Rally Islas Canarias 2019: Ο Lopez έκλεψε την παράσταση, θετική παρουσία του Τσουλόφτα

Ο Pepe López σημείωσε τη πρώτη του νίκη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλι και απέδειξε για άλλη μια φορά την ποιότητα των νεαρών οδηγών του ERC1 Junior με αυτοκίνητα R5, με τον Chris Ingram να καταλαμβάνει την δεύτερη θέση γενικής.


Η πολυαναμενόμενη μάχη μεταξύ του López και του πρωτοπόρου της πρώτης μέρας Alexey Lukyanuk, οι οποίοι είχαν κερδίσει από τέσσερις ειδικές διαδρομές την Παρασκευή, δεν έγινε ποτέ. Είχε άδοξο τέλος στην πρώτη ειδική του δεύτερου σκέλους, καθώς ο Lukyanuk είχε επαφή στο εσωτερικό μιας στροφής σπάζοντας τον μπροστινό αριστερό τροχό αλλά και την ανάρτηση.


Από εκεί και πέρα ο López διαχειρίστηκε την διαφορά που είχε και έγινε ο πρώτος Ισπανός νικητής οδηγός που κέρδισε αγώνα ERC από το 2012 και την νίκη του Joan Vinyes. Η απόφαση του López ρίξει ρυθμούς επέτρεψε στον Ingram της Toksport WRT να μειώσει ελαφρώς την διαφορά, καθώς η ξέφρενη μάχη για την τελευταία θέση στο βάθρο ακόμα μαινόταν.


Ο Ingram και ο πρωταθλητής ERC1 Junior 2017 Marijan Griebel ξεκίνησαν το τελευταίο “Loop” του Rally Islas Canarias μαχόμενοι για τη δεύτερη θέση, αλλά ο Γερμανός οδηγός τελικά δεν τα κατάφερε αφού έπεσε πίσω από τους Iván Ares και Norbert Herczig, στην 14η ειδική μόλις 0,8.


Οι ελπίδες του Griebel για το βάθρο εξανεμίστηκαν όταν ένα σκασμένο ελαστικό στην ειδική Galdar, του στοίχησε σχεδόν δύο λεπτά, γεγονός που τον έριξε από την τρίτη στην ένατη θέση. Ο ομόσταυλος του στην Baumschlager Rallye & Racing, Norbert Herczig, είχε και αυτός ένα σκασμένο ελαστικό στην ίδια ειδική, αν και τα κατάφερε πολύ καλύτερα χάνοντας μόνο 20 δευτερόλεπτα.


Ο Ares αντιμετώπισε παρόμοιο πρόβλημα με τους Griebel και Herczig μια ειδική διαδρομή νωρίτερα, χάνοντας λιγότερο χρόνο, πέφτοντας από την τέταρτη στην έβδομη θέση.
Αυτό άνοιξε την πόρτα στον Łukasz Habaj, ο οποίος κέρδισε τις δύο τελευταίας ειδικές του αγώνα κατακτώντας με αυτό τον τρόπο την τελευταία θέση στο βάθρο. Με αυτό το αποτέλεσμα ο Πολωνός κατάφερε επίσης να παραμείνει πρώτος στη βαθμολογία. Ο Pierre-Louis Loubet της OSCARO αντιμετώπισε και αυτός πρόβλημα με ελαστικό την Παρασκευή. Κατάφερε να βρεθεί ακριβώς πίσω από το Habaj στο δεύτερο “Loop” και στη 16η ειδική ήταν μόλις 3,1 δευτερόλεπτα μακριά από το βάθρο.


Τελικά ο Loubet πίεσε λίγο περισσότερο από ότι θα έπρεπε στην τελευταία ειδική, ανοίχτηκε καταλήγοντας σε ένα χαντάκι χάνοντας περίπου πέντε έως επτά δευτερόλεπτα. Αυτό επέτρεψε στον Herczig να επανακτήσει την τέταρτη θέση για την ομάδα της MOL Racing.
Ο πρώην διαγωνιζόμενος στην κατηγορία ERC1 Junior José Suárez βρέθηκε πολύ κοντά στην έβδομη θέση στην επιστροφή του στο ERC με την Rally Team Spain, αλλά τα προβλήματα με τον κινητήρα του κόστισαν αρκετά λεπτά στον τελευταίο “loop”, ρίχνοντας τον τελικά στην 15η θέση γενικής.


