Rally Italia Sardegna 2018: Στο νήμα κέρδισε ο Neuville

Συναρπαστική όπως ήταν αναμενόμενο ήταν η σημερινή τελευταία μέρα του αγώνα στη Σαρδηνία. Thierry Neuville Hyundai i20) και Sebastien Ogier (Ford Fiesta) τα έδωσαν όλα μέχρι και το τελευταίο μέτρο και αυτός που χαμογέλασε στο τέλος ήταν ο Βέλγος οδηγός της Hyundai.

Η μέρα άρχισε με τον Sebastien Ogier να έχει προβάδισμα 3.9 δευτερολέπτων και μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να κερδίσει τον αγώνα. Αυτός όμως που το ήθελε πιο πολύ ήταν ο Thierry Neuville, ο οποίος έκανε τον αγώνα της ζωής του και τελικά δικαιώθηκε.

Ήταν ταχύτερος από τον Ogier και στις τέσσερις ειδικές διαδρομές της μέρας και κατάφερε μόλις στην τελευταία, η οποία ήταν και η power stage του αγώνα, να κερδίσει με διαφορά 1.9 δευτερόλεπτα.

Από την πλευρά του ο Πρωταθλητής έκανε ότι μπορούσε αλλά όπως φάνηκε ήταν αδύνατον να σταματήσει τον Neuville. Ξεκίνησε την τελευταία ειδική με τη μεταξύ τους διαφορά στην ελάχιστη τιμή (0.8 δευτ) και στο πρώτο σπλίτ ήταν ταχύτερος κατά 0.7 δέκατα του δευτερολέπτου. Μέχρι το τέλος της ειδικής όμως έχασε αυτό το πλεονέκτημα και μαζί τη νίκη.

Έτσι μετά από τέσσερις μέρες, 20 ειδικές και 315 αγωνιστικά χιλιόμετρα βιώσαμε έναν εκπληκτικό αγώνα, ο οποίος μας χάρισε ανεπανάληπτες στιγμές και τερματισμό ο οποίος είναι ο τρίτος μικρότερος στη 45χρονη ιστορία του WRC. Με αυτό το αποτέλεσμα ο Neuvilleαποσπάστηκε 27 βαθμούς από τον Ogierόπως επίσης και η Hyundai, η οποία άνοιξε τη διαφορά από την M-Sportστους 28 βαθμούς.

Με μεγάλη άνεση τερμάτισε τρίτος ο Esapekka Lappi (Toyota Yaris). Ο Φιλανδός μετά την αποχώρηση του Jari-Matti Latvala χθες, πέρασε τρίτος και ο μοναδικός στόχος που είχε σήμερα ήταν να φέρει το αυτοκίνητο στον τερματισμό, μαζεύοντας βαθμούς για την ομάδα.

Η μάχη για την τέταρτη θέση μεταξύ των Hayden Paddon και Mads Ostberg έληξε με νικητή τον πρώτο. Ο Ostberg προσπάθησε να πιέσει χωρίς όμως να τα καταφέρει. Στη συνέχεια προτίμησε να μην ρισκάρει περισσότερο και έτσι συμβιβάστηκε με την πέμπτη θέση.

Την πρώτη εξάδα συμπλήρωσε ο Craig Breen (Citroen C3), με τους οδηγούς της Toyota Gazoo Racing Jari-Matti Latvala και Ott Tanak να τερματίζουν στην έβδομη και όγδοη θέση αντίστοιχα.

Στην κατηγορία WRC2 η Skoda σημείωσε ακόμα μια νίκη επιβεβαιώνοντας την παντοκρατορία της φέτος. Ο Jan Kopecky δεν είχε κανέναν πρόβλημα να ανεβάσει το Fabia R5 πρώτο στη ράμπα του τερματισμού, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον ομοσταυλό του Ole Veiby. Την Τρίτη θέση στο βάθρο συμπλήρωσε ο Nicolas Ciaminμε Ford Fiesta R5.

Αποτελέσματα

  1. Neuville / Gilsoul (Hyundai i20 WRC) 3:29:18.7
  2. Ogier / Ingrassia (Ford Fiesta WRC) +0.7
  3. Lappi / Ferm (Toyota Yaris WRC) + 1:56.3
  4. Paddon / Marshall (Hyundai i20 WRC) + 2:55.2
  5. Ostberg / Eriksen (Citroën C3 WRC) + 3:10.9
  6. Breen / Martin (Citroën C3 WRC) + 4:31.7
  7. Latvala / Anttila (Toyota Yaris WRC) + 11:22.1
  8. Tänak / Järveoja (Toyota Yaris WRC) + 12:38.2

Βαθμολογία οδηγών

  1. Thierry Neuville – 149
  2. Sébastien Ogier – 122
  3. Ott Tänak – 79
  4. Esapekka Lappi – 70
  5. Dani Sordo – 60
  6. Andreas Mikkelsen – 56
  7. Elfyn Evans – 46
  8. Kris Meeke – 43
  9. Jari-Matti Latvala – 37
  10. Craig Breen – 34

Βαθμολογία κατασκευαστών

  1. Hyundai WRT – 212
  2. M-Sport Ford WRT – 184
  3. Toyota Gazoo Racing – 151
  4. Citroën Total Abu Dhabi WRT – 129