Safari Rally Kenya – Μέρα 3η: Διατηρεί τα σκήπτρα ο Ogier

Σε μια μέρα όπου τα Toyota GR Yaris μονοπώλησαν το ενδιαφέρον σε όλες τις ειδικές διαδρομές, ο Sebastien Ogier φαινόταν έτοιμος να τελειώσει άνετα το προτελευταίο σκέλος μπροστά από τον ομόσταβλο του Kalle Rovanperä.

Ο Γάλλος έλεγχε το ρυθμό παρά το σκασμένο ελαστικό που είχε στην 8η ειδική διαδρομή. Όμως μια ξαφνική νεροποντή στο δεύτερο πέρασμα από την μήκους 31,04 ειδική Sleeping Warrior προκάλεσε χάος.

Οι ξηροί και σκονισμένοι δρόμοι γρήγορα μετατράπηκαν σε λάσπη και τα ελαστικά είχαν ελάχιστη πρόσφυση σε συνθήκες που έμοιαζαν με πάγο. Ο Ogier που ξεκινούσε τελευταίος μεταξύ των αυτοκινήτων Rally1 επηρεάστηκε περισσότερο από όλους από τις συνθήκες, έχοντας στο τέλος της διαδρομής δυο σκασμένα ελαστικά.

Μετά από αυτή την εξέλιξη το πλεονέκτημα του μειώθηκε στο μισό αφού έχασε περισσότερα από 15 δευτερόλεπτα και θα ξεκινήσει το αυριανό σκέλος που αποτελείτε από έξι ειδικές με διαφορά 16,7 δευτερολέπτων από τον Rovanperä.

Το εμφαντικό 1-2-3-4 για την Toyota στο Safari φαίνεται σχεδόν εγγυημένο, όμως ερωτηματικό αποτελεί ποιος θα είναι ο νικητής στον αγώνα. Το περισσότερο δράμα όμως ήταν η μάχη για την τελευταία θέση στο βάθρο.

O Elfyn Evans πέρασε με δύναμη μέσα από νερό με αποτέλεσμα το GR Yaris να σβήσει και παράλληλα να προβιβάσει τον Esapekka Lappi τρίτο. Ο οδηγός της Hyundai κρατούσε τη θέση μέχρι και την 12η ειδική όπου και αποχώρησε με πρόβλημα στον άξονα του i20N.

Ο Elfyn Evans κληρονόμησε τη θέση πριν τον περάσει ο Takamoto Katsuta, παρόλο που ο Ουαλός ήταν καλύτερος στις υγρές συνθήκες και στο τέλος της μέρας ανέβηκε ξανά τρίτος με τον Katsuta να ολοκληρώνει τέταρτος 16,7 δευτερόλεπτα πίσω από τον Evans.

Η αποχώρηση του Lappi σε συνδυασμό με την αποχώρηση του Thierry Neuville την Παρασκευή, σημαίνει ότι οι ελπίδες της Hyundai στηρίζονται στον Dani Sordo. Ο Ισπανός είναι πέμπτος 1 λεπτό και 23 δευτερόλεπτα, με τον Ott Tänak σχεδόν πέντε λεπτά πίσω.

Οι ατυχίες του Tänak συνεχίστηκαν και σήμερα καθώς αναγκάστηκε στο δεύτερο πέρασμα από την Soysambu να αλλάξει ελαστικό.

Ο Pierre-Louis Loubet είναι έβδομος ενώ στην κατηγορία WRC2 η αποχώρηση του Grégoire Munster έδωσε το προβάδισμα στον Kajetan Kajetanowicz, ο οποίος είναι παράλληλα όγδοος γενικής.Ο Neuville έκλεισε στην ένατη θέση την μέρα και ο Oliver Solberg ο οποίος δεν κυνηγά βαθμούς στην WRC2 συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα.

Τρεις επαναλαμβανόμενες ειδικές περιλαμβάνει η Κυριακή που βρίσκονται στη νότια πλευρά της λίμνης Naivasha.

Αποτελέσματα Σαββάτου

1. Ogier 2hr 43min 49.2sec
2. Rovanperä +16.2sec
3. Evans +2min 23.3sec
4. Katsuta +2min 40.0sec
5. Sordo +3min 52.3sec
6. Tänak +8min 38.9sec