Αποκλείστηκε ο Neuville από το Safari Rally Kenya

Ο οδηγός της Hyundai Motorsport Thierry Neuville τερμάτισε όγδοος γενικής στον έβδομο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι, αλλά αποκλείστηκε από τους αγωνοδίκες μετά από ακρόαση στο αρχηγείο του ράλι στην Naivasha.

Οι αγωνοδίκες συνόψισαν το πόρισμα της αναφοράς που ελήφθη από τον υπεύθυνο διαδρομής όπου ανέφερε ότι μη εξουσιοδοτημένο άτομο εθεάθη μετά από αναγνώριση να οδηγεί σε διαδρομές που θα χρησιμοποιούνταν ως ειδικές διαδρομές κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Το άτομο βρισκόταν σε ιδιωτική περιουσία χωρίς άδεια και ακινητοποιήθηκε από Αξιωματούχους σε δυο τοποθεσίες σε δυο διαφορετικές ημέρες. Τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στους αεροσυνοδούς συνέδεαν το συγκεκριμένο άτομο με τον Neuville.

Όταν ρωτήθηκε ο Neuville παραδέχτηκε αμέσως στους αγωνοδίκες ότι γνώριζε το τακτοποιημένο άτομο και ότι είχε ζητήσει την υποστήριξη αυτού του ατόμου για τον εντοπισμό τυχών παγίδων στις ειδικές (περιοχές όπου είχαν μετακινηθεί βράχοι).

Το άρθρο 35.4.2 του Αθλητικού Κανονισμού της FIA WRC 2023 ορίζει ότι: «Μετά τη δημοσίευση των συμπληρωματικών κανονισμών, μόνο με ρητή εξουσιοδότηση του Αλυτάρχη και υπεύθυνου διαδρομής μπορεί να κινηθεί στις ειδικές οποιοδήποτε πρόσωπο που συνδέετε με ένα εγγεγραμμένο πλήρωμα (εκτός αν κινηθεί με τα πόδια). Αυτός ο κανόνας ισχύει μέχρι η ειδική διαδρομή τερματιστεί και είναι ανοικτή για τη δημόσια κυκλοφορία και δεν χρησιμοποιείται πλέον εντός του αγώνα».

Σε μια άλλη απόφαση των αγωνοδικών αργά το απόγευμα της Κυριακής, ο Oliver Solberg και ο συνοδηγός του Elliott Edmondsonτιμωρήθηκαν με δυο λεπτά επειδή χρησιμοποίησαν ένα ελαστικό περισσότερο από τον αριθμό των 26 που είχαν οριστεί. Ο αποκλεισμός του Neuville έφερε τον Solberg στην ένατη θέση γενικής.