Rally Japan: Η Toyota Gazoo Racing θα γιορτάσει τους τίτλους μέσα στην έδρα της

Η Toyota Gazoo Racing World Rally Team θα έχει την ευκαιρία να γιορτάσει την εξαιρετικά επιτυχημένη σεζόν του 2022 στην έδρα της, με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι FIA WRC να ολοκληρώνετε με το Rally Japan στις 10-13 Νοεμβρίου.

Η επιστροφή του παγκοσμίου πρωταθλήματος στην Ιαπωνία από το 2010 θα είναι η πρώτη φορά που μια εργοστασιακή ομάδα της Toyota WRC θα αγωνιστεί σε έναν γύρο της σειράς στην έδρα της εταιρείας.

Η TGR WRT θα δώσει την παρουσία της εκεί έχοντας ήδη σαρώσει όλους τους τίτλους στους δύο προηγούμενους αγώνες: ο Kalle Rovanperä στέφθηκε ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής οδηγών μαζί με τον συνοδηγό Jonne Halttunen στη Νέα Ζηλανδία τον περασμένο μήνα, με την ομάδα να κατακτά τον τίτλο των κατασκευαστών στην Ισπανία πριν από δύο εβδομάδες.

Ο Rovanperä θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην Ιαπωνία, όπως και ο ομόσταυλος του Elfyn Evans. Την ομάδα της TGR WRT συμπληρώνει ο Sébastien Ogier, ο οποίος κέρδισε το τελευταίο Rally Japan το 2010 και διεκδίκησε τους δύο τελευταίους από τους οκτώ τίτλους του παγκόσμιου πρωταθλήματος με την Toyota πριν αποσυρθεί από την αγωνιστική δράση. Μετά τη νίκη στην Ισπανία με τον Benjamin Veillas, ο Ogier θα πλαισιωθεί στην Ιαπωνία από τον νεαρό ανερχόμενο συνοδηγό Vincent Landais.

Ο οδηγός του TGR WRC Challenge Program, Takamoto Katsuta, θα έχει επίσης την ευκαιρία να αγωνιστεί στον αγώνα της πατρίδας  του στο WRC για πρώτη φορά στο τέλος μιας εξαιρετικής παρουσίας με την σημαία της TGR WRT Next Generation.

Ενώ το  Rally Japan είχε προηγουμένως διεξαχθεί ως χωμάτινος αγώνας στο βόρειο νησί Hokkaidō, η επιστροφή του στο ημερολόγιο θα πραγματοποιηθεί σε ασφάλτινες ειδικές στο μεγαλύτερο νησί, το Honshu. Οι ειδικές θα πραγματοποιηθούν κυρίως στα βουνά των νομών Aichi και Gifu σε δρόμους υψηλών απαιτήσεων που είναι τεχνικού και στενού χαρακτήρα. Πολλά τμήματα περνούν μέσα απο δάση με συνεχώς μεταβαλλόμενα επίπεδα πρόσφυσης.

Το service park θα βρίσκεται στο Toyota Stadium στο Aichi, κοντά στην πόλη Nagoya. Τόσο το shakedown όσο και η εναρκτήρια ειδική της Πέμπτης το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν στο κοντινό Kuragaike. Η Παρασκευή θα είναι η μεγαλύτερη μέρα του αγώνα με 130,22 αγωνιστικά χιλιόμετρα που πρέπει να διανθούν σε δύο περάσματα των τριών ειδικών στα βορειοανατολικά της Toyota City.

Το Σάββατο περιλαμβάνει μια τριάδα επαναλαμβανόμενων διαδρομών προς τα νοτιοανατολικά, συν δύο περάσματα μιας υπερειδικής διαδρομής στην πόλη Okazaki για να ολοκληρώσουν τη μέρα. Συνολικά πέντε ειδικές αποτελούν την τελευταία μέρα της Κυριακής, ξεκινώντας και τελειώνοντας με την ειδική Asahi Kougen που φιλοξενεί και την Power Stage η οποία ολοκληρώνει και τον αγώνα.

Στον τοπικό της αγώνα, η TOYOTA GAZOO Racing θα παρουσιάσει επίσης δύο πρωτότυπα αυτοκίνητα. Και τα δύο αυτοκίνητα θα οδηγηθούν στο Okazaki πριν από την SS13 το Σάββατο, με δύο θρυλικούς οδηγούς ράλι στο τιμόνι. Το GR YARIS Rally2 Concept θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Ράλι Ιαπωνίας. Είναι ένα πρωτότυπο αυτοκίνητο που αναπτύσσεται σύμφωνα με τους κανονισμούς Rally2 που αποτελούν μια δημοφιλή και ανταγωνιστική κατηγορία στην οποία διαγωνίζονται πολλές ομάδες, με στόχο να εμπλακούν πλήρως στον μηχανοκίνητο αθλητισμό ιδιωτών στα ράλι καθώς και στους αγώνες. Το GR YARIS H2, μια πειραματική ιδέα που χρησιμοποιεί υδρογόνο για την τροφοδοσία ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης, θα παρουσιάσει επίσης τις επιδόσεις του μετά το ντεμπούτο του στο Ypres Rally Βελγίου τον Αύγουστο. Ο Juha Kankkunen θα οδηγήσει το GR YARIS Rally2 Concept μαζί με έναν άλλο τέσσερις φορές παγκόσμιο πρωταθλητή τον Tommi Mäkinen ο οποίος θα οδηγήσει το οδηγήσει το GR YARIS H2.

