Sweden Rally 2024 – Μέρα 2η : Έπιασε κορυφή ο Lappi

Γεμάτη δράματα ήταν η δεύτερη μέρα του Rally Σουηδίας με τον Esapekka Lappi να ηγείται της γενικής κατάταξης και τους Takamoto Katsuta και Oliver Solberg να συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα.

Έξι ειδικές διαδρομές υπήρχαν στο πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας του Rally Σουηδίας βόρεια-βορειοδυτικά του Umea (Ούμεο). Τα πληρώματα όλων των κατηγοριών κάλυψαν συνολική απόσταση 125,96 αγωνιστικών χιλιομέτρων. Κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού σκέλους ήταν οι έντονες χιονοπτώσεις καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας και η ομίχλη, τα οποία δυσκόλεψαν στον μέγιστο βαθμό τους οδηγούς.  

Οι εγκαταλείψεις των δύο μεγάλων φαβορί για την νίκη) άφησαν τους Takamoto Katsuta και Esapekka Lappi να παλέψουν μέχρις εσχάτων για την νίκη. Αν κι ο Ιάπωνας ξεκίνησε με μια καλή διαφορά το απογευματινό loop (11,4 δευτερόλεπτα), το δεύτερο πέρασμα από την Brattbyήταν κομβικό για την μεταξύ τους μαχη. Στις επόμενες δυο ειδικές, μίλησε η κλάση και η εμπειρία του Φινλανδού και πέρασε στην κορυφή της κατάταξης, αφήνοντας τον Katsuta δεύτερο. 

Ναι καλά βλέπετε, δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Τρίτος γενικής κατ’επέκταση πρωτοπόρος στο WRC 2 είναι ο Oliver Solberg εκμεταλλευόμενος τον χαμό που έγινε το πρωί στην μεγάλη κατηγορία. Η παρουσία του Σουηδού στην πρώτη δεκάδα, ήταν απλά η αρχή για την αντεπίθεση την οποία έκανε το απόγευμα. Είναι η πρώτη φορά μετά το ράλλυ Ουαλίας το 2012 (τρίτος γενικής ο Petter Solberg) που το όνομα Solberg φιγουράρει στην τριάδα του βάθρου. 

Στην τέταρτη θέση ολοκλήρωσε την σημερινή μέρα ο Adrien Fourmaux, με τον οδηγό της M-Sport να έχει έναν αρκετά καλό ρυθμό στην διάρκεια της μέρας. Ο Γάλλος βρέθηκε για λίγο αγκαλιά με την τρίτη θέση, ωστόσο η έντονη χιονόπτωση σε συνδυασμό με την συντηρητική προσέγγιση στην SS6 τον έριξαν από αυτή.  Η παρουσία ενός εκ των δύο Puma της M-Sport WRT στους βαθμούς κλείνει την ημέρα με θετικό πρόσημο σε κάθε περίπτωση.

Το τελευταίο Rally1 στην βαθμολογούμενη δεκάδα, ήταν αυτό του Elfyn Evans. Ο Oυαλός είχε μια μικροέξοδο στην τρίτη ειδική η οποία κατέληξε σε στροφή 360 μοιρών και έτσι ο οδηγός της Toyotaσυνέχισε την προσπάθεια του. Οι συνεχώς επειδεινούμενες καιρικές συνθήκες έκαναν τον Evans να αφήσει το πόδι από το γκάζι το απόγευμα, πέφτοντας προσωρινά στην έκτη θέση γενικής. Την τελευταία του λέξη την είπε στο δεύτερο πέρασμα από την Umea Sprint κερδίζοντας και πάλι την θέση του.

Τις θέσεις 6-10 κατέλαβαν κατά σειρά οι Georg Linnamae (Toyota Yaris Rally2),Sami Pajari (Toyota YarisRally2),Roope Korhonen (Toyota  Yaris Rally2), Mikko Heikkila (Toyota Yaris Rally2) και Lauri Joona (SkodaFabia RS Rally2). Η 16η Φεβρουαρίου θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην μνήμη του Linnamae αφού κέρδισε την πρώτη ειδική διαδρομή της καριέρας του και συγκεκριμένα την #42 Brattby 2, στην οποία 9 (!) Rally2 βρέθηκαν στην πρώτη δεκάδα!

Πηγή:totalracing.com