Sebastien Ogier: Είμαι μαχητής

Το 2020 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι θα είναι η πρώτη φορά από το 2014 που ο Sebastien Ogier δε θα ξεκινήσει τη σεζόν στον Μόντε Κάρλο σαν παγκόσμιος πρωταθλητής, ενώ παράλληλα υπήρξαν και φήμες που τον ήθελαν να αποσύρετε από το WRC. Ο Ogier δε θα πάει πουθενά, τουναντίον είναι διψασμένος για επιτυχίες με τη νέα του ομάδα. Διαβάστε τι είπε ο εξάκις πρωταθλητής WRC για τις ελπίδες που έχει να κερδίσει τον τίτλο του 2020.

Είπες ότι θα αποσυρθείς από τους αγώνες ράλι στο τέλος του 2020, υπάρχει περίπτωση αυτή η νέα συμφωνία να σε κρατήσει περισσότερο στο WRC;

Φυσικά θα ήθελα να κερδίσω ένα τελευταίο τίτλο με τρίτο διαφορετικό αυτοκίνητο, όμως αυτός δεν είναι ο κύριος λόγος που έχω στο μυαλό όταν θα ξεκινήσει η σεζόν.
Ακόμα ένα αυτοκίνητο, ακόμα μια καινούργια σεζόν… Το κάναμε πρόβα αυτό λίγο περισσότερο τα προηγούμενα χρόνια. Έχω την ικανότητα να προσαρμόζομαι γρήγορα σε νέο περιβάλλον και ευελπιστώ ότι θα μπορέσω να το επαναλάβω ξανά και αυτή τη φορά.

Πόσο δύσκολο είναι να ξεκινάς ένα τόσο περίπλοκο αγώνα όπως το Μόντε Κάρλο με νέο αυτοκίνητο και νέα ομάδα;

Το ξεκίνημα στο Μόντε Κάρλο είναι η μεγαλύτερη πρόκληση όμως στο τέλος της μέρας τα χαρακτηριστικά αυτού του αγώνα είναι τόσο περίπλοκα, τόσο δύσκολα και τόσο διαφορετικά από άλλους αγώνες που το πιο σημαντικό είναι να έχεις ένα αυτοκίνητο που να νοιώθεις άνετα. Αν δεν γνωρίζεις τα όρια του αυτοκινήτου είναι πιο δύσκολο. Είναι επίσης ένας αγώνας που δε χρειάζετε να πάρεις το 100% από το αυτοκίνητο. Πρέπει να είσαι περισσότερο έξυπνος με τα ελαστικά και τη σωστή διαχείριση των συνθηκών. Κατά κάποιο τρόπο είναι ίσως καλύτερα να ξεκινάς με νέα ομάδα και νέο αυτοκίνητο σε αυτό τον αγώνα. Αν αγωνιστείς κάπου όπου όλα κρίνονται σε δευτερόλεπτα ή κλάσματα δευτερολέπτων, όπως για παράδειγμα στην Φιλανδία, τότε είναι ίσως καλύτερα να κάνεις αυτό τον αγώνα με νέο αυτοκίνητο.

Είναι ωραίο να είσαι ξανά μαζί με τον Evans;

Ειλικρινά, είναι καλό και χάρηκα πολύ όταν άκουσα ότι η ομάδα αποφάσισε να τον προσλάβει, του άξιζε μετά από τόσα χρόνια στο άθλημα. Είναι καλό που θα είμαστε μαζί,

Elfyn Evans

όμως και οι δυο έχουμε πολλά να μάθουμε. Οι πρώτες συζητήσεις που είχαμε με την ομάδα ήταν πολύ καλές και οι μηχανικοί επίσης ενδιαφέρονται να τους πούμε τα σχόλια μας για το αυτοκίνητο. Όταν δουλεύεις με τους ίδιους οδηγούς για αρκετό χρονικό διάστημα είναι δύσκολο να βρεις μια νέα κατεύθυνση ή κάποιους καινούργιους τρόπους. Από τις πρώτες πληροφορίες που πήρα από τους μηχανικούς φαίνεται ότι όλοι είναι ευχαριστημένοι με το αυτοκίνητο, όμως δυσκολεύονται να βρουν τρόπο βελτίωσης, έτσι ίσως το να έχουν νέους οδηγούς ίσως τους βοηθήσει να πάνε ακόμα πιο μπροστά.

Ο Kalle Rovanpera είναι ένας ακόμα νέος ομόσταυλος. Πόσο νομίζεις ότι μπορεί να βοηθήσει ένας 19χρονος νεοφερμένος στο WRC να κερδίσεις ξανά το πρωτάθλημα;

Σίγουρα δεν πρέπει να εμπλέξουμε τον Kalle.Το καλύτερο για αυτόν είναι να του δοθεί χρόνος να μάθει. Οπωσδήποτε, η προσέγγιση μου στη νέα χρονιά ποτέ δεν ήταν: «πως θα μπορούσε ο ομοσταυλός μου να με βοηθήσει;» Στόχος μου είναι πάντα να προσπαθώ να επικεντρωθώ στον εαυτό μου και να κάνω μόνος τη δουλειά., αυτό είναι το πιο σημαντικό

Kalle Rovanpera (

πράγμα. Όσον αφορά τους υπόλοιπους, γνωρίζετε ότι ποτέ δεν ήθελα να διαχωρίσω τη θέση μου στην ομάδα στην αρχή της χρονιάς ούτως ώστε να έχω ξεχωριστή αντιμετώπιση. Εξαρτάτε τι θα γίνει κατά τη διάρκεια της σεζόν, μπορεί να αλλάξει η στρατηγική στο δεύτερο μισό, όμως στο πρώτο μισό πρέπει να επικεντρωθούμε στους εαυτούς μας και να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στην ομάδα.»
Μιλώντας για ομάδα, θα συνεργαστείς με τον Tommi Makinen τη νέα χρονιά…
Για μένα, ειλικρινά, ανυπομονώ πολύ να συνεργαστώ με την ομάδα, όμως ναι, ο Tommi ήταν ο παιδικός μου ήρωας από τη δεκαετία του 90΄. Αυτή ήταν η πρώτη μου ανάμνηση από αγώνες ράλι. Στο Μόντε Κάρλο… αυτό το κόκκινο αυτοκίνητο να κυριαρχεί με τον Tommi πίσω από το τιμόνι και το να συνεργάζομαι σήμερα μαζί του είναι πραγματικά συναρπαστικό. Επίσης η συνεργασία με μια τόσο μεγάλη μάρκα όπως η ΤΟΥΟΤΑ, σίγουρα είναι κάτι το ξεχωριστό. Έχουν μεγάλη ιστορία στο ράλι και έχω μεγάλο σεβασμό στην Ιαπωνική νοοτροπία και τον τρόπο που είναι. Έχουν μεγάλο σεβασμό για τους ανθρώπους και με ενδιαφέρει να μάθω περισσότερα για τον Ιαπωνικό πολιτισμό.