Αντ ‘αυτού, ο ομόσταυλος του Ares στην Hyundai Motor España, Surhayen Pernía, τερμάτισε έβδομος, έχοντας μια πολύ κλειστή μάχη με τον θρύλο του Rally Islas Canarias, Luis Monzón. Το Auto-Laca Competición Ford Fiesta τερμάτισε 2,2 δευτερόλεπτα πίσω από τον Pernía στην όγδοη θέση, με τον Griebel να είναι μισό λεπτό πιο πίσω στην ένατη.
Ο Niki Mayr-Melnhof, ο οποίος ήταν κάποτε ομόσταυλος με τον Albert von Thurn und Taxis σε αγώνες GT, ολοκλήρωσε την πρώτη δεκάδα στο ντεμπούτο του στο ERC. Αν δεν είχε ένα τετακέ στην πρώτη ειδική του δεύτερου σκέλους, θα μπορούσε να έχει ένα αρκετά καλύτερο αποτέλεσμα δεδομένου ότι ήταν μπροστά από Pernía και Monzón. Εν τω μεταξύ, ο πρώην ομόσταυλος του από τους αγώνες GT ολοκλήρωσε στην 16η θέση.


Ο Alberto Monarri (Abarth Ισπανία – SMC Junior Motorsport) κέρδισε το βραβείο Abarth Rally Cup και το χρηματικό ποσό των € 12.000 που συνοδεύει το τρόπαιο του νικητή, κερδίζοντας επίσης και την κατηγορία παραγωγής ERC2. Ο ομόσταυλος του Ισπανός Carlos David García τερμάτισε δεύτερος, με τον Dariusz Poloński (Rallytechnology) να συμπληρώνει το βάθρο.


Θετική ήταν η παρουσία των Αλέξανδρου Τσουλόφτα και Αντώνη Χρυσοστόμου οι οποίοι κέρδισαν πολύτιμους βαθμούς στην βαθμολογία του πρωταθλήματος ΕRC1 Junior, ολοκληρώνοντας στην τέταρτη θέση στην κατηγορία τους και 14οι γενικής. Είχαν ένα απροβλημάτιστο αγώνα χωρίς λάθη στο ασφάλτινο του ντεμπούτο τους συγκεντρώνοντας πολύτιμα χιλιόμετρα στην συγκεκριμένη επιφάνεια. Επίσης έδειξαν να προσαρμόζονται στις συνθήκες γράφοντας όσο περνούσαν οι ειδικές καλύτερους χρόνους.


Η πρωταθλήτρια του ERC Ladies Emma Falcón ολοκλήρωσε την πρώτη πεντάδα στην κατηγορία ERC1 Junior, η οποία θα τρέχει με ένα C3 R5 και την ομάδα Escudería Fuertwagen Motorsport για την φετινή χρονιά.


Ο Γάλλος Florian Bernardi κέρδισε την κατηγορία ERC3 μπροστά από τους συμπατριώτες του Yohan Rossel και τον Jean-Baptiste Franceschi. Ο Franceschi, εν τω μεταξύ, κέρδισε το βραβείο ERC3 Junior με το Ford Fiesta R2 μπροστά από τον Efrén Llarena της Rally Team Spain και τον Pedro Antunes της FPAK Portugal Team ERC.

Μετά την άσφαλτο στις Κανάριες Νήσους ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική πρόκληση για τα πληρώματα. Ο επόμενος αγώνας είναι το Rally Liepaja, με χωμάτινη επιφάνεια το οποίο θα διεξαχθεί από τις 24 μέχρι τις 26 Μαΐου.

results