Safari Rally Kenya: Εμφαντικό 1-2-3-4 για την Toyota με νικητή τον Ogier

Ο Sebastien Ogier σημείωσε την τρίτη του νίκη μετά από πέντε εκκινήσει φέτος, όμως ο αγώνας του παραλίγο να καταστραφεί μετά από έξοδο σε δεξιά στροφή που είχε στην δεύτερη ειδική της Κυριακής.

Ο Γάλλος πάλεψε σκληρά για να ανακτήσει το χαμένο χρόνο από τον Rovanperä στην πρώτη ειδική σήμερα με βραχώδες οδόστρωμα, ενώ στην επόμενη μετά από κτύπημα έχασε την πίσω πόρτα του GR Yaris. Αντιδρώντας σωστά, ανέκτησε όλο το χαμένο χρόνο όμως τα δράματα δεν είχαν τελειώσει καθώς και τα τέσσερα πληρώματα των GR Yaris ολοκλήρωσαν την προτελευταία ειδική με υπερθέρμανση στον κινητήρα.

Στην ίδια ειδική ο Ogier είδε το προβάδισμα του να μειώνετε στα 9,2 δευτερόλεπτα πριν από την power stage, όπου η πορεία του οκτώ φορές πρωταθλητή δεν ήταν ομαλή καθώς έφτασε στον τερματισμό με ραγισμένο παρμπρίζ.

Ακόμα και έτσι όμως κατάφερε να κερδίσει με διαφορά 6,7 δευτερολέπτων μετά από τέσσερις πολύ δύσκολες μέρες, πρωτοπορώντας παράλληλα στο εμφαντικό 1-2-3-4 της Toyota για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Safari Rally.

Ο Πρόεδρος William Ruto έδωσε το τρόπαιο του νικητή στον Ogier, με τον Γάλλο να κερδίζει για δεύτερη φορά τον αγώνα.Η δεύτερη θέση για τον Rovanperä μοιάζει σαν νίκη αφού ο Φινλανδός επέκτεινε το προβάδισμα του στην βαθμολογία στους 37 βαθμούς.

Οι ελπίδες του Takamoto Katsuta για να περάσει τον ομόσταβλο του Elfyn Evans και να κατακτήσει ένα τρίτο βάθρο στο Safari Rally εξαφανίστηκαν όταν η υβριδική μονάδα του GR Yaris σταμάτησε να λειτουργεί μειώνοντας την απόδοση του αυτοκινήτου.

Ο Ιάπωνας έμεινε τέταρτος 25,2 δευτερόλεπτα πίσω από τον Ουαλό που ανέβηκε μαζί με τους Ogier και Rovanperä στο βάθρο. Ο Dani Sordo είχε θέματα με το τιμόνι το i20 N στην 16η ειδική, όμως κατάφερε να τερματίσει πέμπτος μαζεύοντας βαθμούς για την Hyundai η οποία πλέον είναι 42 βαθμούς μακριά από την Toyota στο πρωτάθλημα κατασκευαστών.

Ο Esapekka Lappi που στα αρχικά του αγώνα ήταν στην διεκδίκηση θέση στο βάθρο, έμεινε τελικά πολύ πίσω στην κατάταξη μετά τα προβλήματα μετάδοσης στο i20 N, ενώ ο Thierry Neuville μετά την σπασμένη ανάρτηση την Παρασκευή κατάφερε να φτάσει μέχρι την όγδοη θέση.

Τα προβλήματα με τα ελαστικά εμπόδισαν τους οδηγούς της M-Sport  Ott Tänak και Pierre-Louis Loubet να διεκδικήσουν κάτι καλό και έμειναν στην έκτη και έβδομη θέση αντίστοιχα.

Ο όγδοος Kajetan Kajetanowicz εξασφάλισε την δεύτερη νίκη του στην WRC2 στην Κένυα οδηγώντας ένα Škoda Fabia Rally2 Evo. Στην ένατη θέση τερμάτισε ο Oliver Solberg που δεν διεκδίκησε βαθμούς στην WRC2 ενώ ο Martin Prokop συμπλήρωσε την πρώτη δεκάδα.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι επιστρέφει στην Ευρώπη τον επόμενο μήνα, με τους πολύ γρήγορους χωματόδρομους του Ράλι Εσθονίας να φιλοξενούν τον όγδοο γύρο το τετραήμερο 20-23 Ιουλίου. Τελικά αποτελέσματα

1. Ogier 3hr 30min 42.5sec
2. Rovanperä +6.7sec
3. Evans +2min 58.5sec
4. Katsuta +3min 23.8sec
5. Sordo +5min 5.4sec
6. Tänak +9min 14.4sec