Rally Mexico 2018: Επικυρώθηκε η ποινή στον Ogier

Νέα τροπή πήρε η μάχη τίτλου του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι WRC 2018 την περασμένη εβδομάδα, αλλά σε δικαστική αίθουσα της FIA και όχι στον έκτο γύρο του πρωταθλήματος στην Πορτογαλία.

Στο Rally Mexico του Μάρτιου, αφαιρέθηκαν οι τέσσεερις βαθμοί που κατέκτησε στην Power Stage ο πρωταθλητής του WRC Sebastien Ogier, για ένα κτύπημα σε chicane στην τελευταία ειδική, καθώς ήταν ένας από τους έξι οδηγούς που κτύπησε στην μπαριέρα, αλλά ο μόνος που τιμωρήθηκε.

Σε ένα απο τα πιο συναρπαστικά προταθλήματα στην ιστορία του θεσμού, οι εμπλεκόμενοι ανησυχούν ότι η απόφαση της FIA έδειξε αδυναμίες στους κανονισμούς και δημιούργησε προηγούμενο – με τον Dani Sordo και τον Esapekka Lappi να τιμωρούνται βάση του ίδιου κανονισμού στην Πορτογαλία.

Το Autosport έχει στα χέρια του στοιχεία κλειδιά που εγήρει περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με τις αποφάσεις που λήφθηκαν μετά τον αγώνα στο Μεξικό.

Το Περιστατικό

Η ειδική διαδρομή στην Las Minas ήταν επαναλαμβανόμενη την τελευταία μέρα του Ράλλυ Μεξικού, ως SS21 και στη συνέχεια ως SS22 powerstage.

Μετά τη σύγκρουση του Hyundai του Thierry Neuville με τα τρία μέρη του chicane, η M-Sport Ford επικοινώνησε με τους διοργανωτές αγώνα για να αποσαφηνίσει τις συνέπειες του χτυπήματος των μπαριέρων εκεί. Μια απάντηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που στάλθηκε σε όλες τις ομάδες, δήλωσε ότι το θέμα θα παραπέμπεται στους αγωνοδίκες.

Ο Ogier χτύπησε τις δύο πρώτες μπαρίερες του chicane στην SS22, αναφέρθηκε στους αγωνοδίκες και είχε επιβληθεί 10 δευτερόλεπτα ποινή για το περιστατικό. Με την ποινή αυτή που του είχε επιβληθεί έπεσε απο την δεύτερη στην έβδομη και έτσι οι έχασε τους τέσσερις βαθμούς μπόνους της powerstage.

Η M-Sport εφεσίβαλε την απόφαση αυτή, αλλά το Διεθνές Εφετείο της FIA επιβεβαίωσε την απόφαση των αγωνοδικών. Σύμφωνα με τις Οδηγίες Ασφάλειας της FIA, τα chicanes πρέπει να κατασκευάζονται από μπάλες άχυρου, δεξαμενές νερού, ένα τοίχωμα συνδεδεμένων ελαστικών ή ένα φράγμα από σκυρόδεμα.

Τα chicane του Las Minas ήταν φτιαγμένα από πλαστικό, οπότε ήταν εξαιρετικά ελαφριά. Η M-Sport παρουσίασε αποδείξεις ότι ένα παιδί θα μπορούσε με ευκολία να σπρώξει ένα από τα τεχνικά εμπόδια κατά μήκος της ειδικής.

Η M-Sport παρείχε επίσης δεδομένα από το Fiesta του Ogier που δείχνουν ότι η ταχύτητα του αυτοκινήτου μέσα από τα 70 μέτρα της ειδικής που χαρακτηρίζει το chicane ήταν ουσιαστικά ταυτόσημη με την ειδική διαδρομή SS21 – όταν δεν άγγιξε τις μπαριέρες, με την SS22 όπου το έκανε.

Η διαφορά SS21 / SS22

Ο Ogier παραβίασε τον αθλητικό κανονισμό 14.2, ο οποίος ορίζει ότι τα πληρώματα πρέπει να ακολουθούν τη διαδρομή που περιγράφεται στο roadbook, στο Μεξικό. Ωστόσο, οι βασικοί κανόνες του WRC αμφισβητούνται για τον λόγο τον οποίο ο Neuville δεν τιμωρήθηκε με τον ίδιο τρόπο αφού κτύπησε και αυτός στο chicane στην SS21.

