Safari Rally Kenya – Μέρα 2η: Έδειξε τα δόντια του το Safari, πρώτος ο Rovanperä

Η δεύτερη μέρα του Safari Rally Kenya περιλάμβανε τρείς επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές και ο σκληρός αγώνας έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο. Αρκετοί ήταν αυτοί που ταλαιπωρήθηκαν, με τον Kalle Rovanperä παρόλο που ξεκινούσε πρώτος στις ειδικές, να καταφέρνει να επιβιώνει και να προηγείται.

Ο Rovanperä δήλωνε την Πέμπτη ότι σε ορισμένες ειδικές ήταν καλύτερα να ξεκινάς πρώτος και επιβεβαιώθηκε σήμερα καθώς ήταν ο ταχύτερος στην ειδική Geothermal ενώ κέρδισε και τη μεγαλύτερη του αγώνα, την Kedong, και από την τρίτη θέση ήταν σε απόστασή βολής μετά το πρώτο πέρασμα.

Η πλάστιγγα έγειρε υπέρ του στο δεύτερο πέρασμα από τις ειδικές καθώς ήταν και πάλι ο ταχύτερος στην Kedong την ίδια στιγμή που οι υπόλοιποι δυσκολεύτηκαν περισσότερο από τον Φιλανδό ειδικότερα στο κομμάτι όπου το χώμα ήταν μαλακό σαν πούδρα, με αποτέλεσμα να χάσουν χρόνο.

Έτσι ο Rovanperä έκλεισε την Παρασκευή στην πρώτη θέση με πλεονέκτημα 22,4 δευτερολέπτων και έχει μια χρυσή ευκαιρία αν τα καταφέρει να αποσπαστεί περεταίρω στην βαθμολογία.

Ο Elfyn Evans είναι ο οδηγός που βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Ήταν σε μάχη με τον Ogier για την πρώτη και κατάφερε να προηγηθεί στην τέταρτη ειδική. Στην επόμενη ένα σκασμένο ελαστικό τον έριξε τρίτο, όμως αυτό δεν τον πτόησε και συνέχισε να πιέζει. Εκμεταλλεύτηκε τον χαμένο χρόνο του Katsuta από το δεύτερο πέρασμα της Kedong αλλά και το σκασμένο ελαστικό του Ogier στην ίδια ειδική και έτσι συνεχίζει να ελπίζει για τη νίκη.

Πολύ ανταγωνιστικός ήταν ο Ott Tanak. Ο Εσθονός έκανε νωθρό ξεκίνημα καθώς στην εναρκτήρια ειδική είχε πρόβλημα με τον μοχλό ταχυτήτων του Hyundai i20 N, το οποίο επιδεινώθηκε στα μέσα της ειδικής αφού έφυγε από τη θέση του. Επιδιόρθωσε το πρόβλημα στο πρώτο πέρασμα από την Kedong και από κει και πέρα είχε το ρυθμό για να ανακάμψει και από 11ος να ολοκληρώσει την Παρασκευή στην τρίτη θέση με διαφορά 2.3 δευτερολέπτων από τον Evans.

Αξιόλογους χρόνους έγραψε και ο Takamoto Katsuta (GR Yaris), ο οποίος πλησίασε σε τρεις περιπτώσεις τη νίκη σε ειδική διαδρομή. Παρά το χρόνο που έχασε χρόνο στην Kedong, εντούτοις ο Ιάπωνας είναι 1.3 πίσω από τον Tanak και θα παλέψει για μια θέση στο βάθρο.

 Άτυχος φάνηκε ο Thierry Neuville καθώς προδόθηκε από το Hyundai i20 N στο πρώτο πέρασμα από την Kedong όπου το αυτοκίνητο έχασε τη δύναμη του και ο Βέλγος έχασε περισσότερο από ένα λεπτό, εξέλιξη η οποία του στοίχισε σε χρόνο και θέσεις. Ο Neuville συνέχισε να πιέζει και εκμεταλλευόμενος και τις ατυχίες αρκετών οδηγών από ένατος ανέβηκε πέμπτος.

Ο Sébastien Ogier (GR Yaris) ήταν πρωτοπόρος του αγώνα μέχρι και το δεύτερο πέρασμα από την Kedong όπου είχε σκασμένο ελαστικό 11 χιλιόμετρα πριν το τέρμα, με αποτέλεσμα να το αλλάξει και να χάσει περισσότερα από δυο λεπτά και συνάμα την πρώτη θέση. Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής είναι στην έκτος, με τον Oliver Solberg(Hyundai i20 N) να ακολουθεί στην έβδομη θέση.

Την πρώτη οκτάδα συμπληρώνει ο Kajetan Kajetanowiz με Skoda Fabia, ο οποίος παράλληλα προηγείται και στην κατηγορία WRC 2.

Όσον αφορά την M-Sport Ford, η ομάδα είδε και τα τέσσερα της αυτοκίνητα να είναι προς το παρόν εκτός βαθμών. Προβλήματα με το Puma αντιμετώπισαν οι Andrien Fourmaux και  Sébastien Loeb, οι οποίοι αποχώρησαν στην απλή διαδρομή, ο πρώτος μετά την πέμπτη ειδική και ο δεύτερος μετά την τρίτη, στην επιστροφή του στο service park.

Ο Craig Breen τέθηκε εκτός αγώνα στην έβδομη ειδική μετά από έξοδο και έτσι ο μοναδικός οδηγός που εξαπολυθεί να είναι στον αγώνα είναι ο Ιορδάνης Σερδερίδης.

Ακόμα έξι ειδικές περιλαμβάνει το Σάββατο όπου αναμένεται να είναι δυσκολότερη μέρα από τη σημερινή. Το Safari είναι εντελώς απρόβλεπτο και κανείς δεν μπορεί να θεωρεί τίποτα δεδομένο.

Αποτελέσματα 2ης μέρας

1. Rovanperä 1hr 20min 58.1sec
2. Evans +22.4sec
3. Tänak +25.3sec
4. Katsuta +26.6sec
5. Neuville +57.5sec
6. Ogier +2min 8.2sec