RALLY GUANAJUATO MEXICO 2020: Νικητής για έκτη φορά ο Ogier

Οι διοργανωτές, έχοντας την υποστήριξη από την FIA, τις ομάδες και τον promoter του WRC, ανακοίνωσαν την απόφαση τους να μικρύνουν τον αγώνα στο Μεξικό, προ του φάσματος της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού (COVID-19) και έτσι ο αγώνας ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου.

Ο Sebastien Ogier (Toyota Yaris), εκμεταλλευόμενος και τα προβλήματα των αντιπάλων του πήρε προβάδισμα την Παρασκευή στην ειδική Ortega και από τότε δεν κοίταξε ποτέ πίσω. Τερμάτισε πρώτος με διαφορά 27.8 δευτερολέπτων από τον Ott Tänak σημειώνοντας την έκτη του νίκη στο Μεξικό, ισοφαρίζοντας παράλληλα το ρεκόρ του Sebastien Loeb.
«Η νίκη είναι πάντα νίκη, όμως αυτή είναι διαφορετική από τις άλλες. Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα μου καθώς έκαναν φανταστική δουλειά».

Από την πλευρά του ο Tänak (Hyundai i20) έφυγε με γλυκόπικρη γεύση από τον αγώνα. Αν δεν είχε το πρόβλημα με την πίσω ανάρτηση την Παρασκευή το πρωί θα μπορούσε εύκολα να είναι στη διεκδίκηση της νίκης. Ο Εσθονός, παρά το χρόνο που έχασε αντεπιτέθηκε και κατάφερε να περάσει τον δεύτερο Suninen στην ειδική Derramadero το Σάββατο, ανεβαίνοντας έτσι στο δεύτερο σκαλί του βάθρου.

Ο Teemu Suninen ολοκλήρωσε τρίτος τον αγώνα με διαφορά 10.1 δευτερολέπτων από τον Tänak, μαζεύοντας πολύτιμους βαθμούς για το πρωτάθλημα μετά από ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο για την M-Sport (ο ομοσταυλλός του Esapekka Lappi αποχώρησε μετά που κάηκε το αγωνιστικό στην 7η ειδική).

«Στην πραγματικότητα πήρα περισσότερα από ότι θα περίμενα από αυτό τον αγώνα. Καταφέραμε να έχουμε σταθερό ρυθμό και να αποφύγουμε τα προβλήματα. Στο τέλος χάσαμε το ένα φρένο, γεγονός που δε μας επέτρεψε να παλέψουμε, όμως έτσι είναι οι αγώνες. Ακόμα και χωρίς προβλήματα όμως δε νομίζω να μπορούσα να κερδίσω τον Ott».

Τέταρτος τερμάτισε ο Elfyn Evans (Toyota Yaris) 35 δευτερόλεπτα πίσω από το νικητή. Ο νικητής του ράλι Σουηδίας δεν μπόρεσε σε καμία περίπτωση να σημειώσει χρόνους ίδιους με τους πρωτοπόρους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου καθώς την Παρασκευή ξεκινούσε πρώτος καθαρίζοντας το δρόμο. Ολοκλήρωσε ένα λεπτό και εφτά δευτερόλεπτα μπροστά από τον ομόσταυλο του Kalle Rovanperä ο οποίος απέκτησε πολύτιμες εμπειρίες από το ντεμπούτο του στο χώμα με το Toyota.

Το Σαββατοκύριακο για τον Thierry Neuville δεν πήγε όπως θα περίμενε. Παρά τα μηχανικά προβλήματα που είχε την Παρασκευή τα οποία τον ανάγκασαν να αποχωρήσει, εντούτοις επέστρεψε το Σάββατο και κατάφερε να κερδίσει πέντε ειδικές διαδρομές πίσω από το τιμόνι του i20.

Στην κατηγορία WRC 2, ο Pontus Tidemand (Skoda Fabia) ήταν ο νικητής, ενώ παράλληλα ήταν και έκτος γενικής. Δεύτερος τερμάτισε ο Nikolay Gryazin (New Generation i20) και τρίτος ο Ole Veiby (New Generation i20).

Τέλος, στην κατηγορία WRC 3 ο Marco Bulacia (Citoren C3) επικράτησε για πρώτη φορά στην κατηγορία , ενώ οι Emilio (Skoda Fabia) Fernández και Ricardo Triviño (Skoda Fabia) τερμάτισαν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

Με τον αγώνα της Αργεντινής (23-26 Απριλίου) να έχει αναβληθεί και με τον κορονοϊό να εξαπλώνεται ραγδαία, ο επόμενος αγώνας είναι στην Πορτογαλία (21-24 Μαΐου) αν και εφόσον θα διεξαχθεί.

Τελικά αποτελέσματα

1 S. Ogier J. Ingrassia Toyota Yaris WRC 2:47:47.6
2 O. Tänak M. Järveoja Hyundai i20 Coupe WRC +27.8
3 T. Suninen J. Lehtinen Ford Fiesta WRC +37.9
3 E. Evans S. Martin Toyota Yaris WRC +1:13.4
5 K. Rovanperä J. Halttunen Toyota Yaris WRC +2:20.5
6 P. Tidemand P. Barth Škoda Fabia R5 +10:29.3
7 N. Gryazin Y. Fedorov Hyundai i20 R5 +12:27.0
8 M. Bulacia G. Bernacchini Citroën C3 R5 +13:37.5
9 G. Greensmith E. Edmondson Ford Fiesta WRC +13:56.5
10 O.C. Veiby J. Andersson Hyundai i20 R5 +15:32.2

Βαθμολογία κατασκευαστών

1 Toyota Gazoo Racing World Rally Team 110
2 Hyundai Shell Mobis World Rally Team 89
3 M-Sport Ford World Rally Team 65

Βαθμολογία οδηγών
1 S. Ogier 62
2 E. Evans 54
3 T. Neuville 42
4 K. Rovanperä 40
5 O. Tänak 38
6 T. Suninen 26
7 E. Lappi 24
8 S.Loeb 8
9 T. Katsuta 8