Απόκλιση από τη διαδρομή

Η M-Sport έκανε προσφυγή με βάση την απόφαση των αγωνοδικών από το Ράλι Πολωνίας του 2014, όταν ο Andreas Mikkelsen κρίθηκε ένοχος για απόκλιση από τη διαδρομή – παραβίαση του ίδιου κανονισμού που ο Ogier κρίθηκε ένοχος. Ο Mikkelsen πιάστηκε να παρεκκλίνει απο την ειδική διαδρομή με τους τέσσερις τροχούς στο χορτάρι και εκτός ειδικής και του δόθηκε πρόστιμο €5000 και καμία ποινή χρόνου.

Η M-Sport παρουσίασε στοιχεία που αποδεικνύουν  ότι η διαδρομή του Ogier μέσω του chicane στο Μεξικό δεν θα μπορούσε να προσφέρει πλεονέκτημα χρόνου περισσότερο από ένα δέκατο του δευτερολέπτου. Ο Sebastien Loeb, ο Jari-Matti Latvala, ο Dani Sordo και ο νικητής της powerstage Ott Tanak έιχαν επαφή με ένα ή περισσότερα στοιχεία του chicane στην SS22. Σύμφωνα με την ICA, η σημαντική πτυχή της σύγκρουσής τους είναι ότι κτύπησαν το δεύτερο και το τρίτο εμπόδιο.

Η FIA ICA περιέγραψε τους λόγους για τους οποίους θεώρησε ότι το πρώτο εμπόδιο ήταν σημαντικότερο από τα άλλα δύο, αναφέροντας: “Το δικαστήριο διαπιστώνει ότι αυτό αποτελεί ουσιαστική διαφορά μεταξύ της περίπτωσης των άλλων διαγωνιζομένων και της περίπτωσης του αυτοκινήτου #1 που κτύπησε. Το σύνολο των μπαριέρων ενός chicane έχει τον πιο σημαντικό αντίκτυπο όταν πρόκειται για: (i) την προσαρμογή της διαδρομής του αυτοκινήτου, (ii) τη μείωση της ταχύτητας του αυτοκινήτου και (iii) την επίτευξη των στόχων ασφάλειας ενός Chicane.

Στο αποδεικτικό στοιχείο της έκκλησης, η FIA δήλωσε για τον Ogier, «δεν έφτασε απλώς σε επαφή με τις μπαριέρες του chicane αλλά απομάκρυνε εντελώς το πρώτο κομμάτι και ήταν ο μόνος που το έκανε».

Ο επικεφαλής της M-Sport Malcolm Wilson δήλωσε στο Autosport ότι η ομάδα του είναι πολύ απογοητευμένη από την απόφαση, αισθάνονται και εξακολουθούν να νιώθουν ότι έχουν δίκαιο σε αυτή την περίπτωση. Μια από τις βασικές ανησυχίες σχετικά με την απόφαση είναι το προηγούμενο που θέτει.

“Τώρα τι;” είπε μία πηγή απο τους επικεφαλής της ομάδας. “Κάθε φορά που ένας οδηγός κλείνεται σε μια στροφή, χτυπά ένα chicaneή αγγίζει ένα φράγμα ελαστικών, περιμένουμε από τους αγωνοδίκες να μπουν μέσα;

“Στο Μεξικό αυτά ήταν ελαφριά πλαστικά φράγματα που ήταν πολύ εύκολoνα μετακινηθούν.

“Είχαμε κάποιον στη ειδική που παρακολουθούσε αυτό το τμήμα και όταν ο Neuville κατέστρεψε το chicane, τα εμπόδια δεν είχαν επιστραφεί ακριβώς στο ίδιο μέρος που ήταν πριν τα χτυπήσουν. Πώς θα μπορούσαν να είναι σωστά όταν δεν υπήρχαν σημάδια στο δρόμο να λένε όπου έπρεπε να είναι;