλογή, όμως στο τέλος την έκανα και είμαι χαρούμενος εδώ που βρίσκομαι. Φυσικά ο χρόνος με τη νέα ομάδα είναι λίγο παράξενος. Κάναμε ορισμένες δοκιμές όμως μετά όλοι οι αγώνες σταμάτησαν.

Το γεγονός ότι είμαι στην ομάδα και γνώρισα τους ανθρώπους της είναι πολύ καλό. Στην ομάδα είναι επαγγελματίες και πριν από εμένα είχαν νέους οδηγούς, όμως αναμφίβολα δούλεψαν πολύ με εμένα ούτως ώστε να το κάνουν όσο πιο εύκολο γινόταν.

Γενικά κοιτάζω μπροστά. Υπήρξαν πολλά καινούργια πράγματα και είναι πολύ ανοικτοί στο να ακούσουν τις εισηγήσεις μου σαν οδηγός. Θα έλεγα ότι αυτό είναι κάτι που κάνει την ομάδα πολύ δυνατή. Είναι ευχαριστημένοι που δίνουν στον οδηγό ότι θέλει ούτως ώστε και αυτός να είναι ευχαριστημένος».

Ο Tänak δείχνει άνετος αυτή τη στιγμή. Έχει εξελιχθεί αρκετά μετά από την πρώτη νίκη στην Σαρδηνία πριν από τρία χρόνια. Από τότε, έδειχνε ικανός να μπορεί να κερδίζει παντού και κάθε αγώνα. και ξαφνικά η σεζόν το 2013 φαίνεται να ήταν από πολύ καιρό πριν.

«Μεγάλωσα. Είχα το χρόνο να θυμηθώ το παρελθόν και νομίζω ήταν κάτι που το χρειαζόμουνα. Το 2012 όλα έγιναν γρήγορα. Ήταν η πρώτη μου σεζόν και έκανα πολλά λάθη, λόγω της πίεσης που είχα. Προφανώς δε μπορούσα να το χειριστώ.

Μπόρεσα να κάνω κάποιους καλούς χρόνους σε ειδικές, όμως ποτέ ένα καλό αγώνα. Νομίζω ότι είναι ωραίο να χαλαρώνεις μέσα μέσα όμως δεν είναι σωστό να κάνεις μεγάλο διάλειμμα από το πρωτάθλημα, βέβαια αυτό δεν είναι επιλογή μας».

Τώρα που μεγάλωσε μπορεί να μας πει για το νεαρό Tänak; Δεν είναι σίγουρος πόσο χρήσιμη θα ήταν η συμβουλή του.

«Το να δώσω συμβουλή σε νεαρότερους οδηγούς δε νομίζω ότι θα με ακούσουν. Ορισμένα πράγματα πρέπει να τα μαθαίνεις μόνος σου. Εγώ προφανώς δε μάθαινα τόσο γρήγορα, όμως το ράλι είναι περίπλοκο. Συμβαίνουν διάφορα, είναι μεγάλοι οι αγώνες, έχεις πολλά να κάνεις και πολλά να καταλάβεις. Σε αρκετά θέματα πρέπει να έχεις εμπειρία, όμως παράλληλα πρέπει να έχεις και το ταλέντο και να μπορείς να μαθαίνεις εύκολα και να παίρνεις πολλές πληροφορίες. Εγώ δε μπορούσα να το κάνω τότε. Ίσως ορισμένα πράγματα να γίνονταν λίγο γρήγορα».

Χωρίς νίκη. Για τρία συνεχόμενα χρόνια προηγήθηκε στον αγώνα της Πολωνίας και φαινόταν έτοιμος να κερδίσει. Φοβήθηκες ότι δε θα ερχόταν ποτέ η νίκη;

«Δε θα έλεγα ότι δεν επρόκειτο να έρθει αλλά φαινόταν δύσκολο να πάρω την πρώτη νίκη. Ήμουν σίγουρα πολύ απογοητευμένος που δε θα έπαιρνα την πρώτη μου νίκη στην Πολωνία. Και στο τέλος δε μπόρεσα να κερδίσω στην Πολωνία. Αυτός ήταν ένας από τους αγαπημένους μου αγώνες, με πολλούς οπαδούς και πολύ κόσμο. Επίσης έρχονταν πολλοί από την Εσθονία. Οι ειδικές ήταν πολύ απολαυστικές και ήταν ασφαλές για τους οδηγούς καθώς οδηγούσαμε στις πεδιάδες και δεν ήταν επικίνδυνα.

