Safari Rally Kenya: Νικητής ο Rovanperä στο εμφαντικό 1-2-3-4 της Toyota

Με το εμφαντικό 1-2-3-4 για την Toyota Gazoo Racing ολοκληρώθηκε το φετινό Safari Rally Kenya, όπου νικητής αναδείχθηκε ο Kalle Rovanperä.

Τυπικής διαδικασίας ήταν η τελευταία μέρα του αγώνα καθώς όλοι κινήθηκαν επιφυλακτικά πιέζοντας μόνο στην τελευταία ειδική, την power stage, διεκδικώντας τους βαθμούς μπόνους.

Τα GR YARIS αποδείχθηκαν ατσάλινα στο σκληρό Safari και η αξιοπιστία τους έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτό το μεγάλο αποτέλεσμα. Ο Kalle Rovanperä ο οποίος την Πέμπτη βρέθηκε στους δυο τροχούς και παραλίγο εκτός αγώνα, κατάφερε να ανακάμψει παρόλο που ξεκινούσε πρώτος την Παρασκευή, πήρε την πρωτοπορία στην έβδομη ειδική και από κει και πέρα πίεσε όπου χρειαζόταν ελέγχοντας πλήρως τον αγώνα.

Την Κυριακή έχοντας μεγάλο πλεονέκτημα, κινήθηκε όπως και οι υπόλοιποι επιφυλακτικά και χωρίς να πιέσει στην power stage εξασφάλισε την τέταρτη του νίκη σε έξι αγώνες.

Δεύτερος ολοκλήρωσε ο Elfyn Evans. Πάντα ανταγωνιστικός, ο Evans στα αρχικά στάδια του αγώνα ήταν στη διεκδίκηση της νίκης όμως όταν δεν μπόρεσε να κρατηθεί με τον πρωτοπόρο χωρίς ρίσκα διασφάλισε τη δεύτερη θέση στο βάθρο.

Μεγάλη επιτυχία θεωρείτε η τρίτη θέση για τον Takamoto Katsuta. Ο Ιάπωνας που τερμάτισε δεύτερος πέρυσι, τα κατάφερε και φέτος επιδεικνύοντας μια σταθερότητα η οποία του επέφερε αυτό το αποτέλεσμα.

Ο Sébastien Ogier ήταν πρώτος μέχρι την έκτη ειδική προτού ένα σκασμένο ελαστικό τον ρίξει έκτο. Κατάφερε να κερδίσει δυο θέσεις, τερμάτισε τέταρτος, ολοκληρώνοντας το θρίαμβο για την Toyota.

Υπο καθεστώς Rally2 επέστρεψε σήμερα ο Thierry Neuville (Hyundaii20 N) και τερμάτισε πέμπτος γενικής, κερδίζοντας παράλληλα τους πέντε επιπλέον βαθμούς που προσφέρει η Power stage.

Ο Craig Breen από το πρωί σήμερα είχε πρόβλημα με το Ford Pumaτο οποίο κουβαλούσε μέχρι και το τέλος του αγώνα. Δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο να είναι ανταγωνιστικός και απλά κινήθηκε όσο του επέτρεπε το αυτοκίνητο, φτάνοντας στη ράμπα του τερματισμού έκτος γενικής.

Μεγάλο αποτέλεσμα έφερε και ο Ιορδάνης Σερδεερίδης. Ο Έλληνας οδηγός έγινε ο πρώτος ιδιώτης με υβριδικό αυτοκίνητο WRC που τερμάτισε αγώνα, όντας έβδομος γενικής.

Στην όγδοη θέση τερμάτισε ο Sebastien Loeb (Ford Puma), ένατος και πρώτος στην κατηγορία WRC 2 ο Kajetan Kajetanowicz και δέκατος ο oliver Solberg, ο οποίος είχε ακόμα μια δύσκολη μέρα καθώς έμεινε στο μέσο της 14ης ειδικής μετά που έφραξε το φίλτρο αέρα από τη σκόνη. Το άλλαξε χάνοντας 15 λεπτά περίπου καταφέρνοντας στο τέλος να τερματίσει.

Μετά και τη σημερινή του νίκη ο Kalle Rovanperä αύξησε τη διαφορά του στη βαθμολογία στους 65 βαθμούς την ίδια στιγμή που και η Toyota Gazoo Racing άνοιξε το προβάδισμα στο πρωτάθλημα κατασκευαστών.

Από το σκληρό Rally Safari Kenya το WRC πάει τον ερχόμενο μήνα στους γρήγορους δρόμους της Εσθονίας όπου το τετραήμερο 4 με 7 Ιουλίου οι οδηγοί θα κινηθούν flat out.

Τελικά αποτελέσματα

1. Rovanperä 3hr 40min 24.9sec
2. Evans +52.8sec
3. Katsuta +1min 42.7sec
4. Ogier +2min 10.3sec
5. Neuville +10min 40.9sec
6. Breen +23min 27.9sec

Βαθμολογία οδηγών

1. Rovanperä 145
2. Neuville 80
3. Tänak 62
4. Katsuta 62
5. Breen 60
6. Evans 57

Βαθμολογία κατασκευαστών

1. Toyota Gazoo Racing 246
2. Hyundai Shell Mobis World Rally Team 184
3. M-Sport Ford World Rally Team 144
4. Toyota Gazoo Racing NG 68