Rally Italia Sardegna: Η Toyota Gazoo Racing ψάχνει την επιτυχία στη Σαρδηνία

Μετά τη νίκη στην Πορτογαλία, η Toyota Gazoo Racing World Rally Team προχωρά σε ένα άλλο τρομερό χωμάτινο αγώνα, το Rally Italia Sardegna (3-6 Ιουνίου) με σκοπό να συνεχίσουν την εξαιρετική τους παρουσία.

Το δίδυμο των Toyota Yaris WRC, Sébastien Ogier και Elfyn Evans πρωταγωνιστούν στο πρωτάθλημα οδηγών μετά τη νίκη του τελευταίου στον πρώτο χωμάτινο αγώνα του 2021 στην Πορτογαλία – και χωρίζονται με μόλις δύο βαθμούς, αλλά και 20 απο τον υπόλοιπο ανταγωνισμό. Πέμπτος στην κατάταξη είναι ο Kalle Rovanperä και έκτος είναι ο οδηγός του προγράμματος TGR WRC Challenge Takamoto Katsuta – αναγεννημένος μετά το καλύτερο του αποτέλεσμα της τέταρτης θέσης στην Πορτογαλία.

Το Rally Italia Sardegna επιστρέφει στην παραδοσιακή ημερομηνία του Ιουνίου φέτος μετά τη μεταβατική χρονιά του 2020 όπου διεξήχθη το φθινόπωρο. Αυτό θα πρέπει να σημαίνει επιστροφή σε μερικές από τις υψηλότερες θερμοκρασίες που βιώνουν όλη τη σεζόν τα πληρώματα, η οποία σε συνδυασμό με τραχείς και δύσκολες ειδικές μπορεί να κάνει τον αγώνα ιδιαίτερα δύσκολο για αυτοκίνητα και ελαστικά. Οι ειδικές είναι γρήγορες αλλά στενές και με θάμνους, δέντρα και πέτρες, καθιστώντας τις εξαιρετικά δύσκολες για όλους τους οδηγούς.

Το πάρκο εξυπηρέτησης επιστρέφει στην Όλμπια στα βορειοανατολικά του νησιού μετά από επτά χρόνια στο Αλγκέρο στη δυτική ακτή – αν και το Αλγκέρο θα συνεχίσει να φιλοξενεί την έναρξη του αγώνα το βράδυ της Πέμπτης. Η Παρασκευή και το Σάββατο χαρακτηρίζονται ως επί το πλείστων γνωστές ειδικές από τα τελευταία χρόνια, με κάθε μέρα να αποτελείται από δύο επαναλαμβανόμενες ειδικές, με πρώτο πέρασμα το πρωί και το δεύτερο το απόγευμα. Η ειδική Bortigiadas – Aggius – Viddalba το Σάββατο το απόγευμα πραγματοποιήθηκε για τελευταία φορά το 2005, ενώ η Κυριακή έχει μια εντελώς διαφορετική εμφάνιση, με δύο περάσματα απο την ειδική Arzachena – Braniatogghiu τελευταία διεξαγωγή το 2009 συν την νέα ειδική Aglientu – Santa Teresa στη βόρεια ακτή, η οποία θα είναι και η Power Stage που ολοκληρώνει τον αγώνα.

Δηλώσεις

Jari-Matti Latvala (Επικεφαλής της Ομάδας)

«Είχαμε ένα φανταστικό αποτέλεσμα στην Πορτογαλία και αυτό μας δίνει ένα καλό αίσθημα μεταφερόμενοι σε ακόμη ένα χωμάτινο αγώνα στη Σαρδηνία. Πρέπει επίσης να είμαστε ρεαλιστές στο γεγονός. Ο Seb και ο Elfyn θα είναι οι δύο πρώτοι οδηγοί στον αγώνα κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας, και αυτό είναι συνήθως ένα από τα πιο δύσκολα ράλι όσον αφορά τον καθαρισμό της ειδικής, ειδικά τώρα που επιστρέφουμε εκεί το καλοκαίρι. Αλλά παλέψαμε καλά μετά από μια δύσκολη αρχή στην Πορτογαλία και πάλι θα προσπαθήσουμε να πάρουμε όσο περισσότερους βαθμούς μπορούμε στη Σαρδηνία. Γνωρίζουμε ότι θα είναι μια μεγάλη πρόκληση, αλλά αυτό είναι το ράλι.»

Sébastien Ogier

«Είμαι σίγουρος ότι η Σαρδηνία θα είναι ένας ακόμη απαιτητικός αγώνας για εμάς, ανοίγοντας ξανά το δρόμο όπως στην Πορτογαλία. Αλλά ειλικρινά είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι στην πρωτοπορία του πρωταθλήματος. Προσπαθώ πάντα να παίρνω όσο περισσότερους βαθμούς μπορώ, και αυτός θα είναι και ο στόχος στη Σαρδηνία. Το αποτέλεσμα στην Πορτογαλία ήταν θετικό, παρόλο που δεν ήμουν τόσο ικανοποιημένος με τον ρυθμό μας. Αλλά ήταν η πρώτη φορά που οδηγούσα με τα νέα ελαστικά σε χώμα, και ελπίζουμε ότι καθώς θα τα κατανοήσουμε περισσότερο, να μπορέσουμε να δούμε πώς να εξαγάγουμε κάποια ακόμη καλύτερη  απόδοση ήδη σε αυτό τον αγώνα.»

Elfyn Evans

«Η Πορτογαλία ήταν προφανώς ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για εμάς. Έχουμε σημειώσει καλή πρόοδο με τη ρύθμιση του αυτοκινήτου και την κατανόηση των ελαστικών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αλλά παρόλο που είναι αρκετά δύσκολη καμπή, νομίζω ότι πιθανότατα όλοι έχουμε μερικές ιδέες για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε το πακέτο για τη Σαρδηνία. Δεν θα είναι ένα εύκολο Σαββατοκύριακο δεδομένης της θέσης που θα εκκινούμε, και αυτό μπορεί να είναι περισσότερο μειονέκτημα από ότι τον Οκτώβριο της περσινής χρονιάς. Αν έχουμε ζεστές και ξηρές συνθήκες όπως αναμένουμε, εντούτοις θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό πλάνο μας όπως πάντα.»

Kalle Rovanperä

«Μετά την Πορτογαλία, πραγματικά ελπίζω να έχουμε ένα καλύτερο αγώνα στη Σαρδηνία. Οι ειδικές εκεί είναι αρκετά απαιτητικές και δεν είμαι σίγουρος αν ταιριάζει τόσο καλά στο στυλ μου, παρόλο που κέρδισα εκεί στο WRC2 το 2019. Πέρυσι ήταν αρκετά δύσκολος αγώνας για εμάς, αλλά θέλω πραγματικά να βελτιωθώ εκεί και να δείξω λίγο καλύτερο ρυθμό αφού έχω ήδη μελετήσει αρκετά τις ειδικές στην προετοιμασία. Στην Πορτογαλία δυσκολεύτηκα πολύ στο πρώτο πέρασμα όταν το κράτημα ήταν λιγότερο, αλλά χρησιμοποιήσαμε την Κυριακή για να δοκιμάσουμε κάποιες διαφορετικές ρυθμίσεις έτοιμες για τη Σαρδηνία και ελπίζουμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι μάθαμε εκεί.»