Repco Rally New Zealand: Έγραψε ιστορία ο Rovanperä

Ο Kalle Rovanperä από σήμερα συμπεριλαμβάνετε στις ελίτ των οδηγών που κατέκτησαν Παγκόαμιο Πρωτάθλημα Ράλι.

Ο Rovanperä που γιόρτασε χθες τα εικοστά δεύτερα γενέθλια του έγινε ο νεότερος οδηγός πρωταθλητής, σπάζοντας ένα ρεκόρ που κρατούσε ο Colin McRae από το 1995, όπου τότε αναδείχθηκε πρωταθλητής στα 27 του χρόνια.

Από πολύ μικρή ηλικία άρχισε να οδηγά αγωνιστικό αυτοκίνητο και το ταλέντο του φάνηκε από πολύ νωρίς. Η Toyota είδε την προοπτική του νεαρού και τον πήρε στις τάξεις της δικαιώνοντας την επιλογή της σχετικά πολύ νωρίς.

Από την αρχή είχε την ταχύτητα στο τιμόνι του εκάστοτε Yaris που οδηγούσε όμως του έλειπε η σταθερότητα. Αυτή την βρήκε φέτος και μετά από ένα εκρηκτικό ξεκίνημα στη σεζόν με πέντε νίκες σε εφτά αγώνες έγινε το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο. Ακολούθησε μια σειρά από αρνητικά αποτελέσματα μέχρι που ήρθε η σειρά της Νέας Ζηλανδίας.

Σε συνθήκες που αποδίδει τα μέγιστα, με βροχή, λάσπη και γλιστερές ειδικές διαδρομές, ο Rovanperä έκανε τη διαφορά αλλά και το βήμα προς τον τίτλο χθες, όπου εξασφάλισε πλεονέκτημα στον αγώνα. Σήμερα έλεγξε απόλυτα το ρυθμό και στην power stage εξασφάλισε το πρωτάθλημα με στυλ, κερδίζοντας την τελευταία ειδική παρόλο που χρειαζόταν μόλις μια τέταρτη θέση.

Ο Rovanperä ήταν η μεγάλη ελπίδα των Φινλανδών για να δουν ένα συμπατριώτη τους να επιστρέφει στην κορυφή του WRC και το έκανε πράξη μετά από 20 ολόκληρα χρόνια, με τον τελευταίο Φινλανδό πρωταθλητή να είναι ο Marcus Gronholm το 2002.

Η Toyota στην Νέα Ζηλανδία επιστράτευσε τον Sebastien Ogier ο οποίος αποδείχτηκε πολύ καλός συμπαίκτης. Ο περσινός πρωταθλητής πέρασε χθες δεύτερος και κράτησε πίσω του τον OttTänak, αποτέλεσμα που στο τέλος έδωσε τον τίτλο στον Rovanperä.

Ο Tänak έκανε ότι μπορούσε για να παρατείνει την υπόθεση τίτλος όμως το Hyundai για ακόμα μια φορά ήταν κατώτερο των περιστάσεων και σε συνδυασμό με τις ποινές που του επιβληθήκαν έμεινε τρίτος στον αγώνα.

Τον Tänak ακολούθησαν στην γενική κατάταξη οι ομόσταβλοί του Thietty Neuville και Oliver Solberg από κατέλαβαν την τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα.

Την κατηγορία WRC2 πήρε ο Hayden Paddon όντας έκτος γενικής, ενώ την πρω΄τη οκτάδα συμπλήρωσαν οι Lorenzo Bertelli (Hyundai i20 N) και ο Kajetan Kajetanowicz (Skoda Fabia).

Η Toyota εξασφάλισε το πρωτάθλημα οδηγών και επόμενος στόχος είναι το πρωτάθλημα κατασκευαστών. Ακολουθεί το RAC WRC Rally RACC Catalunya – Rally de España στις 20-23 Οκτωβρίου και πιθανότατα η ομάδα θα ανοίξει και πάλι σαμπάνιες!!
Τελικά αποτελέσματα
1. Rovanperä 2hr 48min 1.4sec
2. Ogier +34.6sec
3. Tänak +48.5sec
4. Neuville +1min 58.8sec
5. Solberg +3min 55.3sec
6. Paddon (WRC2) +10min 3.7sec