Ως μέρος των πρωτοβουλιών της Toyota για τη διερεύνηση νέων επιλογών για την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα και την ανάπτυξη μιας βιώσιμης βιομηχανίας μηχανοκίνητου αθλητισμού, η καθαρή ενέργεια που προέρχεται από κυψέλες καυσίμου υδρογόνου θα χρησιμοποιηθεί στο service park στο Toyota Stadium και στο στάδιο Okazaki, αξιοποιώντας στο έπακρο την εμπειρία που αποκτήθηκε στο Super Taikyu της Ιαπωνίας και στο Ypres Rally Βελγίου.

Jari-Matti Latvala (Επικεφαλής της ομάδας)

«Η επιστροφή του Ράλι Ιαπωνίας στο WRC είναι κάτι που περιμέναμε με ανυπομονησία εδώ και πολύ καιρό και θα είναι πολύ συναρπαστικό για εμάς να πάμε και να αγωνιστούμε στον αγώνα στην έδρα της TOYOTA GAZOO Racing. Μετά από μια τόσο εκπληκτική σεζόν για την ομάδα μας, θα είναι υπέροχο να πάμε εκεί με λίγο λιγότερη πίεση, να το απολαύσουμε πραγματικά και να κάνουμε ένα σόου για τους φιλάθλους με το GR YARIS Rally1 HYBRID και να προσπαθήσουμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό που μοιάζει ένας πολύ απαιτητικός αγώνας σε ορεινές ειδικές που είναι πολύ στενές κατά τόπους και με φθινοπωρινές συνθήκες και φύλλα στο δρόμο που θα κάνουν δύσκολο το έργο για τους οδηγούς, καθώς θα υπάρχουν πολλές αλλαγές πρόσφυσης.»

Sébastien Ogier

«Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος για το Ράλι Ιαπωνίας. Ήταν πολύ μεγάλη απογοήτευση τα τελευταία δύο χρόνια που αυτός ο αγώνας έπρεπε να ακυρωθεί, καθώς σίγουρα το βλέπουμε ως αποκορύφωμα για εμάς ως οδηγοί της TOYOTA GAZOO Racing. Λατρεύω την ίδια τη χώρα και έχω μερικές καλές αναμνήσεις από εδώ: αγωνίστηκα μόνο μία φορά στο παρελθόν, αλλά ήταν μια νίκη, επομένως υπάρχει επίσης κάποια πίεση να προσπαθήσω να διατηρήσω το 100% του ρεκόρ μου! Αυτός ο αγώνας θα είναι εντελώς διαφορετικός από πριν και μάλλον αρκετά απαιτητικός από ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα. Αλλά πάντα μου αρέσει η πρόκληση ενός εντελώς νέου ράλι όπου όλοι ξεκινούν από το μηδέν και πρέπει να προσαρμοστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Είμαι βέβαιος ότι η εμπειρία θα είναι ξεχωριστή και ανυπομονώ».

Elfyn Evans

«Νομίζω ότι όλη η ομάδα ανυπομονεί να έχει επιτέλους την ευκαιρία να αγωνιστεί στο Ράλι Ιαπωνίας. Φυσικά ο στόχος θα είναι να προσπαθήσουμε να πάρουμε ένα καλό αποτέλεσμα στην έδρα της TOYOTA GAZOO Racing. Προσωπικά, ο τελευταίος γύρος στην Ισπανία δεν ήταν ο καλύτερος για μένα, αλλά ελπίζω ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ράλι στην Ιαπωνία για να βρούμε κάποιες βελτιώσεις και να προετοιμαστούμε για την επόμενη χρονιά με καλό τρόπο. Ήμουν εκεί το 2019 και από ό,τι θυμάμαι οι δρόμοι ήταν πολύ απαιτητικοί με τμήματα που ήταν εξαιρετικά στενά και άλλα πιο γρήγορα, οπότε πιθανότατα θα υπάρξουν πολλές αλλαγές στον χαρακτήρα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε κατά τη διάρκεια του αγώνα».

Kalle Rovanperä

«Θα είναι πολύ ωραίο να μπορέσω επιτέλους να πάω στο Ράλι Ιαπωνίας, και ειδικά μετά από μια σεζόν όπως αυτή που είχαμε με την ομάδα φέτος με τόσο καλά αποτελέσματα και τα πρωταθλήματα ήδη δικά μας. Σημαίνει ότι η ομάδα μπορεί να πάει στην Ιαπωνία πιο χαλαρή και να απολαύσει αυτό το ράλι στην έδρα της ομάδας, και θα προσπαθήσουμε να πιέσουμε σκληρά και ελπίζουμε να έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στο τέλος. Έχοντας δει κάποιες ειδικές εκεί πριν από τρία χρόνια, νομίζω ότι θα είναι ένας πραγματικά δύσκολος αγώνας. Υπάρχουν μερικοί φαρδύτεροι και πιο ομαλοί δρόμοι καθώς και μερικά πολύ στενά δασικά τμήματα που μπορεί επίσης να είναι αρκετά βρώμικα. Θα είναι λοιπόν ένας δύσκολος ασφάλτινος αγώνας που δεν έχουμε συνηθίσει και με πολλές νέες σημειώσεις για να γράψουμε».