Safari Rally Kenya – Μέρα 3η: Οδήγηση με στυλ πρωταθλητή!!

Σε μια δύσκολη τρίτη μέρα η  “οδύσσεια” της M-Sport Fordσυνεχίστηκε. Η βροχή που έπεσε στο δεύτερο πέρασμα στις ειδικές Ekmenteita και Sleeping Warrior εξαφάνισε την πρόσφυση και έφερε μπελάδες σε αρκετούς οδηγούς.

Αυτός που βγήκε αλώβητος και σήμερα ήταν ο Kalle
Rovanperä ο οποίος με οδήγηση πρωταθλητή απέφυγε όλες τις παγίδες του Safari συνεχίζοντας να προηγείται στον αγώνα.

Ο οδηγός του GR Yaris είδε τον ομόσταυλό του, Elfyn Evans να επιτίθεται στην πρώτη ειδική του Σαββάτου και να μειώνει κατά 6 δευτερόλεπτα τη μεταξύ τους διαφορά. Αυτό δε φάνηκε να του κάνει κάποια εντύπωση καθώς στη συνέχεια ήταν ταχύτερος και ειδικότερα στη λάσπη όπου έδειξε να είναι στο στοιχείο του καταφέρνοντας να πάρει προβάδισμα 40 δευτερολέπτων, το οποίο του δίνει σαφές πλεονέκτημα για τη νίκη.

Ο Evans προσπάθησε όπως προαναφέραμε να μπει στη διεκδίκηση της νίκης όμως δεν το κατάφερε ποτέ. Με το καλημέρα πέρασε τον δεύτερο Takamoto Katsuta (GR Yaris) όμως δυσκολεύτηκε αρκετά όπως οι πλείστοι στα σημεία όπου υπήρχε λάσπη, ενώ δεν είχε το ρυθμό για να ακολουθήσει τον Rovanperä με αποτέλεσμα να παραμείνει δεύτερος γενικής.

Τρίτος μετά και από δόση τύχης είναι ο Katsuta. Στον Ιάπωνα δόθηκε από τους αγωνοδίκες ο χαμένος χρόνος της τελευταίας χθεσινής ειδικής, γεγονός που τον έφερε δεύτερο γενικής.

Σήμερα δεν ήταν σε θέση να κρατήσει αυτή τη θέση αφού είδε αρχικά τον Evans να τον περνά και ακολούθως τον Neuville. Η τύχη του χαμογέλασε στο δεύτερο πέρασμα από την ειδική SleepingWarrior μετά που ο Thierry Neuville αποχώρησε και έτσι κρατά την τρίτη θέση του βάθρου.

Καλούς χρόνους σημείωσε ο Sebastien Ogier με το τέταρτο GRYaris. Ο περσινός πρωταθλητής από έκτος ανέβηκε τέταρτος και η Toyota Gazoo Racing είναι κοντά σε ένα διαφαινόμενο θρίαμβο στο Safari.

Ο Oliver Solberg (Hyundai i20 N) ταλαιπωρήθηκε αρκετά ειδικότερα στα λασπωμένα σημεία από τις Ekmenteita και Sleeping Warrior ενώ είχε και σκασμένο ελαστικό. Παρόλα αυτά είναι πέμπτος γενικής χωρίς να απειλεί και να απειλείται.

Την πρώτη εξάδα συμπληρώνει ο Craig  Breen. Ο Ιρλανδός μη έχοντας κάποιο κίνητρο απλά οδηγά για να φτάσει στον τερματισμό και αν μπορέσει να διεκδικήσει βαθμούς από την power stage.

Ιορδάνης Σερδερίδης (Ford Puma) και Kajetan Kajetanowicz (Skoda Fabia) συμπληρώνουν την οκτάδα, με τον τελευταίο να εξακολουθεί να έχει άντετο προβάδισμα στην κατηγορία WRC 2.

Όπως αναφέραμε αρχικά, η M-Sport είδε και σήμερα δυο από τα τέσσερα αυτοκίνητα να αποχωρούν από τον αγώνα. Ο SebastienLoeb είδε τον αριστερό μπροστά βραχίονα να σπάει, ενώ ο AndreinFourmaux μετά από ανατροπή του Puma κατάστρεψε το ψυγείο του αυτοκινήτου με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνεχίσει παρόλο που έφτασε μέχρι το τέρμα της ειδικές.

Εκτός αγώνα έμεινε και ο Ott Tanak. Ο Εσθονός αντιμετώπισε μηχανικό πρόβλημα στη 10η ειδική και αναγκάστηκε να σταματήσει λίγο πριν το τέρμα.

Εκτός έμεινε και ο Thierry Neuville. O Βέλγος μετά την αποχώρηση του Tanak πίεσε και πέρασε τον τρίτο Katsuta, όμως η σπασμένη ανάρτηση εμπρός δεξιά στην Ekmenteita δυσκόλεψε την προσπάθεια του. Στην Sleeping Warrior μετά από έξοδο καρφώθηκε κυριολεκτικά σε δέντρο και η όλη προσπάθεια πήγε στράφι…

Ακόμα έξι ειδικές περιλαμβάνει η Κυριακή, τελευταία μέρα του αγώνα. Τα GR Yaris μέχρι στιγμής αποδεικνύονται σκληροτράχηλα και εκτός απροόπτου η Toyota Gazoo Racing αύριο θα ζήσει μεγάλες στιγμές.

Αποτελέσματα 3ης μέρας

1. Rovanperä 2hr 52min 39.7sec
2. Evans +40.3sec
3. Katsuta +1min 15.6sec
4. Ogier +2min 38.3sec
5. Solberg +12min 19.1sec
6. Breen +18min 56.1sec

.