 

Οι αριθμοί των θεατών ήταν καταπληκτικοί και από αυτή την άποψη ήθελε δουλειά, όμως από τη δική μας πλευρά ήταν απολαυστικός και αγαπημένος αγώνας. Είχα τερματίσει ορισμένες φορές στο βάθρο και την τελευταία φορά ήμουν σε μάχη με τον Thierry Neuville όμως είχα έξοδο. Ήταν πραγματικά λυπηρό να τελειώσει έτσι».

Μια από τις καθοριστικές εικόνες του Ράλι Πολωνίας είναι όταν ο Sébastien Ogier το 2016 είχε ανύψωσε τον Tänak στους ώμους του και τον μετέφερε στο αυτοκίνητο μετά που έχασε το προβάδισμα από σκασμένο ελαστικό. Για αυτό το περιστατικό ο Tänak είπε: «Πραγματικά δε γνώριζα τον Seb τόσο καλά. Φυσικά είναι ένας αστέρας του αθλήματος και εγώ δεν ήμουν τίποτα. Τον είχα χαιρετήσει κάποια στιγμή προηγουμένως αλλά μέχρι εκεί. Εκείνη η στιγμή στην Πολωνία ήταν εντελώς ξαφνικό για μένα και χάρηκα που πήρα έστω λίγη λάμψη από αυτόν. Φυσικά ήμουν απογοητευμένος με αυτό που έγινε προηγουμένως, όμως ήταν έκπληξη για μένα που με μετέφερε ο Ogier».

Την επόμενη χρονιά, οι δυο τους μαζί με τον Elfyn Evans θα μοιράζονταν τις καλύτερες στιγμές της M-Sport. Ο Ogier κέρδισε τον τίτλο, ο Evans τον πρώτο του αγώνα στο WRC, ενώ το τρίο ήταν υπο την καθοδήγηση του Malcolm Wilson. «Η συνεργασία με τον Ogier ήταν μια θετική έκπληξη. Πολλοί με προειδοποίησαν ότι ο Seb είναι δύσκολος άνθρωπος και κάνει ψυχολογικό πόλεμο και άλλα διάφορα κόλπα. Ακουγόταν πολύ τρομακτικό, όμως στο τέλος όταν γνωριστήκαμε ήταν ένας επαγγελματίας. Αναμφίβολα είναι ένας από τους καλύτερους teammate που είχα. Πιστεύω ότι δουλέψαμε πολύ καλά μαζί, δουλέψαμε πολύ σκληρά και καταφέραμε να κερδίσουμε το πρωτάθλημα οδηγών και κατασκευαστών, έτσι πιστεύω ότι κάναμε καλή δουλειά.Με τον Elfyn δούλεψα περισσότερο και ξέρω πόσο σκληρά δουλεύει, καθώς το 2014 και 2015 είμαστε μαζί και υπήρχαν στιγμές που δοκιμάζαμε μαζί και ακόμα μοιραζόμασταν το ίδιο αυτοκίνητο. Περάσαμε πολλές ώρες στο δάσος κάνοντας δοκιμές και φυσικά είναι καλό που τον βλέπω να τα πηγαίνει τελικά καλά. Θέλω να τον κερδίσω όμως αναμφίβολα πέτυχε αυτό που ονειρευόταν. Έχει πλέον ανεβεί επίπεδο».

Η υπομονή του Wilson δοκιμάστηκε αρκετές φορές με τους Tänak και Evans, όμως για ακόμα μια φορά δικαιώθηκε καθώς μπορεί να ξεχωρίσει τα ταλέντα. Όμως τώρα, όπως και οι υπόλοιποι στο άθλημα, ο Tänak πρέπει να επιστρέψει στη δουλειά. Το μόνο μειονέκτημα είναι που θα αφήσει την οικογένεια του για να ταξιδέψει ξανά. Ήταν μαζί τους τελευταίους δυο μήνες και ο Ott απόλαυσε τη ζωή στο σπίτι.

«Ήμουν εκτός αυτοκινήτου για μεγάλο διάστημα το 2013, όμως οπωσδήποτε αυτή είναι η μεγαλύτερη περίοδος που ήμουν μαζί με την οικογένεια μου. Κατά κάποιο τρόπο όταν επιστρέψουμε πίσω στη δουλειά θα είναι σκληρό όμως θα είναι ευτυχισμένοι που θα δουν τους φίλους που τόσο πεθύμησαν, αφού και εγώ πεθύμησα την αγωνιστική δράση.Σε όλους μας έλειψε κάτι έτσι κατά κάποιο τρόπο, όταν επιστρέψουμε πίσω δε θα είναι τόσο δύσκολο. Έχουμε ήδη συνηθίσει ο ένας τον άλλο και αυτό είναι ωραίο».

Ένα πράγμα είναι σίγουρο, θα τον περιμένει μια μεγάλη αγκαλιά όταν επιστρέψει στην Hyundai από τα χέρια των φίλων του και του αγωνιστικού διευθυντή.